Gember uitstekende ontstekingsremmer

Gember is bij ons als specerij al langer bekend, in de geneeskunde is het dat nog veel minder het geval. Dat is anders dan in de Aziatische landen waar het al eeuwenlang met succes tegen allerlei aandoeningen wordt gebruikt. De laatste jaren gingen westerse wetenschappers zich meer en meer interesseren in de genezende kracht van gember. Ze kwamen daarbij tot dezelfde vaststellingen als hun oosterse collega’s. Recente resultaten van langdurige en doorgedreven onderzoeken leerden ook de westerse geneeskunde dat gember niet alleen doeltreffend is bij eerder alledaagse en onschuldige kwaaltjes. Onze westerse geneeskunde gaat er nu zelfs meer en meer van uit dat gember hen wel eens zou kunnen helpen in de preventie tegen kanker.

 

De ontstekingsremmende eigenschappen van gember zijn al langer bekend. Vanwege zijn doeltreffendheid tegen allerlei ontstekingsziekten is men er stilaan van overtuigd dat deze oosterse specerij het ontstaan en de verdere groei van allerlei tumoren kan voorkomen of afremmen. Volgens weterse onderzoekers zou gember in deze omstandigheden wel eens een tot belangrijk wapen kunnen uitgroeien tegen darmkanker, een veel voorkomende en bijzonder agressieve kanker. Tijdens het jongste onderzoek kreeg één groep deelnemers dagelijks twee eetlepels gemberpoeder voorgeschoteld, terwijl de overige deelnemers een placebo moesten slikken. Het darmweefsel van alle deelnemers aan dit onderzoek werd regelmatig onderzocht. En daarbij was de genezende kracht van gember als ontstekingsremmer opmerkelijk. In het kader van kankerbestrijding is dat van groot belang. Het zijn immers dergelijke ontstekingen aan je darmweefstel die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan en de verdere ontwikkeling van al dan niet kwaadaardige tumoren.

Darmkanker voorkomen

 

Aan de Amerikaanse Universiteit van Michigan kwamen wetenschappers al eerder tot het besluit dat gember vooral preventief tegen darmkanker kan ingezet worden. 

Dat is ongetwijfeld een belangrijke stap voorwaarts. Darmkanker is immers wereldwijd de meest voorkomende en dodelijke soort kanker, vooral hier bij ons in het geïndustrialiseerde westen.  Of gember ook tegen andere soorten kanker zal kunnen ingezet worden is nog niet duidelijk, maar dat gaat men de komende jaren zeker verder onderzoeken

 

Neurologische aandoeningen

 

Gember wordt nu al enige tijd succesvol gebruikt tegen migraine en andere neurologische aandoeningen als misselijkheid, braken, hoofdpijn, en epilepsie. Deze oosterse specerij heeft ook een gunstig effect op je zenuwstelsel. Er zijn momenteel tal van geneesmiddelen op de markt waarin gember werd verwerkt en die vooral worden gebruikt om de migraine- aanvallen te verminderen en de symptomen ervan te verzachten.

 

Gemberthee tegen pijnlijke gewrichten

 

Gember is ook heerlijk en geneeskrachtig als thee. Vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen is gemberthee doeltreffend tegen stijve en pijnlijke gewrichten.

 

Gemberthee werkt ook heilzaam bij buikkrampen en misselijkheid.

Voor je gemberthee rasp je een klein stukje van de gemberwortel. Giet er daarna kokend water over.  Je kan de heilzame werking van je gemberthee nog verhogen door er een stukje kaneel en een lepeltje honing aan toe te voegen. Laat je gemberthee een tiental minuten trekken, en drink je hem zo warm mogelijk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , ,