Downsyndroom opsporen met bloedtest

Je bent eindelijk zwanger, en daarmee raakte je levensdroom eindelijk in vervulling.  Je zwangerschap verloopt zonder probleem, tot het zo gevreesde syndroom van down stokken in je wielen steekt. Je pasgeboren baby is een mongooltje. Voor vele kersverse ouders komt dit compleet onverwacht. Dit downsyndroom is immers alleen op te sporen  met een gevaarlijke vruchtwaterpunctie. Eéns zwanger, is er kans dat je één van die zwangere vrouwen bent die een miskraam krijgt het uitvoeren van zo’n vruchtwaterpunctie. Binnenkort is dit allemaal gelukkig definitief achter de rug. Dan zal het immers mogelijk zijn  dankzij een simpele bloedtest reeds tijdens je zwangerschap vast te stellen of je ongeboren baby het syndroom van down heeft.

Al jaren zoeken wetenschappers naar een eenvoudige en gevaarloze manier om vroegtijdig het gevreesde syndroom van down op te sporen. Dat is nu wel mogelijk, maar enkel via een omslachtige, pijnlijke en zelfs niet gevaarloze vruchtwaterpunctie. Met de recent ontwikkelde bloedtest staat de medische wereld hier eindelijk voor de gehoopte doorbraak.

Cellen zoeken in bloedbaan moeder

Wetenschappers waren er al lang van op de hoogte dat cellen van de nog ongeboren baby zich in de bloedbaan van de moeder bevinden. Ze Wetenschappers probeerden al lang deze cellen te isoleren. Die wilden ze gebruiken voot het ontwikkelen van een nieuwe bloedtes. Onderzoekers van de Engelse universiteit van Oxford slaagden daar nu in. Ze ontwikkelden een nieuwe bloedtest waarmee men het downsyndroom eenvoudig kan opsporen.

Bloedtest geeft  zekerheid

Velen staan voorlopig sceptisch tegenover deze  nieuwe bloedtest. Niemand slaagde er tot nu toe in cellen van de ongeboren baby te isoleren. Bij een bloedtest moet er zekerheid zijn dat de geïsoleerde cellen afkomstig zijn van de baby en niet van de moeder. Recente onderzoeken leerden dat deze nieuwe bloedtest bijzonder efficiënt is en voor haast honderd procent zekerheid geven over het downsyndroom.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,