Hoe Waar

Nieuwe keukentrend: wat is pitt cooking?

Nooit eerder werd onze keuken zo intens gebruikt dan de laatste jaren. We manifesteren ons meer en meer als volwaardige keukenprins of keukenprinses en dat weerspiegelt zich uiteraard in de inrichting van onze keuken als in de gekozen materialen en apparaten.  Een nieuwe trend die zich in onze keuken aftekent is ongetwijfeld Pitt Cooking, nog in volle ontwikkeling maar ongetwijfeld dé keukentrend van de komende jaren. Wat is Pitt Cooking?

 

Pitt Cooking is dé keukentrend van de toekomst. Hierbij staan de keukenbranders los op het

Pitt Cooking is dé keukentrend van de toekomst. Hierbij staan de keukenbranders los op het

Het totaal nieuwe concept van PITT Cooking heeft in de eerste plaats een uitgesproken en herkenbaar design, dat perfect aansluit bij het totaalbeeld van de hedendaagse keuken. Pitt Cooking valt op door zijn vlakke, bijna architectonische uitstraling. Deze wordt gecreëerd door de pannendragers en de branders te combineren met keukenbladen en werkbladen uit light beton.

De intelligente, innovatieve apparatuur van PITT Cooking is van hoogwaardige kwaliteit, maar ook functioneel en volledig afgestemd op onze persoonlijke manier van koken. Over de toepassing is zorgvuldig nagedacht met als uiteindelijk resultaat, dat alle onderdelen in perfecte harmonie samengaan.

Het unieke concept van PITT Cooking bestaat uit:

 • Materiaal: gietijzeren, zeer compacte pannendragers.
 • Gaspitten: bij Pitt Cooking staan de gaspitten los op het keukenblad. Pitt cooking is niet alleen trendy maar vooral veilig, gebruiks- en onderhoudsvriendelijk.
 • Rendement: Drie type branders met een capaciteit van 2 of 3 KW, een brander waarvan de capaciteit varieert tussen 0,2 en 5 KW die zorgen voor maar liefst dertig procent meer rendement.
 • Branders: bestaan uit losse elementen

  Klassieke basiskleuren als wit, grijs en zwart moeten plaats ruimen of worden gecombineerd met felle kleuren als opvallend kanariegeel, indigoblauw en kiwigroen.

  Klassieke basiskleuren als wit, grijs en zwart moeten plaats ruimen of worden gecombineerd met felle kleuren als opvallend kanariegeel, indigoblauw en kiwigroen.

 • Bescherming: Geëmailleerd hitteschild in combinatie met een siliconen afdichtingsring, ter bescherming van het werkblad.

Ontmoetingsplaats

Daarnaast evolueert onze meer en meer naar een échte ontmoetingsplaats, niet alleen voor het ganse gezin maar even goed voor je bezoekers. De inrichting van onze keuken geniet dan ook meer en meer aandacht. En naast de keukeninrichting worden de gebruikte materialen steeds belangrijker.
De eigentijdse keuken straalt meer dan ooit rust en gezelligheid uit. Klassieke basiskleuren in de keuken als wit, grijs en zwart moeten plaats ruimen of worden gecombineerd met felle kleuren als opvallend kanariegeel, indigoblauw en kiwigroen.

Natuurlijk en duurzaam

Bij de totaalinrichting van onze keuken kiezen we vooral voor natuurlijke en dus duurzame materialen. Natuursteen zoals marmer, graniet en/of composiet en nu ook light beton vinden we steeds meer en meer terug in de keuken. Deze natuurlijke materialen in onze keuken zijn tegen een stootje bestand en weerstaan zelfs aan agressieve producten die steeds meer in onze keuken worden gebruikt. Light beton is een lichtere uitvoering van het klassieke beton. Natuurlijke materialen zijn in, waardoor hout als materiaal voor onze keuken erg populair is en blijft.

Milieuvriendelijk

Het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen in onze keuken heeft ook een positieve weerslag op ons leefmilieu. En uiteraard spelen keukenproducenten steeds meer op deze milieuvriendelijke trend in door bijvoorbeeld minder gebruik te maken van massieve keukenbladen. Werkbladen met een duurzame toplaag in hout winnen daarbij meer en meer veld.

Tags:, , , , ,

Hoe wasmachine schoonmaken en onderhouden voor lange levensduur

Geen enkel ander huishoudtoestel wordt zo intens gebruikt als onze wasmachine. Dat is zeker het geval in gezinnen met kinderen. Voor hen is een goed functionerende wasmachine onmisbaar. Een wasmachine vraagt dan ook een regelmatige schoonmaakbeurt. Op wat moet je letten bij het schoonmaken van je wasmachine en hoe pak je deze klus het best aan?

Kalk is de grootste vijand van je wasmachine

Kalk is de grootste vijand van je wasmachine

We ondervinden pas hoe onmisbaar een wasmachine is als hij het niet meer doet. Toch kan je zelf veel doen om je wasmachine zo lang mogelijk draaiende te houden en het risico op meestal peperdure herstellingen te verkleinen. Ook hier is een regelmatig onderhoud onmisbaar voor de lange levensduur van je wasmachine. En wanneer je wasmachine een onaangename geur begint te verspreiden is het de hoogste tijd om daar wat aan te doen en hem grondig schoon te maken.

Er zijn verschillende oorzaken van slecht geurende wasmachines. Zij worden vooral veroorzaakt door een achtergebleven laag wasmiddelen, door achtergebleven haren van huisdieren, en door pluisjes. Kalk en schimmelvorming zijn de grootste vijanden van je wasmachine. Een regelmatige reiniging van de filter van je wasmachine kan al veel onheil voorkomen. Om onaangename geurtjes van je wasmachine te voorkomen of de wereld uit te helpen maak je best eerst de wastrommel en de filter brandschoon. In deze filter blijven losse materialen achter waardoor het afvalwater moeilijk of zelfs niet kan worden afgevoerd.

Een stinkende wasmachine is meestal het gevolg van een verstopte luchtfilter en slecht of niet gereinigde wastrommel  

 

Het klinkt wellicht gek, maar  regelmatig je wasmachine op kookwas laten draaien zonder wasgoed is een uitstekende manier om dit toestel zo proper mogelijk te houden en zijn levensduur opmerkelijk te verlengen. Gebruik voor het schoon spoelen van de wastrommel en alle leidingen bij voorkeur een mengsel van azijn en bleekwater in plaats van waspoeder. Dat zorgt voor een optimale reiniging en een frisse geur.

Hou er rekening mee dat anti kalkproducten kalkaanslag voorkomen maar de kalk niet verwijderen

Hou er rekening mee dat anti kalkproducten kalkaanslag voorkomen maar de kalk niet verwijderen

Hardheid van water

Veel hangt af van de hardheid van je leidingwater. Water met een hoge concentratie aan kalk  kan de werking van de gebruikte wasmiddelen drastisch verminderen. Dat zorgt voor achtergebleven zeepresten en op korte termijn voor een stinkende wasmachine. Controleer dus zeker je leidingwater op zijn hardheid en plaats indien nodig een waterontharder. Dat zal je ongetwijfeld veel miserie en dure herstellingen besparen.

Gebruik bij voorkeur een vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder dat gemakkelijk in je wasmachine of in het zeepbakje achter blijft  

Schimmel in je wasmachine

Om een slecht riekende wasmachine te voorkomen mag je het wasgoed nooit te lang in de trommel van je wasmachine liggen. Dat zorgt voor schadelijke schimmels. Laat na gebruik de deur van je wasmachine steeds op een kier. Dit zorgt voor een constante ventilatie waardoor je schimmels onmogelijk maakt.te vlug af te zijn.

Tips voor een propere wasmachine zonder geurtjes:

 • Wasmiddel: gebruik je best met mate. Lees het doseringsadvies op je wasmiddel en hou je daar aan. Dat kan veel problemen voorkomen.
 • Antikalk producten: voorkomen dat de kalk uit het leidingwater zich vast zet op de onderdelen en de leidingen van je wasmachine. Deze producten voorkomen kalkaanslag maar verwijderen het niet.
 • Roestvorming in wastrommel: vormen er zich roestvlekken in de trommel van je wasmachine? Gebruik dan een speciaal product voor het reinigen van roestvrij staal (RVS). Kies voor een chloorvrij reinigingsproduct. Maak je trommel schoon met een zachte doek en draai daarna een kort wasprogramma om alles weg te spoelen.

Tags:, , , , , , , , , , , , , ,

Waar moet je op letten bij de aankoop van een goede boxspring?

 

Hou je van een trendy interieur, ook in je slaapkamer? Dan is een boxspring beslist iets voor jou!

Hou je van een trendy interieur, ook in je slaapkamer? Dan is een boxspring beslist iets voor jou!

Steeds meer landgenoten kampen met slaapproblemen en dat heeft uiteraard zijn weerslag op zowel hun lichamelijke als hun geestelijke gezondheid. Gebrek aan slaap of andere problemen met de kwaliteit van je slaap kunnen het gevolg zijn van onderliggende gezondheidsklachten maar de kwaliteit van bijvoorbeeld je bed en zeker van je matras spelen hierbij een belangrijke rol. Voor een gezonde nachtrust wordt zelfs door wetenschappers een boxspring aanbevolen. Wat is een boxspring en op wat moet je letten tijdens je zoektocht en de aankoop van de beste boxspring?

Een boxspring werd tot voor kort niet voor niets hotelbed genoemd. Slapen op zo’n boxspring was lange tijd het voorrecht van de rijken en kwam de laatste jaren gelukkig binnen het bereik van iedereen. Boxsprings heb je nu in alle mogelijke materialen en prijsklassen waardoor er grote kwaliteitsverschillen ontstonden. Het kiezen van de boxspring met de beste prijs/kwaliteitsverhouding is dan ook niet evident.  Kijken en vergelijken, ook online, zet al je een flink eind op de goede weg. Overweeg je de aankoop van zo’n boxspring? Bespaar dan zeker niet op kwaliteit. Een goede boxspring uit een duurzaam materiaal gaat je leven lang mee en betaald op relatief korte tijd zichzelf terug.

Een goede boxspring staat garant voor jarenlang gezond slaapplezier

Wat is een boxspring?

Volgens velen bestaat een boxspring uit twee matrassen, maar dat is niet zo. Dit comfortabel bed bestaat wel uit twee delen: een met stof beklede bedbodem gemonteerd op een houten of stalen frame. Op dat stevig frame komt uiteindelijk de matras te liggen. De bedbodem wordt voorzien van een verend interieur, de uiteindelijke boxspring, opgebouwd uit een aantal veren. Hoe groter dat aantal veren hoe beter de kwaliteit van je boxspring. Bij een boxspring hecht men uiteraard ook heel wat aandacht aan de kwaliteit van de matras. Daarvoor kiest men meestal voor een matras bestaande uit traagschuim, of uitgerust met pochet- , binnen- , of bonelvering.

Een boxspring met een goede matras is vriendelijk voor je rug

Een boxspring met een goede matras is vriendelijk voor je rug

Voordelen van een boxspring

In vergelijking met een klassiek bed en beddenbodem, biedt zo’n boxspring je vele voordelen, zeker op het vlak van een gezonde slaap. Boxsprings vallen in de eerste plaats op door hun hoge ‘instap’, wat zowel in als uit bed stappen heel wat gemakkelijker maakt. Andere voordelen zijn:

 • Lichaamsgewicht: dankzij zijn gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht zorgt een boxspring voor ongeëvenaard slaapcomfort
 • Perfecte ventilatie: per nacht verliezen we zo’n halve liter vocht door transpiratie. Dat zweet moet ergens naartoe, een goede vochtregulatie en ventilatie is noodzakelijk voor een gezonde nachtrust. En ventileren doet zo’n boxspring als geen ander
 • Slaaphouding: met z’n uitstekende vering zorgt een boxspring in alle omstandigheden voor de meest ideale slaaphouding
 • Materialen: door het gebruik van hoogstaande materialen heeft een goede boxspring een opvallend lange levensduur
 • Design: een boxspring is ook op het vlak van zijn design een echt buitenbeentje en geeft extra uitstraling en persoonlijkheid

Waar moet je bij voorkeur op moet letten bij je keuze voor een kwaliteitsvolle boxspring? Boxsprings heb je in alle materialen en prijzen en dat zorgt uiteraard voor grote kwaliteitsverschillen. Die kwaliteit heeft uiteraard te maken met zowel het materiaal als met het aantal en het soort veren, maar ook met het frame, en het soort matras.

 • Materiaal bedbodem: het is een groot verschil of de bodem van je boxspring gemaakt is uit hout of uit staal. Een bodem uit staal is uiteraard heel wat steviger dan een exemplaar uit hout

  Ook de kwaliteit van de bedbodem van je boxspring is van groot belang

  Ook de kwaliteit van de bedbodem van je boxspring is van groot belang

 • Soort matras: een boxspring met een slechte matras geeft dus hetzelfde effect als een gewone lattenbodem met matras, en is dus weggegooid geld. Met een slechts matras gaan de belangrijkste voordelen van een goede boxspring, namelijk een goede gewichtsverdeling en lichaamsondersteuning compleet verloren.
 • De beste matras voor je boxspring: is ongetwijfeld een pocketmatras of binnenveringsmatras.
 • Kwaliteit veren: de kwaliteit van de veren is belangrijk voor een gezonde en deugddoende slaap.
 • Onderhoudsvriendelijk: de meeste boxsprings zijn voorzien van een hoes voorzien. Let er op dat deze beschermhoes gemakkelijk afneembaar en wasbaar. Ook dat verlengd de levensduur van je boxspring.
 • Afmetingen: hou uiteraard rekening met de afmetingen van je bed. Heb je liever een groter of een kleiner exemplaar dan je huidig bed?

  Een boxspring uit natuurlijke materialen is niets voor jou als je aan een of andere allergie lijdt zoals huisstofmijt

  Een boxspring uit natuurlijke materialen is niets voor jou als je aan een of andere allergie lijdt zoals huisstofmijt

 • Ergonomie:  en goede, ergonomische matras is onontbeerlijk voor een goede en comfortabele en gezonde nachtrust. Een hybride slaapsysteem zoals de Sensoflex is een echte aanrader. Dit slaapsysteem combineert een klassieke lattenbodem met de boxspring waardoor dezelfde kwalitatief hoogstaande spiraalveren als in een matras gebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat de lattenbodem zich steeds aanpast aan de veranderende belasting.
 • Synthetische materialen boxspring: heb je last van een of andere allergie zoals huisstofmijt? Dan is een boxspring uit natuurlijke materialen zoals wol, dons, veren, of katoen  af te raden. Kies in dat geval voor synthetische, vochtregulerende materialen. Die voorkomen dat lichaamsvocht in de kern van je matras terecht komt.
 • Natuurlijke materialen boxspring: in sommige gevallen genieten natuurlijke materialen de voorkeur. Zo heeft een boxspring uit wol een positief effect op de temperatuurregeling. Omdat wol zowel kan verwarmen als verkoelen, slaap je steeds op de juiste temperatuur. En door bijvoorbeeld het gebruik van katoen in de tijk wordt het ventilerend vermogen van je boxspring verhoogd.
 • Vlakke boxspring of verstelbare boxspring: je hebt meestal de keuze een vlakke en een elektrisch verstelbare boxspring. Lees je of kijk je naar televisie vanuit je bed? Kies dan voor een verstelbare boxspring waarmee je nek-  en/rugklachten kunt voorkomen. Bij de elektrische uitvoering wordt het boxspring onderstel voorzien van motoren waardoor het bed in verschillende standen kan worden gezet. Zo kunnen het hoofd- en voeteneinde afzonderlijk van elkaar versteld worden. Een elektrisch verstelbare boxspring is doorgaans duurder dan een vlakke boxspring.

Wat zijn de beste materialen voor je keuken?

De keuken is ongetwijfeld één van de belangrijkste en meest gebruikte plaatsen van je woning. Het kiezen van de juiste materialen is dan ook erg belangrijk voor de levensduur van je keuken. Duurzame materialen bepalen ook het design van je keuken, het oog wil immers ook wat. Kies je voor een trendy keuken uit kunststof of heb je een voorkeur voor een meer klassieke keuken in hout? Die keuze hangt niet alleen af van je persoonlijke smaak. Het beschikbare budget is een belangrijke factor. Er zijn echter materialen voor ieders budget en dat maakt kiezen er zeker niet gemakkelijker op. Waar moet je op letten bij de keuze van het meest geschikte materiaal voor je nieuwe keuken?

Massief hout is een duurzaam materiaal dat warmte en gezelligheid geeft aan je keuken

Massief hout is een duurzaam materiaal dat warmte en gezelligheid geeft aan iedere keuken

De meest trendy keukens uit allerlei soorten kunststof werden de laatste jaren populairder, maar keukens uit hout blijven de absolute topper in keukenland. Niet verwonderlijk. Hout geeft een warme en persoonlijke uitstraling aan je keuken en past bij elk interieur.

Vele soorten hout

Je begrijpt wellicht dat er tussen deze vele houtsoorten veel verschil in kwaliteit én prijzen bestaat. Hout is een van de meest duurzame materialen voor je keuken. Kras- en vlekgevoeligheid hangt minder van het gekozen materiaal af. Hoe beter de kwaliteit van de beschermlaag hoe beter je keuken is beschermd tegen vlekken en beschadiging door krassen. Zijn er kleine kinderen in huis dan kies je best houten fronten voor je nieuwe keuken. Vingerafdrukken zijn immers nauwelijks zichtbaar op hout. Daar waar tot voor enkele jaren vooral massief hout werd gebruikt voor het vervaardigen van keukens, zijn er tal van nieuwe houtsoorten met vergelijkbare voordelen maar flink goedkoper dan massief hout.
 • De meest gebruikte houtsoorten in de keuken zijn: eik, beuk, kerselaar en esdoorn

Keukens uit spaanplaat of MDF

Hou je van de gezelligheid van hout maar niet van de look van een massief houten keuken? Dan is een keuken uit spaanplaat of een keuken uit MDF platen met een afwerking in hout wellicht iets voor jou. Voor die afwerking gebruikt men meestal fineerhout. De prijs van je keuken in spaan- of MDF plaat zal heel wat voordeliger uitvallen dan die van een massief houten keuken .

Trendy keukens uit kunststof zijn heel wat prijselijker dan die uit massief hout

Trendy keukens uit kunststof zijn heel wat prijselijker dan die uit massief hout

 • MDF platen:  bestaan uit samengeperste houtvezels die met kunsthars lijm werden gebonden.
 • Spaanplaat: wordt gemaakt uit onder druk geperste houtspaanders gemengd met lijm. De stevigheid van spaanplaten hangt uiteraard af van de gebruikte houtsoort, maar over het zijn MDF- platen steviger.
 • Prijs: spaanplaat is veruit het voordeligst in prijs.

Afwerking spaan- of MDF plaat

Ook bij een keuken uit spaan- of MDF platen heb je een ruime keuze in de manier van afwerking:

 • Lakken: zowel MDF als spaanplaat worden vooral gebruikt als basismateriaal voor het vervaardigen van keukenkasten. Deze twee materialen zijn echter niet waterdicht, en dat is toch een groot nadeel in de keuken. Zorg voor een extra waterafstotende beschermlaag om dit probleem te voorkomen. Geef hierbij de voorkeur aan een  laklaag van goede kwaliteit. Die zo’n is krasvast en vochtbestendig. Je hebt daarbij de keuze tussen een matte laklaag of een uit hoogglans, deze laatste is vooral geschikt voor moderne interieurs.
 • Beschermlaag uit folie: je kan je keuken uit spaan- of MDF platen tegen vocht en krassen beschermen door ze met een speciale folie te bekleden. Om te voorkomen dat vocht door de naden kan sijpelen en zo je keuken zal aantasten, is het noodzakelijk deze laag folie naadloos aan te brengen.
De laatste jaren kiest men meer en meer voor keukens uit fineerhout

De laatste jaren kiest men meer en meer voor keukens uit fineerhout

 • Prijs: fronten met een beschermende laag uit folie zijn nauwelijks te onderscheiden van een gelakte beschermlaag, maar ze zijn wel stukken goedkoper.
 • Laminaat en melamine: je kan je keuken uit MDF- of spaanplaat ook laten afwerken met melamine of laminaat. Laminaat is meestal kras- en stootvast en is iets duurder dan melamine.
 • Fineerhout: is perfect geschikt voor het vervaardigen van je keuken. Fineerhout bestaat uit dunne vellen massief hout die op MDF- of spaanplaat worden bevestigd, en met een (massief) houten kader eromheen. Fineerhout is even stevig als massief hout en zelfs maatvaster. De natuurlijke werking van het fineerhout wordt hier immers voorkomen.
 • Fronten: keukenfronten bepalen niet alleen in belangrijke mate het uitzicht van je keuken, ze moeten ook tegen een stootje kunnen. Voor ieder budget bestaat hier wel een gepast materiaal.
 • Budget: stel voor de start van je zoektocht naar de meest geschikte keuken je budget vast en wijk daar om geen enkele reden van af.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nieuw concept: Marketing Makelaar Quanto

Vandaag hebben we het op Hoe-Waar over een nieuw concept. Dat van de Marketing Makelaar. 3 to the point vragen voor Quanto.

Wanneer zijn jullie gestart?
Quanto werd opgericht door Lesly Van Den Berge in 2013 na een carrière van 13 jaar in het bedrijfsleven met ervaring in marketing, sales, reclame & PR. Omdat onze freelance partners met zorg geselecteerd zijn omwille van hun ervaring en hun kennis, starten we allesbehalve van nul.

Wat zijn jullie hoofdactiviteiten?
Quanto is een 360° marketingbureau dat uw taal spreekt en dat u efficiënt begeleidt doorheen elk marketingproject. We zijn hierbij specialist in ROI marketing. We maken elke inspanning zo meetbaar mogelijk en we streven telkens vooropgestelde marketingdoelstellingen na. We werken hierbij graag vanuit een marketing audit waarbij we mee investeren in uw marketing aanpak door een grondige analyse van uw markt, uw concurrenten, uw huidige marketing- en communicatieaanpak… We zijn er overtuigd dat dit een noodzaak is om op lange termijn op een professionele manier met u te kunnen samenwerken.

Wat is uniek aan Quanto?
Wij zijn marketing makelaar. Dit betekent dat we zorgen voor een unieke combinatie van een single point-of-contact binnen Quanto die uw taal spreekt en die de communicatie met u proactief organiseert. Daarnaast beschikken we over een vast team van ervaren freelance specialisten. Dit zorgt er voor dat we ook op technisch en creatief vlak sterk staan en kort op de bal kunnen spelen. Het geeft ons tevens de flexibiliteit om in te spelen op de voortdurende veranderingen binnen het marketinglandschap. We bieden geen standaardoplossingen maar we werken steeds volledig op maat van uw behoeften en budget. Onze tarieven zijn goed doordat wij geen compleet team onnodig aan het werk moeten houden.
Omdat onze freelance partners met zorg geselecteerd zijn omwille van hun ervaring en kennis starten we allesbehalve van nul. Onze freelancers zijn dynamisch en gedreven doordat we een team van ondernemers zijn dat er voor 200% voor gaat.

quantoafbeelding

Hoe kan je vlot je woning renoveren?

Voor velen, en dan vooral voor jongeren, wordt nieuwbouw zo goed als onbetaalbaar. Dat heeft uiteraard voor gevolg dat er steeds meer wordt gerenoveerd. Een goede voorbereiding en een doeltreffend uitgevoerde renovatie brengt je droomwoning dichterbij zonder er voor jaren financieel te moeten opdraaien. Voor een vlotte renovatie is een goede voorbereiding onmisbaar. Maar hoe pak je dat aan, het vlot renoveren van je woning en waar moet je zeker op letten om omvangrijke renovatiewerken succesvol uit te voeren?

Er is duidelijk een verschil tussen een grondige verbouwing van je woning en...

Er is duidelijk een verschil tussen een grondige verbouwing van je woning en…

Er is uiteraard een verschil in aanpak tussen een beperkte renovatie en een grondige verbouwing van je woning. Een geregeld terugkerende vorm van woningrenovatie is het herstellen van klassieke slijtage zoals het vervangen van een versleten dak, het vernieuwen van het elektriciteitsnet of het vervangen van de verwarmingsketel. Wil je van je woning lang genieten, dan zijn dergelijke herstellingswerken noodzakelijk en kunnen ze niet uitgesteld worden.

Stappenplan

Een grondige renovatie van je woning doe je in de eerste plaats om het meer comfortabel en fraaier te maken en je tegelijk je woning een meerwaarde te bezorgen. Is nieuwbouw voor jou niet haalbaar, dan kan je met zo’n uitvoerig renovatie- en verbouwingsplan toch de woning van je dromen realiseren. Om het renoveren van je woning zo vlot mogelijk te laten verlopen, zet je best voorkeur een stappenplan op papier. Met zo’n gedetailleerd plan ben je perfect in staat het verbouwen van je woning op de voet te volgen.

Stappenplan voor het vlot renoveren van je woning: 

 • Voorbereiding: een goede voorbereiding start met het verzamelen van zoveel mogelijk informatie met betrekking tot het renoveren en verbouwen van woningen. Je kan daarbij uiteraard je eigen inspiratie aanspreken, maar ideeën heb je nooit teveel.
 • Interieurarchitect: heb je het moeilijk om je eigen stempel op de renovatiewerken te drukken en je woon- en interieurstijl te bepalen? Laat je dan bijstaan door een interieurontwerper. Hij geeft je tips en de nodige extra inspiratie voor een een verbouwing met een persoonlijk tintje.

  ... en het verfraaien van je woning

  … en het verfraaien van je woning

 • Internet: laat je zeker ook inspireren door het internet. Daar zijn vele gespecialiseerde websites actief waar je alle interieurinformatie en verbouwingstips vindt, zonder dat het je één euro kost.
 • Info bouwbedrijven: ga zeker ook op bezoek bij aannemers en bouwbedrijven in je regio. Ook hier kan je heel wat informatie verzamelen.
 • Breekwerk noodzakelijk: stel je vooraf zeker de vraag of  meestal tijdrovende breekwerken wel noodzakelijk zijn.
 • Structurele aanpassingswerken: in dit geval is een architect onmisbaar. Die is niet nodig als het om het verwijderen van een niet- dragende muur gaat. Bij de meeste renovatiewerken kan je niet zonder architect. Voorzie je de renovatie van de gevel van je woning of wil je structurele en dus ingrijpende verbouwingswerken laten uitvoeren dan is een tussenkomst van een architect onafwendbaar.
 • Stel een renovatiebudget samen: en wijk daar niet meer van af. Op die manier word je achteraf niet voor onaangename financiële verrassingen geplaatst. Zet daarbij op papier of een een gedeeltelijke of een complete renovatie van je woning betreft. Omschrijf uitvoerig de uit te voeren werken per kamer. Voorzie bij het opstellen van je budget steeds een kleine marge om aan de eventuele stijging van de kosten het hoofd te kunnen bieden.
Gaat het om ingrijpende structuurwerken, dan is een architect onmisbaar

Gaat het om ingrijpende structuurwerken, dan is een architect onmisbaar

 • Vraag meerdere offertes: kies nooit een aannemer op basis van één offerte. Een vijftal offertes laten je een gemakkelijke keuze toe.  Hou zeker rekening met eventuele referenties geef steeds voorrang aan een aannemer uit je buurt. Zo blijven je transportkosten beperkt.
 • Wat kan je zelf doen: hou zeker rekening met al datgene wat je zelf kan doen.  Weet dat als je zelf aan de slag gaat je bij de aankoop van materialen 21 procent aan BTW moeten ophoesten, dit terwijl het BTW- bedrag voor aannemers amper 6 procent bedraagt.
 • Werkschema: stel in overleg met je aannemer  een strak werkschema op, waardoor  je de werken perfect kunt opvolgen. Kijk er nauwlettend op toe dat de werken in dezelfde volgorde  zoals in het stappenplan worden uitgevoerd. Zorg voor zo weinig mogelijk vertraging en laat zowel een einddatum als vertragingsclausules in het contract opnemen. Dat zal je ongetwijfeld heel wat kopzorgen besparen.

 

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,