Fietsen: zo koop je de beste fiets

Niet dat we met onze noorderburen kunnen wedijveren, Nederland is per slot van rekening hét fietsland bij uitstek, maar nu ook bij ons wordt fietsen steeds populairder. Zowel bij jong als oud. Vooral wielertoeristen en andere fietsfanaten besteden veel tijd én geld aan het kiezen van hun fiets, het materiaal én aan het onderhoud ervan. Het kiezen én kopen van een fiets lijkt gemakkelijk, maar dat is het zéker niet. Wil je kwaliteit voor je geld, dan zul je beslist uit je ogen moeten kijken en met enkele belangrijke raadgevingen en basisprincipes moeten rekening houden.

Producenten van fietsen spelen op de groeiende belangstelling  voor het fietsen uiteraard wat graag in. Het gamma fietsen was nooit eerder zo uitgebreid. Ga je voor een nieuwe of een tweedehands fiets? Wordt het een klassieke stadsfiets of een gesofisticeerde mountainbike? Er moeten echter nog andere belangrijke knopen worden doorgehakt. Waar wil je jouw toekomstige fiets  voor gebruiken en aan welke eisen moet hij voldoen. Gebruik je jouw fiets hoofdzakelijk voor de verplaatsing van en naar je werk, of voor meer voor recreatieve doeleinden?  Stel je hogere eisen en ben je van plan je wekelijks met de concurrentie te meten en dus aan wielerwedstrijden deel te nemen? Of wil je rustig van de natuur kunnen genieten met een electrische versie? Van het antwoord op deze vragen zal uiteindelijk jouw keuze afhangen. En uiteraard moet je zeker ook met het beschikbare budget rekening houden. Een gesofisticeerde fiets met tal van nieuwigheden en accessoires zal uiteraard heel wat duurder uitvallen dan een klassieke stadsfiets. Stel dus eerst en budget samen en wijk daar tijdens je zoektocht naar de meest geschikte fiets niet van af.

 

De juiste framemaat

 

Voor welke soort fiets je ook kiest, de juiste framemaat is steeds een van de belangrijkste voorwaarden voor maximum fietsplezier. Kies je voor een standaardfiets of voor eentje op maat? Voor zo’n fiets op maat moet je alvast met een investering rekening houden van gemiddeld zo’n 1800 euro. Een goedkope tweedehands fiets vind je ongetwijfeld op internet.

De juiste afmetingen van je fiets hangen van vele factoren af. Niet in het minst van het type fiets waarvoor je kiest. Er bestaat een verschil in framemaat tussen een heren en een damesfiets. De maat van een uniseksfiets bedraagt meestal 54 en heeft een lagere instap dan klassieke fietsen.

De framemaat is uiteraard belangrijk voor een goede houding en maximaal rijcomfort. Bij het bepalen van de juiste framemaat moeten je beide voeten op de grond kunnen staan wanneer je op het zadel zit.  De framemaat varieert van 48/49 voor een lichaamslengte van 155-160 tot maat 66/66 voor een lengte vanaf 190 centimeter.

Een fietsframe is meestal gemaakt uit staal, maar nu ook meer en meer uit aluminium.  Een stalen fiets kan tegen een stootje, maar weegt zwaarder dan een aluminium exemplaar dat minder roestgevoelig is.

De meest geschikte accessoires

 

Niet alleen de juiste framemaat, ook de accessoires spelen een grote rol bij je keuze van de meest geschikte fiets:

  • Remmen: een klassieke fiets heeft genoeg aan een terugtraprem. Met handremmen kun je de remkracht beter doseren. In tegenstelling met een terugtraprem, werken handremmen zowel op je voor- als achterwiel.
  • Versnellingen: de meeste klassieke fietsen zijn uitgerust met drie tot acht versnellingen. Hoe groter je versnelling hoe harder je kunt fietsen. Hoe lager je versnelling, hoe groter je aantal trapbewegingen. Dit laastste is vooral handig bij fietsen op een heuvelig parcours.
  • Velgen: zijn gemaakt uit staal of aluminium. Deze laatsten horen meestal bij een aluminium fietsframe.
  • Zadel- en stuurpen:  een stuurpen laat toe de afmetingen van fietsen aan te passen. Vooral belangrijk bij een kinder- en en jongerenfiets. Een zadelpin is op zijn beurt belangrijk voor het opvangen van schokken.
  • Kinderzitjes: ben je van plan kinderen met je fiets te vervoeren, kies dan zeker voor een veilig kinderzitje met voldoende ruggesteun en een veilige plaats voor zowel handen als voeten. Voor kinderen tot twee jaar kies je bij voorkeur een zitje dat op het stuur gemonteerbaar is.  Kinderen tussen twee en zes jaar vervoer je het veiligst op een stoeltje achterop. Vergeet daarbij de nodige kledingbeschermers niet.

Van de stadsfiets tot een E-bike 

Tussen de klassieke stadsfiets en de meer gesofisticeerde E- bike of electrische fiets beschik je over heel wat keuzemogelijkheden:

Klassieke stadsfiets: fietsen voor alledaags gebruik, meestal zwaargewichten maar met een degelijke prijs- kwaliteitsverhouding.

  • Hybridefiets: vooral voor recreatief gebruik. Vangt gemakkelijker schokken op en is dus meer geschikt voor een hellend parcours.
  • Moutainbike: ontworpen voor het rijden in de ongerepte natuur langs meestal onverharde fietspaden.
  • Racefietsen: lichtgewicht fietsen uit hoogwaardige materialen, behorend tot de hogere prijsklasse.
  • Electrische fiets: neusje van de zalm. Wordt steeds populairder en zeker niet alleen bij 65- plussers. In tegenstelling met wat velen denken, moet je bij een electrisch aangedreven fiets nog wel trappen. Je krijgt daarbij extra steun van een electrische hulpmotor. Een degelijke en veilige electrische fiets kost al vlug 2000 euro.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,