Een goede vloer isolatie doet energie besparen

Onze woningen worden worden steeds meer en beter geïsoleerd. Om energie te besparen en je energierekening zo laag mogelijk te houden is een goed geïsoleerde woning een noodzaak. Bij het degelijk isoleren van onze woningen wenkt men in de eerste plaats aan het isoleren van muren en daken.  Het isoleren van vloeren wordt daarbij dikwijls over het hoofd gezien. Ten onrechte, want met een aangepaste vloer isolatie kun je heel wat energie besparen. Op die manier betaald een goede vloerisolatie op relatief korte tijd zichzelf terug. Maar wat is een goede vloerisolatie

Met een aangepaste en goede vloerisolatie kun je heel energie besparen

Met een aangepaste en goede vloerisolatie kun je heel energie besparen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met het respecteren van enkele belangrijke richtlijnen, kunnen handige doe het zelvers eraan denken hun vloer zelf te isoleren. Vloerisolatie is echter het werk van de vakman. Zij weten niet alleen hoe dat werk het best uit te voeren. Ze gebruiken daarbij de beste materialen voor je vloerisolatie. Door een vakman in te schakelen geniet je maximale garantie op het perfect uitvoeren van dit werk.

Energie besparen met goede vloerisolatie 

Als gevolg van niet of niet goed geïsoleerde vloeren, gaat er heel wat warmte en energie verloren. In tegenstelling met een slechte dak- en of muurisolatie zijn warmteverliezen via de vloer van je woning beperkter. Dat is echter geen reden om de vloeren in je woning niet te isoleren. Met een aangepaste en goede vloerisolatie kun je immers heel wat energie besparen.

Hoge isolatiewaarde

Een goede en aan je woning aangepaste vloerisolatie moet aan enkele belangrijke voorwaarden voldoen. Geef steeds de voorkeur aan een vloerisolatie met de hoogste isolatiewaarde hebben. Omdat er meestal niet veel ruimte beschikbaar is voor je vloerisolatie,  kies je dus best voor zo dunste isolatiematerialen. Hou daarbij zeker rekening met de zogenoemde lambada- waarde van je vloerisolatie. Vloeren op volle grond vragen een betere isolatie met een lagere lambda- waarde dan vloeren boven een verwarmde ruimte. Deze is best zo laag mogelijk. Hoe hoger de drukvastheid van je vloerisolatie, hoe meer energie je zal besparen en hoe vlugger je vloerisolatie is terug verdiend. Als gevolg van zijn constante belasting, kan je vloerisolatie vervormen. Isolatie met een hoge drukvastheid biedt de beste bescherming tegen mogelijke vervorming en warmteverlies.

Een goede vloerisolatie bestaat uit verschillende lagen en doet je zo heel wat op je energierekening besparen

Een goede vloerisolatie bestaat uit verschillende lagen en doet je zo heel wat op je energierekening besparen

Onder of boven de vloerplaat isoleren?

Er zijn twee mogelijkheden om vloerisolatie aan te brengen. Je moet daarbij een keuze maken tussen het aanbrengen van je vloerisolatie onder de vloerplaat, op bovenop je vloerplaat. Als je over een kruipkelder beschikt, kun je er voor kiezen het om het plafond van deze kelder te isoleren.  Welke methode je best kiest, hangt van je specifieke situatie.

Een vakman inschakelen om de vloer(en) van je woning te isoleren is dus zeker een aanrader.

Vloerisolatie bij nieuwbouw

Er zijn belangrijke verschillen tussen vloerisolatie bij nieuwbouw en bij renovatie. Bij nieuwbouw heb je de keuze tussen je vloer isoleren met gespoten vloerisolatie of harde isolatieplaten in PUR.

Voor je start met het aanleggen van je vloerisolatie, leg je best een beschermende folie die alle vocht buiten houdt

Voor je start met het aanleggen van je vloerisolatie, leg je best een beschermende folie die alle vocht buiten houdt

 Bij gespoten vloerisolatie vormt de uitvullings- én isolatielaag één geheel. Dat zorgt voor een slechtere isolatiewaarde ten opzichte van harde isolatieplaten, en dat is een niet te onderschatten nadeel. De druksterkte en dikte zijn bij gespoten vloerisolatie niet overal. Het aanbrengen van gespoten vloerisolatie is het werk van de vakman, dat kun je niet zélf. Isolatieplaten hebben daarentegen een uitstekende isolatiewaarde, en een gegarandeerde druksterkte. In tegenstelling met gespoten vloerisolatie, kun je deze isolatieplaten gemakkelijk zelf plaatsen.

Speciale folie moet grondvocht tegenhouden

Als je kies je voor het plaatsen van harde isolatieplaten, voorzie dan zowel boven als onder deze isolatieplaten extra isolerende PE- folie. Die zorgt er voor dat er geen vocht kan binnendringen tussen de naden van de vloerisolatie. Waak er over dat de folie en de isolatieplaten elkaar minstens tien centimeter overlappen, en de platen goed op elkaar aansluiten, bij voorkeur in twee lagen. Als er toch nog openingetjes overblijven in vloerisolatie, kun je die opspuiten met schuim. Hou er rekening mee dat je vloer dikker wordt door het plaatsen van vloerisolatie. Zorg dus steeds voor voldoende opbouwhoogte. Vloer isolatie bestaat steeds uit een draagvloer, de isolatieplaten, de gewapende chape en een afwerkingslaag.

Vloerisolatie bij een kruipkelder

Beschikt je woning over een kruipkelder, dan kun je de vloerisolatie tegen het plafond van je kruipkelder plaatsen. Op die manier voorkom dat de warmte van boven niet ontsnappen naar je kelder toe. Voor vloerisolatie via het plafond van je kruipkelder zijn er extra dunne isolatieplaten met een uitstekende isolatiewaarde  beschikbaar. Met het gebruik van deze dunne isolatieplaten blijft er nog voldoende ruimte in je kruipkelder beschikbaar.

Ben je niet vertrouwd met het aanbrengen van vloerisolatie? Laat dit werk dan over aan de vakman. Je zal het je achteraf zeker niet beklagen. En voor de prijs moet je het zeker niet nalaten. De vakman verleent je immers maximale garantie, zodat je vloer isolatie op relatief korte termijn zichzelf zal terugbetalen. Vraag via onderstaande website geheel vrijblijvend en gratis enkele offertes aan voor het realiseren van de meest geschikte vloerisolatie, ook al was je van plan je vloerisolatie zelf aan te brengen.   

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,