Dit zijn de beste spaarrekeningen

Na de jaarwisseling worden we als het ware letterlijk overspoeld door allerlei reclame voor nieuwe spaarrekeningen en spaarformules, de ene al wat geloofwaardiger dan de andere. En ook al brengen spaarboekjes en spaarrekeningen de dag van vandaag niet zo erg veel meer op, toch blijft de vraag hoe je uit het bijzonder rijke aanbod je beste keuze maakt.

 

Opteer je voor een spaarrekening met een hoge basisrenten  en een lage getrouwheidspremie, of omgekeerd? En wat zijn dan de beste spaarrekeningen waaruit je jouw definitieve keuze kunt maken?

 

De financiële wereld heeft een bijzonder moeilijk jaar achter de rug. Het was dan ook zowel voor beleggers als spaarders niet gemakkelijk om winstgevende zaken te doen. In tijden van financiële crisis blijft het spaarboekje en de spaarrekening bijzonder populair. Het zijn immers twee bankproducten waar weinig of geen risico’s aan verbonden zijn.

 

Spaarkapitaal steeds beschermd

 

Een andere belangrijk voordeel is ongetwijfeld dat je op ieder moment  je kapitaal kunt recupereren. Ondanks de wereldwijde bankencrisis is je kapitaal in ons land steeds beschermd dankzij ons depositogarantiesysteem dat honderduizend euro garandeert per bank en per persoon. Je kan daar bovenop vrij geld opnemen of bijstorten. De meerderheid van onze spaarrekeningen zijn gratis, en  de intresten zijn tot 1830 euro vrijgesteld van roerende voorheffing. Sommige banken rekenen jaarlijks een beperkte beheerskost aan.

 

Opbrengst is niet gewaarborgd

 

Een spaarrekening heeft niet alleen voordelen. Zo kunnen de rentevoeten op elk moment wijzigen, zodat de opbrengst van een spaarrekening niet gegarandeerd is. Recent namen enkele banken wel het initiatief hun spaarrenten voor een periode van enkele maanden te verzekeren. De manier waarop deze intresten worden berekend, is echter niet altijd en overal even duidelijk. Dat is veel ingewikkelder dan eenvoudig de basisrente en je getrouwheidspremie samen te tellen. Het vergelijken van de verschillende spaarrekeningen is dan ook lang niet zo eenvoudig dan het er op het eerste zicht uit ziet.

 

Getrouwheidspremie

 

Vele spaarders misrekenen zich aan hun getrouwheidspremie. Deze wordt immers niet voor het volledige spaarbedrag berekend, maar voor het bedrag dat de volle twaalf maanden onaangeroerd op je rekening parkeerde. Neem je gedurende het jaar een bepaald bedrag op, dan is de kans zeer groot dat je een evenredige som van die getrouwheidspremie moet inleveren.

 

Twee types spaarrekeningen

 

Op onze spaarmarkt heb je de keuze tussen een spaarrekening met een hoge basisrente of een met een hoge getrouwheidspremie. In veruit de meeste gevallen doe je het meeste voordeel met een spaarrekening met een hoge basisrente, zo ben je vooraf zeker van de opbrengst. Slechts in enkele gevallen zijn spaarrekeningen met een hoge getrouwheidspremie voordeliger.

 

Hoge basisrente  bij vele transacties

Verricht je doorgaans heel wat transacties op je spaarrekening, dus zowel stortingen als geldopnemeingen, dan doe je het meeste winst met de hoogste basisrente. Zo ben je steeds verzekerd van het hoogste rendement van je spaarcenten, ook al verlies je dan wel je getrouwheidspremie of een deel ervan.

 • Aanraders: nieuwkomer op de Belgische markt NIBC Direct, Fortuneo Plus rekening, en de spaarrekening van Rabobank spannen hier de kroon.

Getrouwheidspremie niet altijd voordelig

 

Een getrouwheidspremie is lang niet altijd zo voordelig dan de banken jouw wel willen doen geloven. Spaarrekeningen met een lage basisrente, bieden consumenten dan weer een hogere getrouwheidspremie, maar die is lang niet altijd in het voordeel van trouwe spaarders. Om voor dergelijke combinatie te kiezen, moet je honderd procent zéker zijn dat je jouw spaarcenten gedurende een relatief lange periode niet écht nodig hebt. Dergelijke spaarrekeningen garanderen spaarders in eerste instantie een hoog rendement, maar dat is in veruit de meeste gevallen slechts schijn. Het rendement dat men uiteindelijk zal uitbetalen, zal vaak beneden de vooropgestelde rente liggen. Moet je tegen je verwachtingen in toch geld opnemen, dan zul je een deel van je getrouwheidspremie verliezen. Een ander belangrijk nadeel van een spaarrekening met een hoge getrouwheidspremie is het niet te ontkennen feit dat je op die manier voor een langere periode aan je bank vast zit.

 

Beste spaarrekeningen: grote verschillen

 

Bij v ergelijking van de meest populaire spaarrekeningen worden er belangrijke verschillen vastgesteld. Voor wie jaarlijks een bedrag van 10000 euro op een spaarboekje of een spaarrekening plaatst, bedraagt het verschil  tussen de hoogste (NIBC Direct) en de laagste (Axa Vlot na een volledig jaar maar liefst 225 euro. Een overzicht met tussen haakjes achtereenvolgens de basisrente en de getrouwheidspremie:

 

 • Spaarrekening NIBC Direct              :2,00% en 0,50%
 • Fortuneo Plus                                        :1,90% en 0,45%
 • Rabo Spaarrekening Rabobank       : 1,90% en 0,40%
 • Spaarrekening Plus van Ethias        : 1,80% en0,50%
 •  Excellense van BKPC                          : 1,80% en 0,40%
 •  DB E- Shaving van Deutsche Bank  : 1,65%en 0,40%
 • Internet spaarrekening van Dexia     : 1,65% en 0,40%
 • Azur van Keytrade Bank                      : 1,65%en 0,40%
 • Directinvest van ABN Amro                : 1,60% en 0,60%
 • Getrouwheidsrekening NIBC Direct  : 1,50% en 1,50%
 • Fortuneo Plus Fidelity Fortuneo         : 1,25% en 1,50%
 • Rabo Plus Account van Rabobank      : 1,25% en 1,50%
 • e- Spaarrekening van Argenta             : 1,50% en 0,75%

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,