Buitenmuren isoleren doet je geld besparen

De laatste jaren ging er terecht veel aandacht naar isolatie van daken en ramen, maar meer dan anderhalf miljoen woningen moeten het nog steeds zonder isolatie van hun buitenmuren doen. De reden daarvan moet je niet ver zoeken. Het extra isoleren van buitenburen is veel ingrijpender. Je hebt nochtans de keuze tussen verschillende mogelijkheden, ieder met hun voor- en nadelen. Om je energierekening zo laag mogelijk te houden is een goede isolatie van je buitenmuren pure noodzaak. Je de keuze tussen drie mogelijkheden. Naast het isoleren van je spouwmuur langs de buitenkant kan je dat ook realiseren langs binnen of door het navullen van de spouw. Je kan je spouwmuur op drie verschillende mogelijkheden isoleren.

buitenmuurisolatie

Uw woning isoleren is goed voor je wooncomfort en ons leefmilieu en doet je tegelijk veel geld besparen.  De noodzaak van het isoleren van de buitenmuren van je woning is noodzakelijk  Maar omdat je door deze buitenmuren het meeste energie kwijt speelt. Gemiddeld ontsnapt 26% van de warmte in een woning langs de muren, evenveel langs het dak, 20% langs ramen en deuren, 15% langs de vloer en 13% via luchtverversing en ventilatieverliezen. Een goede isolatie van je buitenmuren is dus erg belangrijk.

 

Buiten isolatie

Het isoleren van buitenmuren langs de buitenzijde is de meest degelijke oplossing maar is relatief duur en ook niet altijd mogelijk.  Om de buitenmuren van je woning langs de buitenkant te isoleren moet je in de eerste plaats over voldoende ruimte beschikken. En betreft het een beschermde woning, dan is isoleren van de buitenkant niet toegelaten.  Deze twee belangrijkste nadelen van deze isolatiemethoden wegen echter lang niet op tegen de voordelen. Bij de isolatie van buitenmuren zijn de koudebruggen het grootste probleem. Door je buitenmuren langs de buitenzijde te isoleren kan je de meeste koudebruggen voorkomen.
Het isoleren van de buitenmuren aan de buitenzijde heeft evenmin invloed op de binnenafwerking en veroorzaakt niet het minste plaatsverlies. De thermische massa van de gevel blijft immers ongewijzigd. blijft ook behouden. Wil je de buitenmuren van je woning langs hun buitenzijde isoleren, dan moet je daarvoor wel een vergunning aanvragen.buitenmuurisolatieBUITEN

  • Warm jasje voor je woning: een van de meest efficiënte manieren om de buitenmuren te isoleren is isoleren langs de buitenzijde. Als dat mogelijk is tenminste. Met deze manier van isoleren pas je de de muren een warm jasje aan het aanbrengen  van een isolatielaag. Zo werk je de meeste koudebruggen weg. Zij zijn de grootste oorzaak van warmteverlies. Het isoleren van je buitenmuren langs de buitenzijde isoleert doeltreffend tegen mogelijk energieverlies. Groot voordeel bij deze manier van isoleren is ongetwijfeld dat de buitenmuren minder vlug zullen afkoelen muur zal dus minder snel afkoelen in de winter en langer op een aangename temperatuur blijven tijdens de zomermaanden. Het isoleren van je buitenmuren zorgt dus voor meer woon- en leefcomfort. Evenmin onbelangrijk is het feit dat je tijdens de isolatiewerken kan blijven wonen.

Binnenisolatie buitenmuren

Als buitenisolatie van je buitenmuren onmogelijk is, kan je niet anders dan deze langs de binnenkant te isoleren. Voor met de eigenlijke isolatiewerken wordt gestart moeten de buitenmuren zeker gecontroleerd worden op hun waterdichtheid. Vergeet zeker niet het eerste deel van aansluitende binnenmuren ook te isoleren. Dat is onmisbaar om het ontstaan van nieuwe koudebruggen te vermijden.  mee te isoleren om nieuwe koudebruggen te vermijden.

BUITENISOLATIEBINNEN
Hoe zorgvuldig je bij het aanbrengen van binnenisolatie ook te werk gaat, een vermindering van de thermische massa zal je niet kunnen voorkomen. Dat heeft vooral in de zomer een minder aangenaam woon- en leefcomfort voor gevolg. Je loopt tevens een groter risico op inwendige condensatie, terwijl de buitenmuren langs binnen een nieuwe afwerking moeten krijgen. Met het deze binnenisolatie verlies ook heel wat nuttige binnenruimte.

Spouwmuur isolatie

In vele gevallen zal het isoleren van de spouw de isolatiewaarden van de buitenmuren verhogen. Om deze isolatie techniek te kunnen toepassen moet de spouwmuur van je woning minstens vier centimeter breed zijn. Je zit hier dus met een beperking, vermits je nooit méér kan isoleren dan de dikte van de spouw. De spouw mag ook niet teveel vervuild zijn en de kwaliteit van de gevelsteen onaangetast. Spouwmuur isolatie is eveneens onmogelijk bij vorstschade en vochtproblemen. Het pleisterwerk moet voor deze isolatiemethode van perfecte kwaliteit zijn.

  • Veel gebruikte materialen spouwmuurisolatie: zijn polyurethaan (PUR), ureumformaldehydeschuim (UF), minerale wol, polystyreen parels, perliet, vermiculiet en silicaatschuim.
  • Koudebruggen: kunnen met spouwmuurisolatie niet weggewerkt worden. Onderzoek door de Gentse universiteit leerde dat de nadelen van koudebruggen na spouwmuurisolatie sterk verminderen. Dankzij deze spouwmuurisolatie blijven de buitenmuren van je woning immers langer warm, wat het ontstaan van condensatie en schimmels zal verkleinen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , ,