Dubai: van klein vissersdorpje tot toeristisch centrum

De Verenigde Arabische Emiraten en Dubai worden ongetwijfeld dé vakantiebestemming van de toekomst. Jaarlijks trekken steeds meer toeristen naar dit tot ieders verbeelding sprekende land, waar men bijzonder druk aan ‘t bouwen is om dit groeiend aantal toeristen in comfortabele omstandigheden te kunnen verwennen. En het rsultaat van deze drukke werkzaamheden mag beslist gezien worden. En Dubai is zoveel meer dan zon, zee en strand. Het heeft de miljoenen toeristen vanuit alle hoeken ter wereld ook heel wat bezienswaardigheden te bieden!

De skyline van Dubai oogt indrukwekkend en dat is ze ook

Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten maken deel uit van het Midden- Oosten. Beiden situeren zich aan de Perzische Golf en de Golf van Oman, voor een land dat het van zijn toerisme moet hebben een schitterende ligging.  is ideaal. De Verenigde Arabsiche Emiraten tellen in totaal zeven emiraten, met naast Dubai ook Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm, Al Quaywayn, Fujaurah en Ras Al Khaimah die een voor een voor Dubai niet  moeten onderdoen.Met een oppervlakte van ruim 67000 km2 is Abu Dhabi het grootste emiraat van de zeven. Het levert dan ook de gelijknamige hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Dubai telt nochtans het grootste aantal inwoners, zo’n 2,25 miljoen tegenover net geen twee miljoen voor het naburige Abu Dhabi. In Dunai schieten de wolkenkrabbers met een schitterende en zelden geziene architectuur schieten als de gekende paddenstoelen uit de grond, alles afgestemd op de westerse vakantieganger.

Klein vissersdorpje

Nog niet zo lang geleden was er van Dubai op toeristisch vlak zelfs nog geen sprake. In 1966 was het nog één zandvlakte, een vissersdorpje op de oevers van de Creek. Vandaag is Dubai een van dé toeristische trekpleisters van het Midden- Oosten.

En Dubai heeft zowat alles dat zelfs de meest verwende toerist zal bekoren. Er is zijn schitterend klimaat met z’n 365 dagen zon, maar ook zijn vele en fascinerende woestijnactiviteiten en excursies. Dubai is een ook paradijs voor diepzeeduikers en golfers, maar ook shoppingfans kunnen er hun hartje ophalen. En daarna wacht hen allemaal een bruisend nachtleven. De beste periode om Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten start in november en loopt tot half mei. Dan noteert men er een aangename temperatuur van zo’n 23 graden. Tijdens de zomer lopen er de temperaturen op zelfs tot 45 graden, vooral in juli en augustus.

Dubai Creek

Dubai Creek is h&t centrum en verdeelt het oude stadscentrum in de wijken Bur Dubai en Deira. Van op het water is het rustig genieten van de indrukwekkende skyline van Dubai. Overal staan de watertaxi’s uitnodigend te wachten en brengen je zelfs  van de ene soek naar de andere.

Toeristische toppers die je zeker moet gezien hebben:

 • Jumeirah Beach: ligt op ongeveer vijftien kilometer van Dubai. Het oude stadscentrum met zijn sfeervolle wijken als Bur Dubai en Deira wordt door toeristen bijzonder druk bezocht. Hier ben je in hartje Creek met z’n vele musea, moskeeën en stemmige goud- en specerijensoeks. In Jumeirah Beach wordt het ene luxehotel naast het andere gebouwd, allen behorend tot de meest bekende hotelketens ter wereld .
 • Stranden: die zijn er niet zoveel in Dubai. De meeste stranden zijn in het bezit van internationale hotelketens, die de hotelgasten gratis gebruiken. Andere bezoekers zijn er ook welkom, maar moeten er wel voor betalen. Naast het Marina Beach Hotel zijn wel enkele stroken publiek strand beschikbaar.

De mooiste stranden: zonnekloppers vinden schitterende fijne zandstranden van het nabijgelegen emiraat Abu Dhabi waar het heel wat rustiger is dan in Dubai zelf.

 • Safa Park: groene long midden de stad waar je allerlei sporten kunt beoefenen. Vrouwen met kinderen hebben er hun eigen afgesloten ruimte.
 • Kamelenwedrennen: kamelen zijn de meest voorkomende dieren in Dubai. Er worden wekelijks op vrijdagmorgen en op feestdagen wedstrennen met kamelen georganiseerd die bijzonder druk worden bijgewoond. Op andere dagen kan je ‘s morgens vroeg de trainingen bijwonen. Kamelenwedsrennen zijn vergelijkbaar met onze paardenwedrennen. De beste kamelen zijn peperduur goud waard.
 • Oases: de meeste oases bevinden zich aan de rand van de stad en moet je zeker bezocht hebben. De oases van Awir, Khawanij en zeker die van Hatta springen in het oog. Er staan prachtige villa’s en sprookjesachtige tuinen. De oase van Hatta ligt op zo’n anderhalf uur rijden van Dubai in een groene vallei midden het Hatta gebergte.
 • De Jumeira Moskee: is de meest bekende en grootste moskee van de stad en een schitterend voorbeeld van de hedendaagse Islamitische architectuur. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de tweeling minaretten en prachtige koepel, die ‘s nachts schitterend is verlicht.
 • Het Huis van de Sjeik:dateert van het einde van de negentiende eeuw en is vlak aan zee gelegen. Het werd opgetrokken met traditionale materialen als koraalsteen, kalk en gips. Vandaag is dit Huis van de Sjeik een druk bezocht museum met allerlei oude foto’s en documenten, muntstukken en landkaarten.

  Een van de vele oases met schitterende golfinfrastructuur in het centrum van Dubai

 • Archeologische site Jumeira: de belangrijkste archeologische site van het land, met waardevolle vondsten waarvan sommigen zelfs dateren de zesde eeuw voor Christus.

Het klimaat van Dubai

Het weer in Dubai is ronduit schitterend. Tussen oktober en begin mei is het met een gemiddelde temperaturen van 23 graden de meest uitgelezen periode om van een vakantie in Dubai te genieten. Dubai kent een echt woestijnklimaat, waardoor het er in de zomer met temperaturen tot boven de 40 graden snikheet is.

Extra tips:

 • Taal: de officiële taal van Dubai is uiteraard het Arabisch. Je kan er echter perfect Engels spreken. Dat is immers de tweede taal van Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten.
 • Munteenheid: is de dirham. Eén dirham is ongeveer 20 eurocent waard.

Touroperators gespecialiseerd in Dubai

Wens je op vakantie te gaan naar Dubai? Dan zijn er twee Belgische touroperators die je een fantastische reis kunnen bezorgen. Bekijk hier het Thomas Cook aanbod naar Dubai: dit zijn vliegreizen, dus vlucht, transfer naar je hotel én hotelverblijf inbegrepen. Bij hen is de basis annuleringsverzekering gratis. Ook touroperator Neckermann, bekend van zijn laagste prijsgarantie, heeft een ruim aanbod Neckermann-vliegvakanties naar Dubai. Ook bij hen is een host(ess) aanwezig die je helpt bij het boeken van excursies of op al je vragen een antwoord kan bieden.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...