Dit zijn de populairste voornamen voor je baby in 2013

Jens, Lars, Elise en Marie… Het kind moet nu eenmaal een naam hebben. Maar voor toekomstige ouders is het zoeken van een geschikte en goed klinkende voornaam erg belangrijk. Zelfs nog voor ze zwanger zijn gaan ze op zoek naar een goed klinkende voornaam voor hun toekomstige baby. Wat zijn dan de meest populaire voornamen voor 2013 ?

Toekomstige ouders hechten veel belang aan een geschikte en vooral een goed klinkende naam voor hun toekomstige baby

Ook bij het geven van een voornaam voor onze baby zijn er jaarlijks evoluties merkbaar. Volgens een recent onderzoek in de VS zullen baby’s daar volgend jaar vooral namen van seizoenen en van bekende orkanen krijgen. Zo ver is het bij ons gelukkig nog niet gekomen. Volgend jaar verwacht men bij ons een trend naar een verkorte versie van vooral respectabele voornamen. Populaire voornamen voor onze baby’s veranderen gelukkig niet ieder jaar, maar zijn wel een modeverschijnsel. Namen als Kelly, Kenny, Kimberly, Kevin en Davy klonken ons van populaire tv- programma’s overbekend in de oren maar zijn ondertussen al voorbijgestreefd. Zij moesten plaats ruimen voor namen als Lucas, Wout, Louis, Liam en Lars voor jongens en voor Emma, Marie, Elise, Louise en Julie voor meisjes. Naamdeskundigen kunnen aan onze voornamen perfect een leeftijd koppelen. Personen die bij hun geboorte namen als Sandra, Ellen, Ruben of Berten meekregen zijn veertigerplussers. Guy en Rita zijn meestal vijftig- en zestigplussers.

Populaire voornamen veranderen vlug

Daar waar vroeger populaire voornamen steevast ongewijzigd bleven, stelt men nu vast dat populaire voornamen meestal slechts een kort leven lijden. Hun populaireit hangt in vele gevallen van kleinigheden af. Vroeger waren baby namen dikwijls meer dan een halve eeuw erg populair, nu verandert dit van generatie tot generatie en vallen er zelfs van jaar tot jaar veranderingen waar te nemen. Onze fel veranderende en gemedialiseerde maatschappij is daar meestal verantwoordelijk voor. Vroeger werden baby’sdikwijls naar heiligen of naar hun ouders en grootouders genoemd. Het al of niet populair worden van een naam is onvoorspelbaar. Nooit gehoorde namen duiken plots op omdat een of andere BV zoon of dochterlief zo noemde. Baby’s worden vaak ook genoemd naar bekende TV- series. En dan zijn er namen die het door de eeuwen heen goed deden en het goed blijven doen. Zoals Emma  die al begin vorige eeuw veel werd gebruikt en die nu nog jaarlijks bij de meest populaire meisjesnaam postvat.

Ouders kiezen voor korte, stoere namen, zowel voor jongens als voor meisjes

Verkorte voornamen

Volgens vooraanstaande taaldeskundigen zullen in 2013 toekomstige ouders vooral verkorte versies van oude, dikwijls haast volledig verdwenen en respectabele voornamen aan hun baby’s geven. Ze denken daarbij in de eerste plaats aan namen als Fien (Josephine), Lore (Hannelore), Noor en Honora (Eleonora) voor een dochtertje. Dezelfde trend tekent zich af in onze keuze voor jongensnamen. In 2013 zullen vooral Lucas en Luc (Luciano), en Kobe (Jacob) het bijzonder goed doen. Ouders kiezen meer en meer voor korte, stoere en mooi klinkende voornamen. Daar waar vroeger zeker ook naar de betekenis van voornamen werd gekeken wordt daar nu nog nauwelijks rekening mee gehouden.

Achtergrond

Nog steeds volgens onze bekendste naamdeskundigen verwijzen sommige voornamen ook naar de achtergrond van ouders en familie. Namen zeggen veel over je afkomst. Zo komen Kelly en Kevin meestal in de lagere sociale bevolkingsgroepen voor. Ann, Sofie, Ann- Sofie, Hendrik- Jan en Pieter- Jan worden dikwijls aan baby’s van vlaamsgezinden gegeven.

De populairste namen voor 2013

  • Populaire jongensnamen: Lars, Lucas, Wout, Louis, Liam, Bram, Milan, Thomas, Tim, en Ruben.
  • Populaire meisjesnamen 2013: Emma, Marie, Elise, Louise, Julie, Lisa, Eva, Julia, Isa, en Sophie.

Namen alsKelly, Kenny en Kimberly die de voorbije jaren tot een echte hype uitgroeiden zijn nu al voorbijgestreefd en hebben compleet afgedaan

Extra tips

Volgens naamdeskundigen vallen voor volgende jaren heel wat trends waar te nemen:

  • Origineel: in de VS worden baby’s dikwijls naar seizoenen, jaargetijden of zelfs naar orkanen genoemd. Vlamingen doen daar niet aan mee. Voornamen als Lente en Zomer, April, June en August komen slechts zeer sporadisch voor.
  • Verzonnen namen: originaliteit bij de keuze van een voornaam mag, maar verzonnen namen zijn bij ons erg uitzonderlijk. Vroeger was dat zelfs onbestaande en hield men het haast uitsluitend bij namen van heiligen.
  • Nieuwe namen: worden nu veel gemakkelijker aanvaard. Het al of niet aanvaarden van een nieuwe voornaam hangt uitsluitend van de ambtenaar van de burgerlijke stand af. Hij mag geen namen aanvaarden die verwarring kunnen veroorzaken of die later het kind schade zouden kunnen berokkenen. Zo mag men geen jongensnaam geven aan een meisje of omgekeerd.
  • Veranderen van naam:mag niet zomaar, je moet er gegronde redenen voor hebben.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , ,