De genezende kracht van een saunabezoek

We besteden met z’n allen meer en meer aandacht aan onze gezondheid en onze lichamelijke conditie. We doen er dan ook alles aan om er zo lang mogelijk goed uit te zien. Thuissauna’s worden dan ook alsmaar populairder. Met een thuissauna kunnen we ons na de dagelijkse inspanningen, in eigen omgeving ontspannen en ontstressen. Heeft het gebruik van een  sauna nu écht zo’n positieve invloed op onze gezondheid? Is zo’n sauna- tussendoortje voor iedereen even gezond? Waar moeten we op letten bij de aankoop van een thuissauna en welk prijskaartje hangt er aan vast?

Steeds meer landgenoten beschikken over hun eigen sauna. Volgens wetenschappers is een rustig moment in de sauna ongetwijfeld een uitstekende manier om na een stressvolle (werk)dag de nodige rust terug te vinden. Dat heeft meteen ook een gunstig effect op onze gezondheid én onze lichamelijke conditie. Volgens ingewijden moeten we tijdens ons saunabezoek wel enkele belangrijke voorschriften in acht nemen.

Ideale manier om overgewicht te bestrijden

Een bezoek aan de sauna is een geschikte manier om overtollig lichaamsgewicht kwijt te spelen. In de saunacabine kan de temperatuur gemakkelijk oplopen tot veertig graden, zodat we ons overgewicht eenvoudig weg zweten. Dat is positief voor onze gezondheid en onze conditie. Samen met het zweet, ontdoen we ons ook van alle schadelijke afvalstoffen. Zo’n verwenbeurt is ook heilzaam voor ons hart. Deze gunstige invloed is best vergelijkbaar met de positieve gevolgen van een stevige wandeling. Saunabezoek zorgt voor een betere doorbloeding, en is ontspannend voor zowel spieren als gewrichten én een weldaad voor onze geestelijke gezondheid.

De Finse sauna heilzaam voor spieren en gewrichten

De ene sauna is de andere niet. Er bestaan inderdaad verschillende sauna’s, waaronder de Finse zeker de meest bekende. In deze Finse sauna worden we geconfronteerd met een groot contrast tussen warm en koud. Deze sterke temperatuurswisselingen hebben een positieve uitwerking op onze bloedsomloop. Dat ontspant onze spieren, verlaagt de bloeddruk en verbetert de bloedcirculatie. Onze huidcellen worden er door gestimuleerd, hetgeen resulteert in een jonge en glanzende huid.

Infrarood sauna doet cellulitis wegsmelten

Een infrarood sauna kent meer en meer aanhangers. Deze sauna zorgt voor een stevige huid, verzacht de pijn en doet cellulitis wegsmelten. De diepgaande warmte brengt onze stofwisseling weer op toerental, en regelt de vochthuishouding. Onze bloedcirculatie wordt extra gestimuleerd en onze lichaamsvetten in versneld tempo afgebouwd. Zowel onze vetkussentjes, als zwangerschapsstriemen en sinaasappelhuid worden weggesmolten als sneeuw door de zon.

De Russische sauna elimineert afvalstoffen

De Russische sauna of banja is met zijn bijzonder hoge temperaturen zeker niet geschikt voor een lang verblijf. Maximum twee bezoekjes van telkens één kwartiertje is het maximum. Deze Russische sauna heeft een bijzonder positieve invloed op onze bloedsomloop en het verdrijven van allerlei afvalstoffen. Het is in deze sauna pas écht zweten. Koud douchen en véél water drinken achteraf is hier een noodzaak.

Ook extreme koude positief voor gezondheid

Niet alleen de hitte van de sauna, maar ook extreme koude is positief voor onze gezondheid. Zo is cryotherapie een vrij recente behandeling, waarbij de pijngeleiding van een zenuw wordt onderdrukt door bevriezing. Deze behandeling geniet meer en meer aanhang in de sportgeneeskunde. Cryotherapie bevordert onze bloedcirculatie, verstevigt onze huid, doet verkussentjes verdwijnen, ontspant onze spieren en werkt pijnstillend.

Zware maaltijden en alcohol te mijden

Om het positieve effect van ons saunabezoek te versterken, moeten we zeker enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Zowel zware maaltijden als het gebruik van alcohol zijn strikt te mijden. Na zware inspanningen is een bezoek aan de sauna af te raden, koud douchen en veel water drinken een noodzaak. Bij regelmatig saunabezoek is het eten van extra groenten en fruit een must. Dat moet het verlies aan kalium goed maken.

Hoeveel kost een thuissauna?

De aankoop van een standaard thuissauna maakt onze bankrekening minstens 5000 euro lichter. Kiezen we voor de meest luxueuze uitvoering dan betalen zo’n vijf keer méér. Een thuissauna is zeker ook niet energiezuinig. In vele gevallen is zelfs extra drijfkracht noodzakelijk. Voor het aansluiten van onze sauna mogen we zo’n 900 euro rekenen, evenwel zonder werkuren. En bij een (thuis)sauna hoort nu eenmaal ook de nooodzakelijke afkoeling. Een complete regendouche is nog eens goed voor 3500 euro. Met de installatie van een thuissauna zijn we dus al vlug 10000 euro kwijt, maar gezond is zo’n thuissauna wel…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , ,