Geen winterbandenplicht in België

Op 30 september besliste Staatssecretatis voor mobiliteit in België, Melchior Wathelet om winterbanden niet te verplichten. Deze beslissing werd gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd door het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. Uit dit onderzoek bleek dat winterbanden slechts in beperkte mate het aantal ongevallen met lichamelijke letsels verminderen. Bovendien stelde Wathelet dat een tweede set banden voor sommige Belgen niet betaalbaar zou zijn. Toch bestaat er in ons land een stijgende trend naar mensen die op eigen initiatief voor winterbanden kiezen.
wathelet

Dit is niet verwonderlijk zegt Dietmar Töpfer, vroeger nog circuit rijder en dezer dagen aan het werk bij banden webshop tirendo.be. Winterbanden hoeven niet altijd duur te zijn. In ons gamma hebben we ook heel wat betaalbare banden die perfect hun mannetje kunnen staan. Daarenboven is een tweede set banden inderdaad een investering, maar je doet daardoor wel dubbel zo lang met je zomerbanden. Op het einde van de rit zal de prijs dus ongeveer gelijk liggen maar heb je wel de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen voor het rijden op winterse omstandigheden. Dat het aantal ongevallen met letsel niet dratisch daalt door winterbanden is ergens logisch. In echte winterse omstandigheden passen mensen hun rijstijl aan door voldoende afstand te laten en hun snelheid te verminderen. Het aantal ongevallen met blikschade wordt niet in het onderzoek vermeld.

Winterbanden zijn bovendien ook geen wondermiddel tegen ongevallen in de winter. Ze kunnen enkel de rem- en acceleratieprestaties verbeteren alsook een betere grip garanderen dan zomerbanden bij temperaturen onder de 7 graden. Dit komt doordat de rubbersamenstelling van winterbanden een verhoogd silicium-gehalte heeft en de banden hierdoor langer zacht blijven bij koude temperaturen. Daarnaast hebben de banden een ander profiel wat ervoor zorgt dat sneeuw en smeltwater sneller van de band worden afgevoerd. Voor een compleet overzicht van winterbanden kunt u hier eens een kijkje nemen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...