Fietsstoeltjes voorop: zo kiest u het juiste kinderzitje!

fietsstoeltjeWe fietsen meer dan ooit. Fietsen werd de laatste jaren ook bij ons erg populair. Dat is ongetwijfeld het gevolg van onze groeiende belangstelling
voor onze gezondheid, onze lichamelijke conditie en ons leefmilieu. En wat is nu gezelliger dan op een zonnige (zomer) dag met het voltallige gezin langs de vele uitstekende bewegwijzerde paden te fietsen? Maar wat als ons gezin ook nog kleinere kinderen telt? Daar zijn verschillende oplossingen voor, en dat maakt onze uiteindelijke keuze er zeker niet gemakkelijker op. Kiezen we voor het klassieke fietsstoeltje voor- of achteraan op onze fiets, of wordt het een fiets- of bolderkar, de laatste jaren enorm populair? Hoe kiezen we de veiligste oplossing om onze allerkleinsten toch te laten genieten van onze gezamelijke fietstochtjes?

Vanaf het moment dat onze peuter zelfstandig en stabiel rechtop kan zitten, kan het met ons mee op de fiets. Dat is gemiddeld op de leeftijd van negen maanden. Eens zover, wordt het dus hét moment om het geschikte hulpmiddel te kiezen om onze peuter met ons mee te nemen op de fiets. Peuters houden enorm van zo’n ontspannend fietstochtje, maar hoe kiezen we voor het meest geschikte en dus veiligste kinderzitje voor onze peuter?

Verschillende mogelijkheden

Kiezen is ook hier verre van gemakkelijk, want de keuze is echt uitgebreid. Er zijn immers
verschillende soorten kinderzitjes op de markt. Er zijn kinderzitjes die we vooraan onze fiets
kunnen monteren, zodat we onze ukjes goed in de gaten kunnen houden. Andere zitjes kunnen
op de fietsstang, of op de bagegedrager achteraan gemonteerd gemonteerd worden.
Al deze systemen hebben voor- en nadelen:
  • Fietsstoeltje vooraan: uitsluitend geschikt voor de kleinsten. Grotere peuters maken door hun gewicht het sturen lastig.
  • Fietsstoeltje achteraan: geschikt voor oudere peuters.
  • Zadeltje op fietsstang: niet stabiel en voorbijgestreefd.

Plaats spaakbeschermers bij zitje kinderzitjes vooraan

Gebruiken we om het even welk kinderzitje voor op onze fiets, dan moeten we steeds voor de maximale veiligheid van onze kleinsten zorgen. Kies je voor een fietszitje vooraan, zorg dan voor spaakbescherming zodat je peuter zeker niet tussen de spaken van je fiets kan. Kies voor een kinderzitje met een stevige rugleuning met een hoogte van minimum zestien centimeter. De armsteuntjes zijn bij voorkeur tien centimeter hoog, zo genieten onze kinderen de meeste steun. Zorg er zeker voor dat het kinderzitje over een drie- of vierpuntsgordel beschikt, bij voorkeur een harnasgordel over de schouder.

Veiligheidtips kinderzitje achteraan

Naast de veiligheidsvoorschriften voor kinderzitjes die vooraan worden gemonteerd, zijn hier extra veiligheidsmaatregelen noodzakelijk:
  • Zadelveerbeschermers: deze zijn noodzakelijk omdat jouw peuter niet met zijn vingertjes tussen de veren  van jouw fietszadel zou terecht komen.
  • Afmetingen: volgens de Europese veiligheidsnormen moet het fietszitje achteraan minstens 38 centimer zijn, de zijsteunen minstens tien centimeter hoog en uitgerust met een drie- eof vierpuntsgordel.
  • Plaats kinderzitje: monteer het kinderzitje achteraan nooit té ver naar achter, zodat het zeker niet kan kantelen.
  • Fietshelm: een fietshelm is niet verplicht, maar zéker aan te raden.

Fiets- en bolderkar erg populair

Naast de klassieke kinderzitjes, wordt zowel de fietskar als de bolderkar steeds populairder. Dit is een uitstekend middel om ons veilig in het drukke stadsverkeer te verplaatsen. Met deze fiets- en bolderkarren kunnen we meerdere kinderen tegelijk vervoeren. Deze fietskarren bieden onze kinderen maximale bescherming en we kunnen ze vanop onze fiets in alle omstandigheden in de gaten houden. Een ander voordeel van de fietskar is dat we ze ook als
wandelwagen voor onze peuters kunnen gebruiken.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,