Digitaal: printen met inkjetprinter kan goedkoper

Precies zoals de pc en de laptop is ook de printer uit onze gedigitaliseerde maatschappij niet meer weg te denken. Printers zijn er in alle mogelijke uitvoeringen, gaande van de inkjet- tot de laserprinter. De verschillen tussen beiden zijn groot, niet alleen wat  de prijs en prestaties maar zeker ook wat de prijs.  Hoe kies je de meest geschikte printer en op wat moet je letten om de rekeing van het printen zo laag mogelijk houden?

Inkjetprinters zijn opvallend goedkoop.  Wanneer je de rekening van het printen zelf gepresenteerd krijgt, ligt dat anders, zeker wanneer je regelmatig documenten in kleuren moet printen. Dan loopt de rekening al vlug hoop op. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een inkjet- en een laserprinter, en wat kun je zélf doen om je rekening van het printen met een inkjetprinter zo laag mogelijk te houden?

Kleur print je met laserprinter

 

Documenten print je in kleur met een laserprinter. Deze maakt gebruik van speciale lasertechnieken om zowel tekst als afbeelding met behulp van een toner op papier te zetten.  Laserprinters maken haarscherpe en duidelijke afdrukken, aan een hoge snelheid. Vooral de zwart/wit laserprinters worden steeds goedkoper. Een laserprinter die ook het printen in kleur aankan, blijft een relatief dure investering. Print je regelmatig foto’s, geef dan de voorkeur aan een laserprinter. Foto’s afdrukken met een inkjetprinter is immers een dure aangelegenheid.

Lage printkosten

 

Met een laserprinter print je goedkoper dan met een inkjetprinter.  Een toner van een laserprinter is in aanschaf wél duurder, maar je maakt er wel  veel meer prints mee.

Omdat de printkosten van een laserprinter per pagina voordeliger zijn, is dit toestel in de eerste plaats geschikt voor diegenen die veel tekstpagina’s printen.

Inkjetprinter spuit inkt op blad

 

In tegenstelling met een laserprinter, maakt een inkjetprinter gebruik van kleine spuitmondjes om de verschillende kleuren inkt onmiddellijk op het papier te spuiten. De afdrukkwaliteit wordt hoofdzakelijk bepaald door de resolutie van je toestel, uitgedrukt in dots per inch (DPI). Hoe hoger de resolutie, hoe beter de scherpte en de detailweergave van je document.Voor het printen van tekst of grafieken volstaat een resolutie tussen de 300 en 600 dpi, en is een inkjetprinter ruimschoots voldoende. Print je echter regelmatig foto’s met veel details en een optimale kleurweergave,  dan heb  je een toestel met een minimum resolutie van 1200 dpi nodig, en dan is een laserprinter onmisbaar.

Goedkoper printen met inkjetprinter

 

Vooral printen met een inkjetprinter is een dure angelegenheid. Toch kun je zelf heel wat doen om ook de printkosten met een inkjetprinter zo laag mogelijk te houden:

  • Inktpatroon zelf bijvullen: om de printkosten te drukken worden steeds meer intkpatronen zelf bijgevuld. Dat wordt door specialisten terzake echter ronduit afgeraden. Op internet zijn vele websites te vinden die goedkopd inkt voor inktpatronen verkopen. Vind je het juiste gaatje in het inktpatroon of de cartridge, dan kun je de inkt erin spuiten met behulp van een injectienaald.  Dat is echter veel gemakkelijker gezegd dan gedaan en af te raden, omdat je op deze manier al vlug je toestel kunt beschadigen.
  • Inktpatroon laten bijvullen: je kunt nu ook je cartridges laten bijvullen. Steeds meer verkooppunten bieden je deze mogelijkheid. Dat gebeurt op een meer professionele manier dan wanneer je dat zélf doet. Een cartridge bijvullen is niet altijd mogelijk en beperkt. De prijs voor het bijvullen ligt tussen de tien en wtaalf euro per tankbeurt.
  • Recyclage inktpatronen: steeds meer bedrijven spelen op dit alles in en halen lege cartridges op om ze te recycleren en volledig gebruiksklaar te maken. Een bedrijf dat zich hierin specialiseerde en in ons land actief is, is het Oostenrijkse Kores. Deze methode valt sterk aan te raden. Meestal is er nauwelijks een verschil tussen een gerecycleerde en een nieuw inktpatroon.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , ,