Dit is goed en veilig speelgoed voor je kind

Kinderen en speelgoed, ze krijgen er nooit genoeg van. De keuze aan speelgoed is echter zo uitgebreid dat het niet alleen voor de Sint maar even goed voor de ouders bijzonder moeilijk kiezen is. Worden het dit jaar gezelschapsspellen of geeft je kind de voorkeur aan elektronisch en/of computergestuurd speelgoed? De keuze van je speelgoed moet uiteraard aansluiten bij de interesses van je kind maar goed speelgoed is in de eerste plaats veilig speelgoed dat je kind voldoende vrijheid laat om zijn inspiratie de vrije loop te laten. Op wat moet je letten om niet alleen goed maar zeker ook veilig speelgoed te kiezen?

Games, elektronisch en computergestuurd speelgoed weten kinderen te boeien. Daar is niets op tegen, maar kies ook voor speelgoed dat hen écht doet spelen…

De keuze van speelgoed hangt uiteraard voor een groot deel af van de interesses en voorkeuren van je kind. Leeft het zich graag uit en is het erg actief, of houdt zoon of dochterlief het bij voorkeur zo rustig mogelijk? Dat zijn zeker zaken waar je rekening mee moet houden tijdens je zoektocht naar het meest geschikte speelgoed. Speelgoed mag uiteraard leerzaam en educatief zijn, maar je kind moet ook écht kunnen spelen… bij voorkeur met veilig speelgoed. Maar wanneer mag je speelgoed als veilig beschouwen?

Inspireren en stimuleren

Goed speelgoed is in de eerste plaats veilig. Het mag leerzaam zijn, maar goed speelgoed inspireert en stimuleert, en moet je kind na zijn schoolse inspanningen kunnen ontspannen. Het moet dus zeker niet altijd educatief zijn…Goed speelgoed moet aansluiten en beantwoorden aan de interesses van je kind, die keuze is gemakkelijk gemaakt, maar wat verstaat met onder veilig speelgoed?

Niet alle kinderen houden van actie. Koop niet alleen goed en veilig speelgoed , maar ook speelgoed dat bij de intresses en het karakter van je kids past

Extra tips van de opvoeder:

 • Voorkeur: als ouder ken je uiteraard de voorkeur van je kind en met wat hij het liefst speelt. Kies speelgoed dat bij het karakter van je kind past. Kies niet uitsluitend voor leerrijk en educatief speelgoed, zoon of dochter moet op tijd en stond ook écht kunnen spelen. Kies speelgoed waar ze graag mee spelen, dat zal ze langer boeien.
 • Ontwikkeling: goed speelgoed is belangrijk voor zowel de lichamelijke als de geestelijke ontwikkeling van je kind. Kinderen leren veel uit spelsituaties. Elektronisch of computergestuurd speelgoed mag, maar gezelschapsspellen blijven belangrijk. Daarmee leren kinderen zich aan regels en voorschriften te houden.
 • Samen spelen: maak tijd om samen te spelen. Door het samen spelen geef je kinderen de nodige aandacht.
 • Eigen inbreng: goed speelgoed inspireert en stimuleert je kind. Speelgoed moet kinderen de nodige vrijheid bieden om het spel meer naar zijn hand te zetten en het op die manier spannender en boeiender te maken.

Hou er zeker rekening mee dat kinderen al spelend veel leren, zonder dat ze het zelf beseffen

 • Leeftijd: hou bij je keuze zeker ook rekening met zowel de leeftijd als de ontwikkeling van je kind. Zorg er voor dat het gekozen speelgoed niet te ingewikkeld maar ook niet te eenvoudig is voor je kind. Ingewikkelde bouwpakketten met piepkleine onderdelen is niets voor hem of haar wanneer je weet dat je kind geen geduld kent.
 • Nieuwsgierigheid: goed speelgoed moet je kind in de eerste plaats nieuwsgierig maken. Het moet daarom niet altijd duur en ingewikkeld te zijn. De meest eenvoudige dingen boeien kinderen vaak het meest. Zo spelen ze dikwijls meer met de verpakking dan met de inhoud.
 • Duurzaam: kies duurzaam speelgoed dat tegen een stootje kan. Kwaliteit gaat boven namaak. Kwalitatief speelgoed is meestal wel duurder, maar gaat langer mee en betaald zo zichzelf terug.
 • Speelgoed op batterijen: goede batterijen met een langere levensduur kosten geld. En meestal is het zo dat goedkoop speelgoed energie vreet. Hou daar bij je keuze zeker rekening mee.
 • Kiezen: laat je kind zijn speelgoed zelf kiezen en laat hem daarbij zo weinig mogelijk beïnvloeden door dure en aantrekkelijke publiciteitscampagnes. Glimmend en flitsend speelgoed oogt in werkelijkheid veel eenvoudiger dan in deze reclamefilmpjes.

Goed speelgoed is vooral veilig

Goed speelgoed is in de eerste plaats uiteraard ook veilig speelgoed. Veilig speelgoed moet aan tal van voorschriften voldoen:

Kies speelgoed zonder té kleine of losse onderdelen met te scherpe kanten of teveel lawaai (gevaar voor blijvende gehoorschade).

 • Keurmerk: speelgoed dat aan de Europese veiligheidsnormen voldoet draagt het CE- keurmerk. Speelgoed dat dit logo draagt is spijtig genoeg niet door een onafhankelijke instelling gecontroleerd.
 • Veiligheidsrisico’s: veiligheidsrisico’s moeten steeds door de fabrikant op de verpakking worden geplaatst. Hou zeker rekening met deze waarschuwingen.
 • Leeftijd: de verpakking van speelgoed vermeld steeds voor welke leeftijdscategorie het geschikt is, hou ook daar zeker rekening mee. En hoe groter de aangeduide leeftijdscategorie hoe langer het speelgoed meegaat.
 • Onderdelen: controleer speelgoed steeds op de aanwezigheid van kleine en/of losse onderdelen en van scherpe en/of harde kanten waar je kinderen zich kunnen aan kwetsen. Té harde geluiden kunnen op termijn belangrijke gehoorschade veroorzaken.
 • Gebruiksaanwijzing: bij goed en betrouwbaar speelgoed zit steeds een gebruiksaanwijzing met de nodige veiligheidsvoorschriften. Lees die aandachtig en hou er zeker rekening mee.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,