Energie: de voordeligste systemen voor groene energie

Passief en energiezuinig bouwen wint meer en meer veld. Dat is nodig, want vanaf 2014 moet elke nieuwbouw in staat zijn groene energie te leveren. Om dat doel te bereiken heb je verschillende systemen ter beschikking, gaande van zonnepanelen tot het aansluiten van je woning op stadsverwarming. Wat zijn de voor- en nadelen van al deze systemen en wat kosten ze?

Bij nieuwbouw zijn je zonnepanelen in 89 maanden terugverdiend. Bij woningen ouder dan vijf jaar is dat na 79 maanden

Zonnepanelen zijn ongetwijfeld het meest populaire systeem voor het opwekken van groene stroom. Deze fotovoltaïsche panelen maken gebruik van de zon om groene elektriciteit te produceren. Deze fotovoltaïsche cellen zetten het opgevangen zonlicht om in stroom. Voor een maximum voordeel is je woning bij voorkeur zuidelijk gericht. Zonnepanelen zijn uitgerust met een zogenaamde omvormer om gelijkstroom om te zetten in noodzakelijke wisselstroom. Produceren je zonnepanelen op momenten meer energie dan je verbruikt, dan draait je elektriciteitsmeter terug. Het meest ideale scenario is dus dat wanneer je op jaarbasis precies zoveel stroom verbruikt dan je zonnepanelen produceerden. Hou er rekening mee dat er bij deze zonnepanelen hier heel wat kwaliteitsverschil bestaat. Investeer daarom extra in kwaliteit, dat verdien je op termijn dubbel en dik terug. Let bij je keuze vooral op het rendement van de panelen, of op de efficiëntie van de zonnecellen en zeker ook op de garantieperiode op de omvormer. Die is gemiddeld na een periode van tien jaar aan vervanging toe.

Extra tips van de instructuur van zonnepanelen

  • Prijs zonnepanelen: voor een gezin met twee kinderen heb je een jaarlijkse productie van 4000 kWh nodig. Dat komt neer op een jaarlijkse uitgave van 7000 euro.
  • Terugverdien effect: per 1000 kWh geproduceerde stroom ontvang je 90 euro aan groene stroom certificaten. Met een jaarlijkse besparing van 1280 euro zijn je panelen in 78 maanden terugverdiend wanneer je woning ouder is dan vijf jaar. In geval van nieuwbouw zijn je zonnepanelen in 89 maanden terugverdiend.

Zonneboiler

Een zonneboiler wordt gebruikt om water tot op de gewenste temperatuur te verwarmen. Om dit doel te bereiken wordt gebruik gemaakt van twee soorten panelen. Panelen uitgerust met vlakke collectoren worden zonder moeite in het dak van je woning ingewerkt. Bij panelen met buiscollectoren is dat niet het geval. Deze laatsten zijn dan ook een pak duurder. Daartegenover staat echter een hoger vermogen per m2 en kunnen ze ook op een plat dak aangelegd worden. Deze collectoren bevatten een bepaalde vloeistof die door de zon onder stoom worden gebracht. Deze hoge temperatuur wordt gebruikt voor het verwarmen van water, dat al dan niet in een voorraadvat wordt opgeslagen. Tijdens de zomermaanden is de op die manier geproduceerde warmte voldoende voor je sanitair gebruik. Tijdens de koude wintermaanden heeft je zonneboiler de hulp van een klassieke concensatieketel nodig. Op die manier wordt op jaarbasis ruim zestig procent van het warm water voor sanitair gebruik geleverd door je zonneboiler.

  • Prijs zonneboiler: een gemiddeld gezin met twee kinderen heeft voldoende aan 3m2 panelmen met buiscollectoren. De draagconstructie en een zonneboiler van 300 liter kost je gemiddeld 4500 euro. De nodige leidingen dragen een prijskaartje van gemiddeld 500 euro en voor d eplaatsing moet je rekening houden met een uitgave van zo’n 750 euro.

Warmtepomp

Een warmtepomp produceert via een compressor warmte uit de omgevingslucht, de aarde of water. Die (gratis) warmte wordt verder opgewarmd tot vijftig graden en wordt verder gebruikt voor bijvoorbeeld (vloer) verwarming maar ook voor het sanitaire gedeelte van je woning. Geothermische pompen gebruiken op hun beurt de bodem als warmtebron en worden veruit het meest gebruikt. Daar moet uiteraard wel een ingenieus buizenssysteem voor aangelegd worden.

Dat gebeurd bij voorkeur verticaal voor een maximaal rendement. Om dit buizensysteem te kunnen aangeleggen moet tussen de vijftig en honderd meter diep worden geboord en dat is een dure aangelegenheid. Hou bij je keuze ook rekening dat dit systeem niet geschikt is voor rijwoningen. Een ander systeem maakt gebruik van de omgevingslucht als warmtebron. Deze pompen zijn uitgerust met een buitenunit, vergelijkbaar met een aircotoestel. Hier wordt de verwarmde lucht aan collectoren gekoppeld. Heel wat warmtepompen kunnen ook koelen.

  • Prijs warmtepomp: een richtprijs voor dit systeem is moeilijk te geven. Bij een verticale boring met het hoogste rendement moet je voor de boring alleen al rekening houden met een gemiddelde kostprijs van 12000 euro. Voor een systeem met een boiler en buffervat van 300 liter moet je rekening houden met een totale investering van minstens 25000 euro, geplaatst.
  • Terugverdien effect: ons gezin met twee kinderen dat zijn woning met aardgas verwarmt en ook warm water produceert, betaalt gemiddeld zo’n 1500 euro per jaar. De kosten aan elektriciteit zijn hier minimaal.

Stadsverwarming

Je woning aansluiten op stadsverwarming is ook een mogelijkheid om groene stroom te produceren. Stadsverwarming bestaat al lang. Bij het systeem van stadsverwarming maakt men gebruik van de restwarmte van bijvoorbeeld een fabriek. Die warmte wordt op zijn beurt doorgegeven aan water dat via een ondergronds netwerk wordt aangevoerd. Twee buizen zorgen voor de aan- en afvoer en een warmtewisselaar brengt de warmte tot in je radiatoren, convectoren of je (vloer)verwarming. Een klassieke thermostaat en een klep om het water te regelen houden de temperatuur van het water op peil.

  • Prijs stadsverwarming: je betaalt je aansluiting op het stads net. Je verbruik wordt bepaald door een meter die in je woning staat opgesteld.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , ,