Chloor in zwembaden maakt jongens onvruchtbaar

 
In de meeste zwembaden maakt men nog steeds veelvuldig gebruik van chloor voor het reinigen van het water. Chloor doodt alle bacteriën en virussen. in zwembaden. Toch zorgt chloor ook voor ernstige gezondheidsproblemen, vooral bij kinderen. Dat toonde reeds eerdere wetenschappelijke onderzoeken, en die resultaten worden nu bevestigd door een recente studie aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Chloor in zwembaden maakt kinderen niet alleen ernstig ziek, maar veroorzaakt op latere leeftijd zelfs vruchtbaarheidsproblemen, die uiteindelijk kunnen leiden tot onvruchtbaarheid. Jongens die voor hun zevende vaak in zwembaden zwemmen die met chloor werden gereinigd, hebben drie keer méér kans om op latere leeftijd met vruchtbaarheidsproblemen te worden geconfronteerd dan hun  leeftijdgenootjes die dat niet deden. Er zijn nochtans voldoende geschikte én gezonde alternatieven voor het reinigen van zwembadwater.

Deelnemers aan het onderzoek naar de gezondheidseffecten van met chloor gereinigde zwembaden dat nu aan de Katholieke Universiteit van Leuven  werd uitgevoerd, werden in twee groepen verdeeld. Er werden  bloedstalen genomen bij een aantal jongens in de leeftijd van veertien tot achttien jaar die geregeld gingen zwemmen in met chloor gereinigd zwembadwater.  Een andere groep jongens ging zwemmen in zwembaden waar chloor als reinigingsproduct werd vervangen door koper- zilver ionisatie.

Daling testosteron in bloed

 
Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat jongeren die in chloorwater hadden gezommen, kleinere dosissen  inhibine B en het mannelijke hormoon testosteron lieten optekenen. Inhibine B is een eiwit dat uitgerekend de afscheiding van testosteron stimuleert. Jongens die voor hun zevende geregeld in met chloor gereinigde zwembaden gaan zwemmen, hebben volgens het jongste onderzoek driemaal meer kans op vruchtbaarheidsproblemen dan hun leeftijdsgenoten die niet in met chloor gereinigd zwemwater gezwommen.
 
 

 

Chloor en afvalstoffen

 
Volgens wetenschappers is chloor op zich geen niet nadelig voor je gezondheid. Het is de combinatie van chloor met zweet, huidschilfertjes en urine van de zwemmers die ons ziek maakt. Komt chloor in contact met deze organische afvalstoffen, dan worden honderd schadelijke bijproducten gevormd. Een groot aantal daarvan zijn kankerverwekkend, en veroorzaken dus ook vruchtbaarheidsproblemen bij jongens. Volgens de Leuvense onderzoekers worden de schadelijke afvalstoffen gemakkelijk door onze huid opgenomen, en dan vooral door die van de penis, die zéér dun is.
 
 

 

Choor veroorzaakt irritaties

Eerdere werd reeds aangetoond dat chloor niet alleen de aanwezige bacteriën in het zwembadwater doodt.  Het is ook verantwoordelijk voor ernstige irritaties aan de slijmvliezen van je ogen. Chloor veroorzaakt bij (jonge) zwemmers op latere leeftijd niet alleen vruchtbaarheidsproblemen maar ook astma, ernstige longziekten en zelfs kanker.  De combinatie van chloor met de afvalstoffen in het zwemwater zorgen voor de indringende chloorgeur.

Gezonde alternatieven 

 

Nochtans wordt het schadelijke chloor massaal gebruikt voor het reinigen van zwembaden, jaarlijks gaat het om maar liefst 2000 ton. En dat is volgens wetenschappers perfect vermijdbaar. Volgens hen bestaan er voldoende gezonde alternatieven om zwembaden te reinigen en te ontsmetten, zoals actieve zuurstof, broom, met een ionisator en met behulp van ultraviolet licht. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , ,