Daarom kies je voor een eigen regenwaterput

Steeds meer landgenoten kiezen voor een eigen regenwaterput, en daar hebben ze ongetwijfeld hun redenen voor. De laatste jaren werd drinkbaar leidingwater zo duur, dat je met een eigen regenwaterput je drinkwaterfactuur sterk kan beperken. Met het gebruik van een drinkwaterput scheelt dat voor een gemiddeld gezin al een flinke slok op een borrel. Verwonderlijk is dat zeker niet, want drinkbaar en kostbaar kraantjeswater wordt zowat voor alles gebruikt. Die vastelling doet velen nadenken, vooral in economisch en financieel moeilijke tijden. Dat is er de oorzaak van dat steeds meer landgenoten zélf een regenwaterput in gebruik nemen. Met welke overheidsmaatregelen moet je zeker rekening houden omdat  je eigen regenwaterput aan alle wettelijke voorschriften, zou voldoen en wat kost je installatie van zo’n eigen regenwaterput?

Een eigen regenwaterput is ongetwijfeld een investering die je op relatief korte tijd terug verdient. Aan een reigen regenwaterput zijn nog enkele bijkomende voordelen verbonden, waarbij het financiële aspect ongetwijfeld bovenaan staat.  Maar is de installatie van een eigen regenwaterput wel zo eenvoudig?

Controles kraantjewater peperduur

Drinkbaar leidingwater voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen.  Het wordt zelfs strenger gecontroleerd strengere dan flessenwater, en dat heeft uiteraard gevolgen voor de kostprijs ervan. Zo’n waliteitscontroles zijn tijdrovend en peperduur, en dat wordt uiteraard aan de eindverbruiker doorverekend. Regenwater daarentegen is een weldaad van de natuur, dat ons in de gelegenheid stelt de kostprijs van een eigen regenwater vlug terug te verdienen.

Regenwaterput milieuvriendelijk

Een eigen regenwaterput is op langere termijn voordelig, maar komt zeker ook ons leefmilieu ten goede.  Hoe meer regenwaterputten we laten installeren, hoe kleiner het risico op overstromingen. Het teveel aan regenwater gaat naar beken en rivieren, maar bij zware en langdurige neerslag, kunnen deze het  overtollige water niet altijd slikken, waardoor overstromingen onafwendbaar zijn. Regenwaterputten vangen een deel van het regenwater op, waardoor het risico op overstromingen sterk daalt.

Regenwater beter voor huishoudtoestellen

Regenwater dan niet gezuiverd werd is ondrinkbaar, maar kan voor alle andere zaken perfect gebruikt worden. Het grootste voordeel doe je door je toilet door te spoelen met regenwater, per beurt is dat goed voor minstens tien liter water.  Regenwater is kalkarm, en lang niet zo schadelijk voor je huishoudtoestellen, en zéker voor je wasmachine.

Afmetingen en inhoud watertank

De grootte van je regenwaterpunt is afhankelijk van de oppervlakte, de oriëntatie, en van het daktype van je woning. De minimum tankinhoud wordt op zijn beurt bepaald door de horizontale dakoppervlakte. Per 20 m² horizontale dakoppervlakte verplicht de overheid een minimum volume van je watertank van 1000 liter. Bij een horizontale dakoppervlakte tot honderd vierkante meter voorziet men een minimum tankinhoud van drieduizend liter. Schommelt de horizontale dakoppervlakte tussen honderd en honderdvijftig vierkante meter, dan werd de minimum tankinhoud vastgelegd op vijfduizend liter, en bij een dakoppervlakte tussen honderdvijftig en tweehonderd vierkante meter, bedraagt de tankinhoud minstens zevenduizend vijfhonderd liter.

Wat kost een eigen regenwaterput?

De installatie van een regenwaterput betekent een uitgave van gemiddeld 900 tot 2500 euro, afhankelijk van het gekozen materiaal en van het systeem. De duurste regenputten zijn gemaakt uit kunststof, de goedkoopste uit beton, maar die zijn dan weer moeilijker te installeren. Pompen zijn er al vanaf honderd euro, maar bij filters noteer je dan weer grotere prijsverschillen.

Hoe regenwaterput installeren?

De tank(s) moet uiteraard stevig én luchtdicht zijn om ongelukken en schadelijke algvorming te beperken. Plaats ondergrondse watertanks op een vorstvrije plaats, en zorg er voor dat het waterpeil steeds onder het grondwaterpeil blijft en het regenwater voortdurend gefilterd wordt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , ,