Gambia: kleurrijke Afrikaanse cultuur, onmetelijke jungle en schitterende stranden

Voor sommigen is geen enkele vakantiebestemming ver genoeg om de wereld te ontdekken. Een Afrikaans land dat daar de laatste jaren volop van profiteert is ongetwijfeld Gambia dat steeds meer en meer toeristen uit West- Europa mag begroeten. Gambia mag dan nog het kleinste land van Afrika zijn, met zijn ronduit prachtige stranden, zijn rijke Afrikaanse cultuur en zijn tot de verbeelding sprekende en onmetelijke jungle kan deze exotische vakantiebestemming zowat iedere vakantieganger bekoren. En voor de prijs moet je een verblijf in Gambia zeker niet laten. Steeds meer touroperators nemen reizen en vliegtuigtickets op in hun vakantieaanbod en dat doet de prijs van reizen naar Gambia alleeen maar dalen.

De Gambiaanse hoofdstad Banjul

Gambia is gelegen langsheen de Atlantische Westkust van Afrika en kent een tropisch savanneklimaat. Vooral tijdens de wintermaanden is Gambia een aantrekkelijke vakantiebestemming. De temperatuur is er dan aangenaam en draaglijk en er is voor iedereen wel iets boeiends te ontdekken. Van eind oktober tot eind april is het er aangenaam warm en droog. Langs de Atlantische kust bevinden zich prachtige en uitgestrekte zandstranden, een paradijs voor surfers, diepzeeduikers en andere waterratten. Het toerisme is een steeds belangrijker wordende bron van inkomsten voor dit niettemin straatarme derde wereld land, waar het gemiddelde inkomen nauwelijks één euro per dag bedraagt.

Gambia telt  meerdere prachtige natuurparken die zelfs voor een land als Zuid- Afrika beslist niet moeten onderdoen. Langs de schitterende stranden voelen zonnekloppers zich onmiddellijk thuis. Gambia heeft een bewogen geschiedenis achter de rug en ook dat is er nog steeds te merken. Slavenhandel loopt als een rode draad door de geschiedenis van Gambia en dat komt in de vele musea en toeristische bezienswaardigheden dan ook uitgebreid tot uiting.

Beschermde natuurgebieden

Voor wie de natuur hoog in het vaandel voert is Gambia een erg dankbare vakantiebestemming.  De prachtige en uitgestrekte zandstranden met zijn nog ongerepte natuur weten heel wat toeristen écht te waarderen. En dan hadden we het niet eens over de oerwouden in het kleurrijke binnenland van Gambia, dat door de Gambia Rivier in twee wordt gesneden en overal grenst aan buurland Senegal.

Duurzaam toerisme

Gambia stelt veel belang in duurzaam toerisme. Vele gebieden van dit land werden dan ook officieel uitgeroepen als beschermde natuurgebieden met een unieke fauna en flora waar de vele toeristen op een gecontroleerde manier de rijke natuur kunnen bewonderen. Deze door de overheid beschermde natuurgebieden vind je overal in het land, van de kust tot het regenwoud van Bijilo Forest Park maar even goed ook in het schilderachtige binnenland langs de Gambia Rivier, dé levensader van Gambia.

Afrikaanse ervaring en prachtige zandstranden

Met amper vijftigduizend inwoners is Banjul de nochtans bijzonder levendige hoofdstad van Gambia. Met zijn vele piepkleine restaurantjes en zijn kleurrijke markten is een bezoek aan de hoofdstad van Gambia een schitterende Afrikaanse ervaring op zich.

Gambia is met zijn prachtige witte zandstranden zeker ook een vakantiebestemming voor zonnekloppers

Kortbij de Gambiaanse hoofdstad Banjul en het nabijgelegen Serekunda  bevinden zich de bijzonder populaire badplaatsen Kotu, Fajara, Bakau en Kololi. Ze beschikken één voor één over prachtige en uitgestrekte witte zandstranden langs de Atlantische Oceaan. In deze toeristische regio bij uitstek beschik je over de modernste vakantie infrastructuur.

Binnenland

Wil je écht met alle toeristische troeven van Gambia kennismaken dan moet je beslist de binnenlanden in Oostelijk Gambia ontdekken. Langs de Gambia Rivier maak je dan kennis met een gebied dat door het toerisme nauwelijks werd ontdekt. Traditionele Afrikaanse huttendorpjes midden het tropische regenwoud en uitgestrekte pindavelden wisselen elkaar af. Hier leeft de bevolking hoofdzakelijk van de pindateelt, een van de belangrijkste exportproducten van Gambia.

Dé toeristische toppers van Gambia

 

Wil je écht met Gambia kennismaken dan moet je zeker ook de talrijke huttendorpjes in het binnenland bezoeken

De tot ieders verbeelding sprekende Afrikaanse cultuur, zijn uitgestrekte jungle en oerwouden, zijn schitterende stranden en zijn aangenaam klimaat in de winter maken van Gambia een ideale vakantiebestemming. Gambia bezit vele toeristische bezienswaardigheden, maar onderstaande toppers moet je zeker bezocht hebben:

  • Banjul: is de sfeervolle hoofdstad van Gambia met een grote en typisch Afrikaanse markt, een échte belevenis. In de onmiddellijke omgeving van de Banjul Markt vind je tal van typisch Afrikaanse winkeltjes en restaurants.
  • Abuko Nature Park: ongetwijfeld het meest bekende natuurpark van Gambia. Het park is relatief jong en dateert uit 1968. In dit park met een oppervlakte van 105 hectare leven een aantal zeldzame apensoorten, maar eekhoorns, stekelvarkens, vleermuizen, krokodillen, gekko’s en pythons in natuurlijke omstandigeden.

Een excursie op de Gambia Rivier mag zeker niet ontbreken

  • Wassu Stone Circkles: aan de noordelijke oever van de Gambia Rivier maak je kennis met de stenen cirkels van Senegambia. Deze cirkels worden gevormd door een twintigtal stenen die rechtop staan. De betekenis ervan is nog steeds niet achterhaald. Het zijn de grootste en meest complexe stenen in hun soort.
  • James Island: hier werden de laatste slaven verzameld tot de slavernij ook in Gambia offcieel werd afgeschaft. James Island en Kunta Island waren de belangrijkste handelsposten op de handelsroute van Europa naar de binnenlanden van Afrika. Van dat alles resten alleen nog de overblijfselen van een typisch Portugese kapel en enkele Britse gebouwen.
  • Boabab Island: een waar vogelparadijs gelegen op zo’n vijftien kilometer van Brikama. De meer dan honderd vogelsoorten worden wellicht aangetrokken door de indrukwekkende Boabab Grandidier bomen.

De gastencircels

Georgetown: gelegen op het eiland Janjanbureh. Hier  bevindt zich de belangrijkste gevangenis van het land. In Georgetown/Janjanbureh maak je kennis met tal van historische gebouwen die spijtig genoeg slecht zijn onderhouden.

Grote Moskee: de grootste moskee van Gambia bevindt zich in de hoofdstad Banjul, dat met de oude en de nieuwe grote moskee twee moskeeën bezit. Begrijpelijk, want meer dan negentig procent van de Gambianen zijn moslims.

  • National Museum: in hoofdstad Banjul, waar je kan kennismaken met alle aspecten van de Gambiaanse geschiedenis.

Veiligheid

Gambia is een bijzonder veilige vakantiebestemming met een comfortabele vakantie infrastructuur. Meer dan negentig procent van de bevolking is moslim. De beleving van de islam wijkt hier nochtans sterk af van de andere Afrikaanse landen. Typisch Afrikaanse tradities spelen nog steeds een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Gambiaanse bevolking. Het fundamentalisme is onbekend in Gambia.

De talrijke natuurparken van Gambia zijn een echt vogelparadijs

Klimaat Gambia

Gambia kent een subtropisch klimaat verdeelt in een droog (van eind september tot juni) en een nat seizoen van juni tot september. Tijdens het nat seizoen vallen ’s avonds en ’s morgens vroeg de meeste buien. Afhankelijk van het seizoen variëren de temperaturen van twintig tot meer dan veertig graden in het binnenland. De gemiddelde temperatuur in de Gambiaanse hoofdstad Banjul bedraagt 27 graden. Het aangenaamste klimaat vind je langs de kust met temperaturen tussen 20 en 28 graden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , ,