De mooiste en sfeervolste kerstmarkten kortbij

November doet ons met zijn korte, donkere en kille dagen dromen van een sfeervolle (en witte) kerst. En bij kerstmis en de eindejaarsdagen hoort nu eenmaal een bezoek aan een of andere kerstmarkt(en), want geen kerst zonder kerstmarkten. Zij brengen ons in de juiste stemming en maken van de eindejaarsdagen altijd weer iets speciaals. Aan kerstmarkten geen gebrek, je vind ze in haast ieder dorp. Maar om met volle teugen van de mooiste en meest sfeervolle kerstmarkten te genieten moet je ongetwijfeld naar een van de grootsteden in eigen land of over de grens. Wat zijn dan precies de mooiste en sfeervolste kerstmarkten kortbij?

Aan kerstmarkten geen gebrek. Ze zijn de jongste jaren uitgegroeid tot het toeristisch hoogtepunt van de eindejaarsdagen

Overal maakt men zich klaar om de eindejaarstoeristen in de beste omstandigheden te ontvangen. Straten en pleintjes krijgen een extra schoonmaakbeurt, en de lichtjes en kerstversiering worden weer boven gehaald. Met de dagen op zijn korst is het weer tijd voor de kerstmarkten.

Kerstmarkten trekken jaarlijks honderduizenden bezoekers en kenden vooral de jongste jaren een geweldige evolutie. De meesten evolueerden meer en meer tot een commercieel gebeuren maar overal is er de unieke sfeer met Glüwein, warme hapjes in jingle bells muziek. De grootste, mooiste en meest sfeervolle kerstmarkten vinden we ongetwijfeld in eigen land en net over de grens in Nederland en Duitsland en ook onze Franse buren hebben op dit vlak heel wat fraais te bieden.

De mooiste kerstmarkten van België

Onze kerstmarkten moeten voor de meest gerenomeerde kerstmarkten van Europa zeker en vast niet onderdoen.

 • Brussel: de Brusselse kerstmarkt op de Grote Markt is met bijna 300 prachtig aangeklede kraampjes ongetwijfeld de grootste van ons land. Deze kerstmarkt opent zijn kraampjes op 26 november en loopt tot en met 2 januari. Het centrum van onze hoofdstad kleurt tijdens de eindejaarsdagen sfeervol rood en groen. Er zijn ontelbare gastronomische standjes met spijs en drank, kerstdecoratie en kermis voor de allerkleinsten. Het mooiste plein van Europa is ieder jaar weer het decor voor één van de gezelligste kerstmarkten van ons land. De vele kraampjes worden schitterend verlicht met duizenden witte led lichtjes die de binnenstad opfleuren.

  De kerstmarkt van Brugge is wellicht niet de grootste van ons land, maar de Grote Markt, het Simon Stevinplein, de steegjes, de vele grachten en romantische bruggetjes zorgen wél een uniek decor

 • Brugge: start zijn kerstmarkt op 25 november tot 3 januari. De Brugse kerstmarkt beschikt met de sfeervolle Markt en het Simon Stevinplein over een uniek decor. Het is niet de grootste maar zeker de sfeervolste en mooiste kerstmarkt van ons land. De feestelijk versierde steegjes in de prachtige binnenstad (niet voor niets het Venetië van het noorden) met zijn vele grachten en romantische bruggetjes zijn prachtig om te zien, en de ijsbaan zorgt voor een ronduit unieke winterse sfeer.
 • Antwerpen: bezit nu eens niét de grootste kerstmarkt van het land. De Antwerpse kerstmarkt is compact maar voor diegenen die het rustiger aan willen doen beslist een aanrader. Deze kerstmarkt start op 18 december en loopt tot 2 januari. De gastvrije Antwerpenaars zorgen voor een unieke kerstsfeer met uniforme kleine chalets als kraampjes, en sfeervolle (kerst)verlichting. Tijdens de eindejaarsdagen is Antwerpen gezelliger dan ooit met muziek en ontelbare attracties.
 • Leuven: de oudste en een van de meest sfeervolle kerstmarkten van België. In Leuven kun je persoonlijk kennis maken met de kerstman die er sfeervol gehuisvest is tussen de mooiste kerstbomen van de stad.

 De mooiste kerstmarkten van Nederland

Onze Nederlandse buren hebben met Valkenbrug, Maastricht en Dordrecht het feestvierend publiek heel wat te bieden. Deze echt unieke kerstmarkten trekken jaarlijks vele bezoekers uit België, Duitsland, Frankrijk en zelfs uit Denemarken.

De Fluweelengrot maakt de ondergrondse kerstmarkt van Valkenburg écht uniek

 • Valkenburg: het ronduit sprookjesachtige Valkenburg is elk jaar het toneel van de mooiste kerstmarkt van Nederland, wereldbekend om haar sfeervolle ondergrondse markten. Tussen 18 november en 23 december kun er je kerstshoppen in de Fluweelengrot en de Gemeentegrot, waar je dit jaar ook de grootste ondergrondse kerststal van Europa kunt bewonderen. Ook de kerstgrot in de bekende Cauberg is een ware belevenis.
 • Maastricht: organiseert zijn kerstmarkt op het Vrijthof, compleet met sfeervolle verlichting, muziek, een schaatsbaan, horecastandjes en een reuzenrad met een uniek uitzicht over de feestvierende stad.

De mooiste kerstmarkt van Frankrijk

Frankrijk wordt meestal over het hoofd gezien wanneer het om kerstmarkten gaat. Ten onrechte, want ook hier wordt overal sfeervol en uitbundig kerstmis gevierd. Een van de grootste en drukst bezochte kerstmarkten van Frankrijk is ongetwijfeld deze van

 • Lille of Rijsel: waar tussen 19 november en 30 december een honderdtal kraampjes staan opgesteld op de Place Rihour tussen een achttien meter hoge kerstboom en reuzenrad met een hoogte van vijftig meter. Samen met de bijna vierduizend winkels en boetiekjes zorgt dit voor een unieke kerstshopping waar jaarlijks heel wat Belgen uit de grensstreek onbegrensd genieten van urenlang winkelplezier.
 • Straatsburg: de ‘Christkindelsmärik’ dateert uit 1570 en is ongetwijfeld de oudste kerstmarkt van het land. In de binnenstad hangt altijd al een gezellige sfeer, maar tussen 26 november en 31 december maakt de kerstmarkt de omgeving van Place Kléber en Place Broglie nog eens extra sfeervol.

  De kerstmarkt van Straatsburg dateert uit 1570 en is daarmee veruit de oudste van Frankrijk

De mooiste kerstmarkten van Duitsland

Duitsland is ongetwijfeld hét land met de grootste kersttraditie. Jaarlijks lokken de Duitse kerstmarkten met hun eigen unieke sfeer honderduizenden toeristen uit alle windstreken.

 •  Keulen: is wellicht de meest bekende kerstmarkt van Duitsland. In Keulen wordt op maar liefst zes plaatsen in de binnenstad kerst gevierd met telkens de Keulse Dom als unieke achtergrond. De Neumarkt, de Altermarkt en Rudolfplatz zijn een echt begrip. De drijvende kerstmarkt op de Rijn is een echter absolute aanrader waar je uitgebreid kunt kennis maken met de vele plaatselijke culinaire specialiteiten. De kerstmarkt in Keulen is geopend van 21 november tot en met 23 december.

De imposante Don van Keulen is het schitterende decor van maar liefst zes kerstmarkten in de Keulse binnenstad

 • Düsseldorf: Zowel op de Marktplatz als op de  Sternchenmarkt en Heinrich-Heine-Platz vloeit de glühwein rijkelijk. Tussen 17 november en 23 december zijn de kerstmarkten in Dusseldorf geopend.
 • Bremen: beslist de moeite waard om te bezoeken. In deze gezellige in hanzestad wordt jaarlijks een schitterend verlichte markt langs de rivier de Wezer georganiseerd. Je kan er van 25 november tot en met 23 december in de ‘Bremer Weihnachtsmarkt’ terecht om er volop te genieten van de vele kerstkoren die er door de binnenstad trekken.
 • Oberhausen: hier verrijst jaarlijks een kerstmarkt met ruim honderd blokhutten. Naast ‘Centro Wintermärchen’ is ook de Altstadt, de oude binnenstad van Oberhausen, tussen 17 november en 23 december prachtig versierd.
 • Dortmund: de kerstmarkt van Dortmund pronkt met een kerstboom van maar liefst 45 meter hoog. Aan de voet van deze immense boom is het gezellig kuieren langs de meer dan driehonderd kraampje, waar je ongetwijfeld de bijzonder lekkere glühwein volgens een geheim plaatselijk recept en de vers gebrande amandelen moet geproefd hebben. Deze kerstmarkt is geopend tussen 17 november en 23 december.

Zoek je het verder van huis? Dan kun je een citytrip richting Londen, Kopenhagen, Tallinn, Praag of Salzburg combineren met ronduit sprookjesachtige kerstmarkten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,