Een verlaagd plafond met inbouwspots voor extra licht en uitstraling

Je woonkamer laat veel te weinig daglicht binnen en je zoekt al langer naar mogelijke oplossingen om daaraan te verhelpen? Overweeg dan zeker de realisatie van een verlaagd plafond, gecombineerd met sfeervolle LED- verlichting of gezellige inbouwspots voor meer licht. Zo een verlaagd plafond met inbouwpots kan je gemakkelijk zélf realiseren, bij voorkeur met behulp van budgetvriendelijke gipsplaten. Deze gipsplaten laten een perfecte afwerking toe en je moet er zeker geen handige Harry voor zijn om zo’n verlaagd plafond zelf te plaatsen. Allemaal goed en wel, maar op wat moet je letten bij de keuze van het meest geschikte systeem en materialen en hoe voer je deze klus perfect uit?

Een verlaagd plafond gecombineerd met inbouwspots zorgt niet alleen voor meer licht, maar zeker ook voor extra uitstraling

De realisatie van zo’n verlaagd plafond met inbouwspots is dus gemakkelijk zelf te plaatsen. Je moet vooral opletten bij de keuze van het meest geschikte systeem en  materialen. De lengte van de overspanning en het gewicht van het materiaal zijn de belangrijkste factoren voor een geslaagde renovatie. Is de beschikbare ruimte in je woonkamer of andere ruimte eerder aan de krappe kant, dan maak je bij voorkeur gebruik van het zogenaamde zelfdragende systemen. Dit veel gebruikte systeem is gemakkelijk te bevestigen aan de vier muren van je woonkamer. Dat is de gemakkelijkste en goedkoopste manier om je woonkamer een eigentijds uitzicht en extra licht te bezorgen. Dit zelfdragend systeem is echter ongeschikt voor grotere overspanningen. Is dit laatste bij jou het geval, kies dan voor een systeem dat je aan het oude plafond kunt bevestigen. Dit systeem is tevens bijzonder flexibel zodat het zich bij de plaatsing gemakkelijk laat behandelen.

 

Waterbestendige materialen

In vochtige ruimten, dus zeker in badkamers, gebruik je uiteraard vochtbestendige materialen. Geef je er de voorkeur aan je plafond slechts een minimum te verlagen, dan doe je dit het best met kleine spots, met spots met spaarlampen of met sfeervolle leds. Het is dan immers erg belangrijk dat je verlichting zo min mogelijk warmte afgeeft. Hou je het verlaagd plafond toch zo… hoog mogelijk dan spaar je extra kosten omdat je in dit geval geen extra ventilatiesysteem moet plaatsen.

Hoogte plafond juist meten

Pas wanneer je weet tot op welke hoogte je verlaagd plafond mag komen, kan het opmeten beginnen. Juist meten is uiteraard het gemakkelijkst wanneer er in je woning al een vloer ligt. Die vloer is dan de basis van waarop alles wordt gemeten. Is er nog geen vloer, dan meet je vanaf de nulpas. Die nulpas is een streep op één meter hoogte. Om zo nauwkeurig mogelijk te meten gebruik je best een waterpas of een laser.

Verschillende structuren

Bij een zelfdragende structuur, gebruik je muur- en plaatdragende profielen. Bij een vrijdragende structuur schroef je eerst de U-  vormige profielen tegen de muren. De plaatdragende C- profielen knip je ter plaatse op maat. Pas daarna kun je deze tussen de U- vormige profielen vast klemmen. Zorg er steeds voor dat je geen profiel plaatst waar je later een inbouwspot hebt voorzien, want dan zit je pas goed in de problemen.

Plafondophangers

Met plafondophangers heb je méér werk. In  dat geval bevestig je de profielen aan het plafond, telkens op een afstand van gemiddeld 1,20 meter. Met dwarse profielen ben je in staat esthetisch mooie vierkanten te realiseren. Breng de elektrische bedrading op de juiste plaats aan.

Invallend zonlicht

Schroef dan de platen tegen de profielen, en zorg er voor dat de langste zijde van de plaat loodrecht op de gevel staat. Zo voorkom je dat binnenvallend zonlicht de voegen tussen de verschillende platen extra benadrukt. Schroef de platen minstens iedere twintig centimeter vast. Eens deze klus geklaard, rest je nog enkel de voegen tussen de platen zoveel mogelijk weg te werken. Vul deze op met filler, afschuren en schilderen. Neem daarvoor je tijd. Ben je hierin niet handig, schakel dan een vakman in.

Inbouwspots aansluiten

Sluit nu de verschillende lichtpunten. Kleine spots, spots met halogeenlampen zijn hiervoor geschikt, maar leds worden steeds populairder, waardoor hun prijs fors is gezakt.
Bevestig deze inbouwspots met veerklemmen. Hou daarbij klemmen naar binnen. Vanaf het ogenblik dat je deze speciale veerklemmen los laat, gaan ze automatisch open.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , ,