Chihuahua pups te koop: kies voor een erkende fokker

Chihuahua's zijn erg populair, en zéker niet goedkoop. Informeer je grondig voor aankoop!

Ben je altijd al een hondenvriend geweest en kun je nu eindelijk je droom waarmaken ? Koos je een chihuahua als huisvriend? Niet zo verwonderlijk want dit lief dwerghondje is nu al enkele jaren populaider dan ooit. Ga bij de zoektocht naar een geschikte chihuahua zeker niet onvoorbereid tewerk. Tussen alle koren is kaf en dat is hier niet anders. Zoek een betrouwbare chihuahuafokker, en wees zéker op je hoede voor wat men in het vakjargon broodkwekers noemt. Dat zijn kwekers die enkel uit zijn op zoveel mogelijk winst, zonder zich over de gezondheid of het welzijn van hun honden te bekommeren. Op wat moet je letten om later geen spijt te hebben dat je een chihuahua hebt gekocht? Wat is de beste voeding én verzorging van je trouwe viervoeter?

De populariteit van een bepaald hondenras hangt van verschillende factoren af. Dikwijls is het een modeverschijnsel zoals dat eerder met de collie, dalmatiër en de herdershond het geval was. De laatste jaren hebben vooral de kleine chihuahua’s het hart van menig hondenliefhebber gestolen.  Is het zijn gestalte, of zijn lieve snoet die het hem doet? Wie zal het zeggen. Feit is dat de chihuahua steeds in de belangstelling heeft gestaan. Zo werd er lange tijd fel van gedachten gewisseld over de juiste herkomst van dit hondje.

Chihuahua’s komen uit… Mexico

Er was lange tijd heel wat onzekerheid over de ware herkomst van de populaire chihuahua. En ook al bestaat er nu nog steeds geen eensgezindheid over, wetenschappers zijn het er roerend over eens dat de chihuahua oorspronkelijk uit Mexico komt.  Allerlei theoriën doen vandaag nog steeds de ronde dat chihuahua’s in vroegere tijden het favoriete gerecht waren van zowel de Azteken als de Tazteken.  Er zijn zelfs onderzoekers die geloven dat de chichuachua het resultaat is van een kruising tussen een hond en… een of ander knaagdier.  Bij tal van historische opgravingen in Mexico, werden allerlei bewijzen gevonden die aantonen dat vele volkeren de chihuahua vereerden als… heiligen.

Chihuahua’s waren oorspronkelijk kortharig

Klein waren ze altijd al, maar chihuahua's waren van oorsprong kortharig...

Chihuahua’s waren van oorsprong kleine, kortharige hondjes.

Omstreeks 1900 veroverde de kleine Chihuahua  eerst Amerika,  om halfweg de twintigste eeuw voet aan de grond te zetten in zowel België als in Nederland. De eerste Chihuahua werd hier geregistreerd eind de jaren vijftig.

Chihuahua’s echte macho’s

Ondanks hun kleine gestalte, hebben chihuahua maar van weinig schrik. Het zijn regelrechte macho’s, en gaan zelfs voor de grootste hondenrassen niet achteruit.
De chichuachua mag dan het kleinste hondenras ter wereld zijn, daar gedragen ze zich zéker niet naar. Chihuahua’s bruisen van energie en levenslust, ze zijn bijzonder trots, dapper en uitstekend als waakhond. Ze zijn opvallend intelligent en leren razendsnel. Ze hechten zich vlug aan hun baasje,  zijn met iedereen beste maatjes, ook met andere honden en zelfs met katten. Chihuahua’s houden van kinderen, als deze maar beseffen dat deze hondjes geen speelgoed zijn.
Chihuahua’s stellen zich met een beperkte ruimte best tevreden, en zijn dan ook geschikt voor hondenliefhebbers die op een appartement of in een klein huisje wonen.

Populariteit heeft ook nadelen

Populairiteit heeft echter ook heel wat nadelen. Naarmate zijn populariteit groeide, werd er door broodfokkers ongecontroleerd op los gekweekt. Dat was oorzaak van allerlei ziekten. Eén gouden raad aan alle hondenfans die een chihuahua willen kopen: koop je puppy steeds bij een offieel erkende fokkers, zij nemen hun sector ernstig en kijken steeds de bloedlijnen van hun kweekhonden na. Dat garandeerd je chihuahua’s van de zuiverste soort.

Regelmatige vachtverzorging

Net zoals ieder hondenras, vraagt ook de chihuahua een regelmatige vachtverzorging, en dit zowel van zijk onder- als zijn bovenvacht.  Het ongecontroleerd doorfokken van chihuahua’s door broodfokkers, wijzigde hun vrachtstructuur zodanig, dat ze niet meer zélf voor hun vachtverzorging kunnen instaan. Ernstige beroepsfokkers raden houders van een chihuahua aan iedere zes weken met hun favoriete huisdier een  bezoek te brengen aan het hondenkapsalon.

Chocolade is dodelijk voor een chihuahua

Voor hun gezondheid, het ontwikkelen van hun spieren en beendergestel, én voor een glanzende vacht is een aangepaste kwaliteitsvoeding van groot belang. Droge hondenbrokken zijn aanrader. Chihuahua’s geven de voorkeur aan kleine porties, zelfs tot acht per dag. Geef ze bij voorkeur mager vlees. Vette vleessoorten en aardappelen worden afgeraden. Geef je chihuahua nooit chocolade, het kleinste stukje kan zelfs dodelijk zijn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,