Gevelrenovatie: welke duurzame houtsoort kiezen voor gevel in hout?

Is je huis aan een grondige onderhoudsbeurt toe en wil je de komende maanden de gevel van je woning grondig aanpakken? Dan is het nu hét moment om het meest geschikte en duurzaamste materiaal te kiezen voor het bekleden van je gevel. Daar komen heel wat materialen voor in aanmerking. Een materiaal dat voor deze klus meer en meer wordt gebruikt is hout. Voor de bekleding en de isolatie van je gevel biedt hout vele voordelen, op voorwaarde dat je voor duurzame houtsoorten kiest. Wat zijn de duurzaamste en meest geschikte houtsoorten voor  het bekleden van de gevel van je huis en met wat hou je best rekening om je  houten gevel volgens de regels van de kunst te realiseren?

Steeds meer architecten en bouwers kiezen voor de isolatie van hun gevel voor hout. Dat oogt niet alleen mooi maar isoleert ook uitstekend

Tijdens de wintermaanden plannen velen eventuele onderhouds- en renovatiewerken aan hun woning. Het tijdig plannen van deze meestal omvangrijke werken zorgt voor vele voordelen. Op die manier beschik je over voldoende tijd om de werken grondig voor te bereiden maar zeker ook om de meest geschikte materialen te kiezen. Op die manier worden vervelende problemen achteraf zoveel mogelijk vermeden. Steeds meer architecten en bouwheren kiezen hout voor een houten gevel. Zo een gevel in hout oogt niet alleen mooi, hij draagt ook bij tot de isolatie je gevel en zal op die manier voor een lager energiefactuur zorgen. Belangrijk bij dit alles is de keuze van de meest geschikte, lees duurzame houtsoorten voor gevelbekleding De door jou gekozen houtsoort moet in de eerste plaats bestand zijn tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden, vooral tegen ons vochtig klimaat en zijn grote temperatuurverschillen.

Duurzaamheidsklassen

Een gevel in hout is geschikt voor alle woningen, voor zowel moderne als klassieke bouwstijlen als voor recente en oudere huizen

Je keuze van de meest geschikte houtsoort voor het isoleren en bekleden van de gevel van je huis werd enigszins vergemakkelijk door het invoeren van in totaal vijf duurzaamheidsklassen. Hout met de hoogste duurzaamheid is ondergebracht in klasse I, houtsoorten uit klasse V zijn weinig of niet duurzaam en dus zeker ongeschikt voor gevelrenovatie. Voor een duurzame  houten gevel kies je bij voorkeur een houtsoort uit klasse I of II. De verschillende houtsoorten voor gevelrenovatie hebben ieder hun specifieke kleur en tekening, zodat er voor iedere gevel, van modern tot klassiek, wel een geschikte en duurzame houtsoort bestaat. En bij deze duurzaamste houtsoorten voor gevelrenovatie zijn er tevens voldoende milieuvriendelijke soorten beschikbaar.

Populaire houtsoorten

De meest bekende en dus populairste houtsoorten voor je gevel zijn:

 • Europese houtsoorten: lorkenhout, Europees eikenhout, Afrikaans padoek en afzelia.
 • Exotische houtsoorten: naast deze populaire Europese houtsoorten voor een houten gevelkomen hiervoor met absralocus, louro gamela, itauba, jatoba, merbau en afrormosia ook tal van exotische houtsoorten in aanmerking.

  Gebruik bij het plaatsen van een gevel in hout planken met een minimum dikte van 18 millimeter

 • Minder duurzaam naaldhout: is interessant vanwege zijn aantrekkelijke prijs. Deze houtsoorten kunnen voor gevelrenovatie en gevelbekleding alleen in aanmerking wanneer ze een verduurzaming ondergingen.

Juiste plaatsing

 Om de levensduur van je houten gevel te verhogen moet het hout in de eerste plaats op de juiste manier worden aangebracht:

 • Afmetingen: gebruik bij voorkeur planken met een dikte vaan minstens 18 millimeter.
 • Vochtgehalte: het vochtgehalte bepaald in grote mate de levensduur van het hout. Zorg er voor dat dit vochtgehalte niet meer dan 17 procent bedraagt
 • Bevestigen: gebruik voor het bevestigen van de houten panelen steeds roestvrijstalen schroeven of draainagels.
 • Ventilatie: zorg voor voldoende ruimte tussen de planken en de gevel van je woning, zo blijft de noodzakelijke ventilatie van je gevel mogelijk en zal het hout vlugger drogen.

  Je gevel in hout is onderhoudsvriendelijk en vraagt zelfs geen beschermlaag. Doe je dat toch gebruik dan best een gepigmenteerde houtbeits

 • Waterscherm: gebruik bij het aanbrengen van je houten gevel een dampopen en waterkerend waterscherm. Dat maakt vochtinfiltratie zo goed als onmogelijk en zorgt voor een maximale bescherming van de isolatie tegen de draagmuur.

Onderhoudsvriendelijk

Het al of niet afwerken van je gevel in hout hangt van je persoonlijke voorkeur af, maar is niet écht noodzakelijk. Een houten gevel die geen eindafwerking kreeg zal uiteindelijk op een natuurlijke manier vergrijzen. Wees gerust, dat heeft geen enkele negatieve invloed op zowel de levensduur als op de technische kwaliteiten van je gevel in hout. Wil je je houten gevel toch een beschermende afwerkingslaag geven, gebruik daarvoor dan bij voorkeur een milieuvriendelijke, gepigmenteerde houtbeits. Die zal je gevel in hout maximaal beschermen tegen alle weersomstandigheden.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , ,