Elektronische sigaret veilig en gezond alternatief

Alleen rokers weten hoe moeilijk het is om om definitief met te stoppen. Diegenen die al alles probeerden om van deze stille sluipmoordenaar af te geraken, stellen nu al hun hoop op de elektronische sigaret die nu al enige tijd massaal op internet wordt aangeboden.  Wat is deze elektronische sigaret nu precies, en is ze een veilig en gezond alternatief? Maar nog veel belangrijker: helpt zo’n  elektronische sigaret je nu écht definitief van het roken af?

 

 De elektronsiche sigaret of kortweg de E- sigaret ziet er uit als een doodgewone sigaret, en is gemaakt uit kunststof. Er bestaan twee soorten elektronische sigaretten, namelijk één mét en een zonder nicotine. In ons land is de verkoop, het bezit en het gebruik ervan niet toegelaten. Dat vormt geen enkel probleem. Via internet geraak je er probleemloos aan en daadwerkelijk optreden tegen het gebruik van deze elektronsiche sigaret doet de overheid niet. Volgens wetenschappers is deze elektronsiche sigaretten minder ongezond dan de klassieke sigaretten met tabak en nicotine. Het grootste gevaar van deze elektrische sigaret is ongetwijfeld de vaststelling dat informatie op de verpakking veel te wensen over laat, zodat je niet weet wat je rookt.

 

Zo een elektronsiche sigaret lijkt in vele opzichten op een doodgewone sigaret. Trek je er aan, dan wordt er eveneens een nicotine houdende damp geproduceerd die je kan inademen.  Ondertussen zijn er elektronische sigaretten zonder nicotine op de markt die geen schadelijke nicotine bevatten. Toch zijn er ook opmerkelijke verschillen tussen een klassieke en een elektronsiche sigaret. Deze laatste produceert géén asse, en bevat geen teer. Zowel rokers als niet rokers worden met het gebruik van een elektronische sigaret evenmin blootgesteld aan koolstofmonoxyde. Een klassieke sigaret bevat meer dan veertig schadelijke en dus ongezonde producten. In een elekrtonische sigaret één, namelijk nicotine.

 

Hoe werkt zo’n elektronische sigaret?

 

Er zijn verschillende modellen elektronische sigaretten verkrijgbaar. In het algemeen bestaat zo’n elektronische sigaret uit een kleine batterij, een verstuiver en een cartridge.

Bij sommige modellen is verstuiver geïntegreerd in de cartridge. Deze is zo groot als de filter van een klassieke sigaret, en is bevestigd aan de batterij. Wanneer je aan de E- sigaret trekt activeer je de batterij, die op zijn beurt de verstuiver in werking zet. Deze verstuiver zorgt er voor dat de nicotine die aanwezig is in de cartridge, verdampt tot stoom. Elektrisch roken is geurloos, waardoor omstaanders niet gestoord worden. Het is ook goedkoper dan het traditionele roken.  Met elektronisch roken spaar je ongeveer de helft.

 

Gezondheid van de elektronisch sigaret

 

Een elektronische sigaret bestaat voor een groot deel uit doodgewoon water en bevat verder propylene glycol, smaak additieven en nicotine. Er bestaan ook elektronische sigaretten zonder nicotine. Propylene glycol is een vochtdrager die ook gebruikt wordt bij het maken van cake, dus een ongevaarlijke stof. Teer en alle andere ongezonde bestanddelen van een klassieke sigaret zijn in deze elektronische variant niet aanwezig.

 

Stoppen met roken

 

Elektronsiche sigaretten zijn verkrijgbaar met cartridges die een verschillende hoeveelheid nicotine bevatten. Op die manier kies je dus zelf hoeveel je hiervan naar binnen krijgt. Dankzij de cartridges met een verschillende dosis nicotine, kun je geleidelijk aan het afbouwen, om uiteindelijk nicotinevrij te roken.

Elektronische sigaret onschadelijk?

 

Volgens ingewijden is een elektronische sigaret onschadelijk voor je gezondheid. Ze bevat immers uitsluitend nicotine, een stof die op zich niet ongezond is, maar wél verslavend werkt. Deze E- sigaret geeft minder nicotine, zodat de ontwenningsverschijnselen worden verzacht. Het grootste nadeel is ongetwijfeld de geringe controle op de elektronische sigaret. Werkt die niet zoals het hoort, dan weet je niet hoeveel nicotine je binnen krijgt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , ,