Computer kopen: hoe beste computer kiezen

De computer evalueert razendsnel. Besloot je een eerste computer aan te schaffen of is je huidige dringend aan vervanging toe, dan moet je beslist met enkele belangrijke factoren rekening houden wil je niet binnen de kortste keren een nieuwe moeten aanschaffen wegens voorbijgestreefd. Hoe pas je deze zoektocht aan naar de computer die het best bij jouw activiteiten past? En, minstens even belangrijk, welk prijskaartje hangt daar aan vast?

Ondanks de sterk groeiende populariteit van laptops, tablet-pc’s en notebooks, houdt de pc bijzonder goed stand. Koos je voor een pc, dan moet je in de eerste plaats uitzoeken waarvoor je die zal gebruiken. De tijd dat een pc uitsluitend wordt gebruikt als tekstverwerker ligt al lang achter de rug. De huidige generatie pc’s zijn alleskunners, een compleet multimediacenter waaroip je even goed je favoriete muziek kunt beluisteren, als films bekijken en foto’s bekijken. Het is niet alleen belangrijk je vooraf grondig te informeren over de verschillende mogelijkheden. Stel ook een budget samen dat je aan je pc wil besteden en hou je daar ook aan.

 

Processor, hart van je pc

 

De prijs van je pc hangt in grote mate af van de processor waarover deze beschikt. De processor is hét hart van je pc en bepaald niet alleen de prijs, maar zeker ook de prestaties van je pc. De meerderheid van de huidige pc’s zijn uitgerust met processors van Intel (Core 17, Core 2 Quad en Core2 Duo) of van AMS (Phenom, Athlon en Sempron). Hoe hoger zijn prestaties van de processor meer je er zal moeten voor neertellen. 

 

Intern geheugen bepaald snelheid

 

Het intern geheugen van je pc beïnvloed zowel de prestaties als de snelheid van van je computer. Een werkgeheugen van twee gigabyte (GB) is een absoluut minimum. Ga je de pc ook gebruiken voor het spelen van games of voor videobewerking dan is vier, en beter zes GB aan te bevelen.

 

Besturingssysteem

 

Het besturingssysteem mag evenmin over het hoofd gezien worden. Zo ondersteunt Windows XP een maximum van 3,2 aan werkgeheugen. Dan heb geen besturingssysteem nodig met een geheugen van meer dan 4 GB, dat is dan weggegooid geld. Vista, het jongste besturingssysteem van Windows en Windows 7 kunnen een geheugen van  méér dan 4 GB dan weer wel aan. In het geval van Windows 7 moet je er wél op letten dat dit geïnstalleerd is in de 64- bits uitvoering.

 

Harde schijf

 

Gebruik je een pc hoofdzakelijk als tekstverwerker, om e- mails te versturen en om te internetten, dan moet je over geen harde schijf met een grote opslagcapaciteit te beschikken. Dat is wél nodig voor gaming en videobewerkingen. Een harde schijf van 320 of van 500 GB is meest gebruikelijk bij de huidige generatie pc’s.

Software laat je pc werken

 

De software  stelt je in staat met je computer te werken. Meestal wordt bij een nieuwe computer ook een besturingssysteem bijgeleverd. Valt jouw keuze op een windows- pc dan is dat Vista of Windows 7. Voor Apple- computers is dat Mac OS X . Er bestaan ook andere besturingssysteme zoals Linux, maar die zul je op particuliere pc’s niet aantreffen.

 Prijskaartje

 

De particuliere pc’s evolueerden zodanig dat je al een zeer degelijk toestel hebt voor 699 euro (HP Pavilon HPE h8- 1100 ml met een kloksnelheid van 3000 en een intern geheugen van 6144.

Andere populaire pc’s voor thuisgebruik:

  • Acer X3990: kloksnelheid 3100 en een intern geheugen van 6144 voor 599 euro.
  • Medion Eraser 745: vanaf 745 euro.
  • Apple Mac: met een kloksnelheid van 2800 en een intern geheugen van 2048, vanaf 1460 euro.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,