Combinatie wand- en vloerverwarming opvallend zuinig

In tijden waarin energie steeds schaarser én duurder wordt, is het van groot belang de juiste en voordeligste manier van verwarmen te vinden.  Het aantal bouwers en verbouwers dat de laatste jaren voor wand- en/of vloerverwaring koos is opvallend, want sterk gestegen. In vele gevallen gaan beide systemen samen. Volgens verwarmingsdeskundigen is vooral wandverwarming aan te bevelen in die gevallen waar bijvoorbeeld vloerverwarming ontoereikend is om je woning efficiënt en toch voordelig te verwarmen. Wandverwarming biedt  heel wat materiële voordelen. Een van de belangrijkste is ongetwijfeld het feit dat bij de installatie ervan zelfs geen radiatoren noodzakelijk zijn, en dat haalt uiteraard de installatiekosten fors naar beneden. Wat is het verbruik van zo’n wandverwarming in vergelijking met de meer klassieke verwarmingssystemen, en op wat moet je daarbij letten om je woning zo gezellig en voordelig mogelijk te verwarmen?

 

De reden dat er bij de installatie van wandverwarming geen radiatoren te pas komen is eenvoudig.  Bij wandverwarming worden de verwarmingsbuizen ingebouwd in de muren van je woning, zodat er niets van te zien is. Wandverwarming is in vergelijking met andere verwarmingsmethoden opvallend zuinig, en dat maakt dit systeem wellicht zo populair.

 

Combineren met vloerverwarming

 

In vele gevallen wordt wandverwarming gecombineerd met vloerverwarming, en dan zéker wanneer blijkt dat vloerverwarming alleen niet volstaat.  Begrijpelijk, want vanaf het ogenblik dat de temperatuur van je vloer boven de 29 gradentstijgt, is vloerverwarming niet langer comfortabel. In combinatie met wandverwarming is dit probleem opgelost. Liefhebbers van vloerverwarming schakelen toch op wandverwarming over wannneer blijkt dat hun beschikbare vloeroppervlakte al té krap is.

Principe als vloerverwarming

 

Wandverwarming functioneert op identiek dezelfde manier als vloerverwarming. Een rooster met een uitgebreid netwerk van buizen wordt gevuld met warm water, wordt in de muren gebouwd. Dankzij het warme water worden de muren opgewarmd. Bij nieuwbouw  worden de buizen van je wandverwarming volledig weggewerkt in verschillende sleuven, verspreid over het totale muuroppervlak. Dat is echter niet absoluut noodzakelijk. Het is immers perfect mogelijk de constructie tegen de muur te installeren en er nadien over te bezetten.

Aanvoertemperatuur water lager

 

Het grootste voordeel van de beperkte aanvoertemperatuur van het water, tot slechts 40 graden verwarmen. Dat staat in schril contrast met de klassieke centrale verwarming, waar de watertemperatuur gemiddeld zo’n 75 graden bedraagt. Met wandverwarming kun je zo’n twee graden lager verwarmen om een vergelijkbaar en aangenaam warmteresultaat te realiseren. Daardoor bespaar je al vlug  zo’n tien procent op je jaarlijkse energiefactuur zodat deze investering op korte tijd zichzelf zal terug verdienen.

Mogelijkheden en beperking

 

Dit eigentijdse verwarmingssysteem biedt je ook vele extra mogelijkheden bij de woninginrichting. Wandverwarming wordt immers volledig ingebouwd. Er zijn uiteraard ook enkele beperkingen aan dit verwarmingssysteem. Je plaatst bij voorkeur geen kast tegen de muur daar waar de wandverwarming in de muur werd gebouwd. Een foto of een schilderijte tegen de muur hangen kan wél, maar dan moet je wel opletten voor het buizennetwerk.

Hogere installatiekosten

 

Vloerverwarming warmt een kamer sneller op dan wandverwarming, maar uiteindelijk is het systeem trager dan verwarmen met klassieke radiatoren. Investeren in wandverwarming is zeker geen weggegooid geld, wel integendeel. Wandverwarming is energiezuinig, maar de plaatsing is duurder, gemiddeld zo’n 100 euro per m2. De prijs van vloerverwarming bedraagt amper de helft. Maar er is méér. Bij vergelijking van wand- met vloerverwarming moet je het volledige kostenplaatje in rekening brengen. Voor een woning met een oppervlakte van zo’n 150m2 betaal je gemiddeld zo’n 10000 euro aan installatiekosten voor centrale verwarming met radiatoren, 12500 euro voor vloer-en wandbekleding en 14500 euro voor vloerverwarming met extra radiatoren. De installatiekosten hangen gedeeltelijk af van de manier van installeren. Koperen buizen zijn duurzaam, kosten iets méér dan de uitvoering in plastiek, maar plaatsing kan zonder duur pleisterwerk.

Geschikt voor minder intens gebruik

 

Wandverwarming wordt vooral beschouwd als een uitstekende aanvulling op vloerverwarming. Terwijl vloerverwarming wordt geïnstalleerd in alle kamers waarvan regelmatig gebruik wordt gemaakt, zal men dit combineren met wandverwarming in minder druk gebruikte kamers als de eethoek, de zithoek, de keuken en de badkamer. Zo zullen je muren nooit  vochtig aanvoelen, en dat heeft zeker ook een positieve invloed op de kwaliteit van je woning.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,