Fiets: GPS voor fietsers meer dan een gadget

Fietsen is hot, zowel bij jong als oud. Het heeft bovendien een gunstige invloed op zowel je gezondheid als je lichamelijke conditie. Fietsfans worden steeds talrijker, en zelfs recreanten besteden steeds meer en meer aandacht aan hun materiaal en hun uitrusting. En nu fietsers het ook steeds verder van huis zoeken, is een goed navigatiesysteem voor fietsers zeker méér dan een gadget. Een GPS voor fietsers wordt dan ook steeds populairder, maar hoe betrouwbaar is zo’n toestel en met wat moet je rekening bij de aankoop van een GPS- toestel voor de fiets? En wat zijn de prijzen voor een degelijk GPS- toestel voor fietsen?

Met het populairder worden van fietsen, en dan vooral het recreatieve en het lange afstandsfietsen, behoort een GPS- toestel voor fietsen steeds meer tot de basisuitrusting van onze fietsfans, ook van recreanten. Hoe kies de gps die het best bij je fiets activiteiten past? Waar zul je jouw GPS- toestel voornamelijk voor gebruiken? Pas wanneer je daarop het antwoord weet,  kun je met kennis van zaken de juiste keuze maken. Ben je een recreatieve fietser en gebruik bevinden je favoriete fietsroutes zich hoofdzakelijk fietsroutes die meestal midden de natuur? Wil je naar alle punten van je uitgekozen fietsroute kunnen navigeren? Wijk je nooit van je fietsroute af, of wil je ook al wel eens darvan afwijken? Wil je de kaart steeds zichtbaar ter beschikking hebben, of wil je zélf fietsroutes ontwerpen en uitstippelen?Breng je jouw vrije tijd hoofdzakelijk op de fiets door, of ben je eerder een gelegenheidsfietser? Het antwoord op al deze vragen bepaald ongetwijfeld de keuze van het soort GPS toestel. Dat is zeker ook het geval met de omstandigheden waarin je wil fietsen. Fiets je uitsluitend bij écht fietsweer of trotseer je met je stalen ros regen en wind?

Uitgebreide keuze

Hoe populairder recreatief fietsen wordt, hoe groter ook het aanbod GPS- toestellen voor fietsen. Zaak is dus goed geïnformeerd je keuze te maken. GPS- toestellen voor fietsers kunnen ondergebracht worden in vier verschillende categorieën. GPS- toestellen voor recreatief fietsen, voor algemeen recreatief gebruik en dus ook bestemd voor wandelaars, mortorrijders en andere outdoor activiteiten, toestellen voor sportief fietsen en voor wedstrijd fietsen. Allen hebben ze specifieke eigenschappen met hun voor- en nadelen zodat de juiste keuze niet zomaar in een handomdraai te maken is.

GPS voor recreatief fietsen

Deze toestellen zijn hoofdzakelijk geschikt voor fietsen en zijn dus bestemd voor outdoor gebruik. Deze toestellen kunnen allerlei kaarten laden. Kies voor een water- stofafstotend toestel dat ook tegen een stootje kan. De mogelijkheid om zowel wegen- als topografische kaarten te downloaden is erg handig. Zijn klein scherm is het belangrijkste nadeel.

GPS voor multi- gebruik

Er zijn ook GPS-toestellen voor algemeene gebruik. Het betreft toestellen die niet uitsluitend bestemd zijn voor recreatieve fietsers maar die ook kunnen gebruikt worden voor andere outdoor liefhebbers als wandelaars en motorrijders. Ben je tevreden met een toestel zonder stemaanwijzing, dan kun je deze toestellen meestal ook in de auto gebruiken. Ze zijn meestal uitgerust met groter (kleuren) scherm. Handig zijn GPS- toestellen met mogelijkheid tot het wisselen van kaarten. Deze toestellen stellen je in staat met de auto de startplaats van je fietstocht te bereiken, om daarna de topografische kaart voor je fietstocht kan selecteren. Met zijn groot kleurenscherm zijn deze toestellen bijzonder handig voor gebruik in de auto als op de motor.

Toestellen voor sportieve fietsers  

Met GPS- toestellen voor sportieve fietsers kun je niet alleen allerlei kaartmateriaal laden maar zowel je hartslag als je kadans, je hoogte en je snelheid aflezen. Voor sportievelingen belangrijke gegevens. Dergelijke GPS toestellen werken ook probleemloos in valeien en zelfs in bergachtige streken. Het gaat hier om lichtgewicht en waterdichte toestellen. Met meest gesofisticeerde toestellen ben je zelfs in staat je eigen workouts te creëren en je prestaties grafisch in beeld te brengen.

GPS voor wedstrijdfietsers

Dé absolute top zijn ongetwijfeld toestellen die voor wedstrijdfietsers. Naast het laden van allerlei kaartmateriaal kun je ook parameters als hartslag, snelheid, kadans, de uitgoefende kracht op je pedalen en de hoogte van het scherm aflezen. Je kan met deze toestellen zelfs routes en trainingschema’s delen.

Prijzen fiets GPS

  • Mio- cycli serie: Mio is bekend van zijn populaire GPS toestellen voor de auto. Deze producent brengt nu met zijn Cycli serie ook toestellen voor fietsers op de markt. Het gamma bestaat uit toestellen voor recreanten en professionele wielrenners. Ze vallen vooral op door hun gebruiksvriendelijkheid. 
  • Mio Cyclo 300: uitgerust met regionale kaarten, vanaf 299 euro.
  • Mio Cyclo 300: uitgerust met kaarten van West- Europa, vanaf 349 euro.
  • Garmin Edge 800: enkel uitgerust met kaarten van hoofdwegen, vanaf 350 euro.
  • Garmin Dakota 10: vanaf 133 euro
  • Navigon 70 Easy: vanaf 79 euro.
  • Tom Tom Classic Start: vanaf 85 euro.
  • Garmin Forerunner 910 XT: vanaf 343 euro.
  • Twonav Outdoor GPS Aventua:beschikt over alle kaarten van West- Europa, vanaf 699 euro

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , ,