Hoe Waar

Veranda bouwen: op wat moet je letten bij het bouwen van een veranda?

We brengen steeds meer tijd door in onze tuin. Die tuin aanzien we als een een verlengstuk van onze woon- en leefomgeving. De plaatsing van een veranda in de tuin is hier een logisch gevolg van. Wil jij ook zoveel mogelijk van het deugddoende buitenleven genieten? Dan is een veranda beslist iets voor jou. Op wat moet je letten als je een veranda wil bouwen?

In een volwaardige veranda is het meximaal genieten van het deugddoende buitenleven

In een volwaardige veranda is het meximaal genieten van het deugddoende buitenleven

Velen dromen van een veranda in hun tuin. De veranda prijzen schikken echter velen af, maar dat valt best mee. Een veranda kies je gemakkelijk online. Door de verschillende aanbiedingen met mekaar te vergelijken, kun je heel wat geld besparen. Een veranda kiezen en een veranda bouwen is gemakkelijker dan je denkt. Met het populair worden van veranda s namen ook de soorten vérandas sterk toe. Er zijn nu heel wat type veranda s op de markt, zodat er voor ieders budget een veranda beschikbaar is die ook bij je woning past.

Waar wil je je veranda voor gebruiken?

Voor je een beslissing neemt, doe je er goed aan na te gaan waar je je veranda wil voor gebruiken. Wil je er uitsluitend je planten en bloemen laten overwinteren? Dan volstaat een tuinkamer, eenvoudige en goedkope constructie met enkel glas. Aanzie je een veranda als een verlengstuk van je woning waar je zoveel mogelijk van het buitenleven wilt genieten? Dan kies je voor een volwaardige veranda met een uitstekende isolatie, die zowel in de zomer als in de winter voor een aangenaam klimaat in je veranda zorgt. Een goed geïsoleerde veranda om te ontspannen en te genieten is er een met minstens dubbele beglazing. Zo’n volwaardige veranda is uiteraard ook uitgerust met een zonnewering en een aangepaste verwarming, zodat je ook tijdens de wintermaanden zoveel mogelijk van de natuur kunt genieten.

Beschik je over een beperkt budget? Dan is een terrasoverkapping een uitstekend alternatief voor een veranda.

Beschik je over een beperkt budget? Dan is een terrasoverkapping een uitstekend alternatief voor een veranda.

Beschik je over een beperkt budget? Dan is een terrasoverkapping een uitstekend alternatief voor een veranda. 

Soorten veranda’s

Een veranda bouwen beslis je niet zomaar. Er zijn immers verschillende soorten veranda’s op de markt.

 • De goedkoopste veranda: is een aanbouw met een zonnewerende dakbedekking in kunststof. Dat is meestal PVC, een licht materiaal dat een maximum aan zonlicht doorlaat en goed bestand is tegen alle weersomstandigheden, vooral vocht. PVC heeft slechts een beperkt draagvermogen en zet uit bij warmte
 • Verandas in hout of kunststof:  hout, kunststof, aluminium en staal zijn de meest gebruikte materialen bij de bouw van veranda’s. Zij passen bij iedere woning en iedere bouwstijl, zijn duurzaam en gaan levenslang mee
 • Veranda’s met zonnewerend glas: volwaardige veranda’s hebben meestal een dakbedekking uit zonnewereld glas. Dan kies je voor de duurste uitvoering. Als je over een beperkt budget beschikt en toch een véranda in je tuin wil dan kun je kiezen voor een dakbedekking in doorzichtige kunststof
Voor het overwinteren van je bloemen en planten volstaat een eenvoudige en goedkope constructie met enkel glas

Voor het overwinteren van je bloemen en planten volstaat een eenvoudige en goedkope constructie met enkel glas

De beste plaats voor je veranda

Kies de beste plaats voor je veranda. De meesten kiezen een plaats voor hun veranda die naar het zuiden is gericht omdat ze zo maximaal van de zon willen genieten. Een veranda die naar het zuiden is gericht heeft ook nadelen. Als je veranda onvoldoende geïsoleerd is, is de kans op oververhitting in de zomer erg groot. Dat zorgt voor extra kosten met de installatie van een zonnewerking en de onmisbare ventilatie.

In een veranda die naar het oosten is gericht, is het heerlijk ontbijten en is de kans op oververhitting veel kleiner. Op die manier kun je eventueel besparen op je zonnewerking en/of de ventilatie van je veranda.

Ben je een echte zonneklopper? Dan is een veranda gericht op het westen beslist iets voor jou. Een goede zonnewering en ventilatie is ook hier onmisbaar.

Wil je je veranda vooral gebruiken als kantoor of hobbykamer? Dan kies je best voor het noorden als de beste plaats voor je veranda. Je hebt dan minder last van storend zonlicht, maar dan is een  extra verwarming wel noodzakelijk.

Bouwvergunning nodig of niet?

Voor je met de bouw van je veranda begint, ga je best na of je er een bouwvergunning voor nodig is of niet. Dat verschilt immers van gemeente tot gemeente. Een eventuele bouwvergunning vraag je aan bij je gemeente en daar heb je een bouwtekening voor nodig. Voor het maken van zo’n bouwtekening kun je best een architect voor inschakelen.

Een veranda kiezen kun je gemakkelijk online. Via onderstaande website kun je alle mogelijke informatie en vrijblijvende prijsoffertes aanvragen. Door de verschillende mogelijkheden te vergelijken, kun je heel wat op je budget besparen. 

Veranda BENL

Tags: , , , , , , , ,

Kunststof kozijnen zijn duurzaam en isoleren uitstekend

Zowel raam als deur kozijnen bepalen niet alleen het esthetisch karakter van je woning. Voor een goede isolatie spelen kozijnen een belangrijke rol. Ze zorgen zo voor extra leefcomfort en een aangename binnentemperatuur in alle seizoenen. In de winter houden kunststof kozijnen de warmte binnen en je energierekening laag, terwijl ze in de zomer de warmte buiten houden. De keuze aan kozijnen uit kunststof is ongetwijfeld groter dan je denkt. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen, materialen en trendy kleuren. De laatste jaren wordt steeds meer en meer gekozen voor kunststof kozijnen, dit ten nadele van houten kozijnen. Wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen?  

hoewaarkunststofkozijnen2

Tot voor kort waren houten kozijnen erg populair en veruit het meest geplaatst. Kozijnen uit hout vragen echter veel onderhoud, en dat deed ons massaal kiezen voor kunststof kozijnen. Die zijn niet alleen onderhoudsarm, maar isoleren ook uitstekend.

Voor de productie van kunststof kozijnen gebruikt met vooral polyvinylchloride, beter bekend als PVC.  Dit duurzame materiaal verkrijgt men door koolwaterstoffen samen te voegen en te verwerken. Bij goede kozijnen uit kunststof maakt men gebruik van verschillende verstevigingsmaterialen.

Kunststof alleen is niet voldoende om er goede kozijnen van te maken. Kunststof wordt gecombineerd met verstevigingsmaterialen, zoals gegalvaniseerd staal en aluminium. Kozijnen uit kunststof zijn daardoor erg duurzaam en gaan bij een regelmatig en aangepast onderhoud levenslang mee.

Onderhoud kunststof kozijnen

Kozijnen uit kunststof zijn onderhoudsarm. Regelmatig schoonmaken met water en een zachte spons of microvezeldoek volstaat. Kunststof is bestand tegen alle weersomstandigheden en zeker tegen ons vochtig klimaat. Om je kunststof kozijnen in optimale conditie te houden, behandel je ze tweemaal per jaar met een speciaal daarvoor beschermend product. Kunststof kozijnen zijn zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie, en zijn daar bovenop uitgerust met zogenoemde luchtkamers, die voor een optimale isolatie kunststof kozijnen zorgen.

Veiligheid kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn ook heel wat veiliger dan deze uit hout. In tegenstelling met houten kozijnen, werken deze uit kunststof brandvertragend. Dat is lang niet alles. Ze unnen gemakkelijk uitgebreid worden met inbraakwerende maatregelenhoewaarkozijnenkunststof1

Kunststof kozijnen in vele uitvoeringen en trendy kleuren

De keuze aan kunststof kozijnen wordt steeds groter. Ze en zijn verkrijgbaar in alle mogelijke uitvoeringen, en in trendy kleuren en kleurencombinaties. Zo vind je ongetwijfeld die kozijnen uit kunststof die bij de stijl van je woning passen. Je hebt zelfs de keuze tussen meer dan vierhonderd kleuren van klassiek tot de meest trendy kleurenvariaties. Het is nu zelfs mogelijk om voor ze langs beide kanten een andere kleur te geven.

En hou je niet van het onderhoud van hout, maar wel van zijn uitzicht? Ook dat is geen probleem. Nu bestaan er zelfs kunststof kozijnen met een houtpatroon die zelfs niet van houten kozijnen zijn te onderscheiden.

Kunststof kozijnen zijn ook milieuvriendelijk

Naast al deze voordelen, zijn kozijnen uit kunststof ook milieuvriendelijk. Voor nieuwe kozijnen van kunststof wordt nu meestal een recycle garantie gegeven. Deze garantie geeft je de zekerheid dat je kozijnen uit volledig recycleerbare kunststof werden gemaakt, waardoor de schade aan ons leefmilieu tot een strikt minimum is beperkt.

Andere voordelen van kunststof kozijnen:

 • Vormvast: kunststof kozijnen zijn stabiel en vormvast. Met kozijnen uit kunststof heb je geen last van doorbuigen of doorzakken
 • Gemakkelijk te monteren: kunststof kozijnen zijn gemakkelijk en vlug te monteren, waardoor je in vergelijking met houten kozijnen heel wat op je budget kunt besparen

Kunststof kozijnen zijn de ideale oplossing wanneer je op zoek bent naar goede isolatie en weinig onderhoud. Vraag via onderstaande websites alle mogelijke informatie over kozijnen, ramen en deuren en vraag vrijblijvend een prijsofferte. Door de verschillende aanbiedingen te vergelijken kun je heel wat besparen.

klusjobs.be win een iPad

Tags: , , , , , , ,

Hoe kies je de beste garagepoort die bij je woning past?

Het kiezen van de juiste garagedeur lijkt voor velen wellicht banaal, maar is belangrijker dan je denkt. De keuze aan garagedeuren is erg groot, zodat er zeker een garagepoort bestaat die bij je woning past. Een goede garagepoort verhoogt het esthetische karakter van je woning en zorgt voor een belangrijke meerwaarde. Maar hoe kies je de beste garagedeur die bij je woning past?  

Een goed gekozen garagedeur zorgt voor een belangrijke maarwaarde van je woning

Een goed gekozen garagedeur zorgt voor een belangrijke meerwaarde van je woning

De keuze van die garagedeur die het best bij je woning past en aan je wensen voldoet hangt van vele factoren af. Garagedeuren zijn er in alle materialen, uitvoeringen en kleuren. Je moet dus zeker geen angst hebben dat er geen garagedeur bestaat die niet aan je woning en bouwstijl is aangepast. Je moet je alleen maar goed informeren om een juiste keuze te maken. Garagedeuren kiezen doe je het gemakkelijkst online. Door de verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken kan je ongetwijfeld veel geld besparen.

Soorten garage deuren

Sectionale garagedeur

Sectionale garagedeur

Een garage deur moet niet alleen bij je woning passen. Hou bij je uiteindelijke keuze zeker ook rekening met het materiaal van je gekozen garagedeur en met de duurzaamheid en de uiteindelijke levensduur ervan. Goede garagedeuren zijn ook uitstekend geïsoleerd en bestand tegen alle weersomstandigheden. Tijdens je zoektocht naar de beste garagedeur zal je uiteindelijk moeten kiezen tussen horizontale sectionale garagedeur, zijwaartse sectionale garagedeuren, automatische garagedeuren, openslaande garagedeuren, kanteldeuren en roldeuren. Voldoende keuze dus om de voor jou beste garagedeur te kiezen.

Sectionale garagedeuren

Deze sectionale garagedeuren schuiven bij het openen over hun volledige lengte langs een muur of langs het plafond van je garage. Sectionale garagedeuren nemen zo het minste plaats in beslag. Ook deze sectionale garagedeuren zijn er in vele materialen en uitvoeringen. Sectionale garagedeuren uit staal zijn duurzaam, en waarborgen een lange levensduur. Het blad van een zo’n garagedeur is samengesteld uit afzonderlijk gemonteerde panelen, die met wieltjes in een geleidingssysteem bewegen. Deze sectionale garagedeuren veroorzaken weinig of geen geluidshinder. Geef de voorkeur aan een sectionale garagepoort met een dubbele wand. Naast een maximale geluidsisolatie isoleren, zorgen ze ook voor een minimum aan warmteverlies.

Openslaande garagedeur

Openslaande garagedeur

Sectionale garagedeuren zijn er in twee uitvoeringen: 

 • Zijdelings openende sectionaal deuren: die bieden je het voordeel van een volledig vrijblijvende toegangshoogte. Op die manier wordt de inbouwhoogte van je sectionale garagedeur tot een minimum beperkt.  Deze garagedeuren kun je verticaal naar links of naar rechts openen
 • Horizontale sectionaaldeuren: gaan volledig van onder tot boven open en zijn uitgerust met een drempel onderaan. Deze garagedeuren passen in alle mogelijke deuropeningen. Horizontale garagedeuren zijn zowel verkrijgbaar in staal als in hout. Je kan deze sectionale garagedeur uitrusten met een zogenaamde loopdeur, zodat je niet altijd de de ganse deur moet openen

Openslaande garagedeuren

Openslaande garagedeuren zijn er in meerdere uitvoeringen. Je hebt de keuze uit stalen of houten openslaande garage deuren. Deze openslaande garagedeuren kunnen maximaal geïsoleerd worden zodat ze heel wat energie besparen en zo zichzelf vlug terug betalen

Kanteldeuren:minder comfortabel, maar goedkoper

Kantelpoorten zijn minder comfortabel en gebruiksvriendelijker dan sectionale garagedeuren en openslaande garagedeuren, maar ze zijn dan ook heel wat goedkoper. Kanteldeuren evolueren voortdurend, en zijn nu ook heel wat veiliger en geluidsarmer dan vroeger.

Roldeuren zorgen voor extra veiligheid

Roldeuren zorgen voor extra veiligheid

Roldeuren zorgen voor extra veiligheid

Roldeuren zijn uitstekend geschikt voor het afsluiten van grote oppervlakten af te sluiten. Deze roldeuren geven je woning extra uitstraling en zorgen daar bovenop voor maximale veiligheid. Deze roldeuren zijn zowel manueel als elektrisch bedienbaar.

Automatische garagedeuren zijn gebruiksvriendelijk en zorgen voor extra comfort 

Hou bij je keuze van de meest geschikte garagedeur zeker ook rekening met:

 • Temperatuurbestendig: de temperatuurbestendigheid van garagedeuren is erg belangrijk, zéker wanneer je kiest voor een sectionale garagedeur uit geïsoleerde, stalen sandwichpanelen. Bij deze deuren moet je zeker ook rekening houden met de weersomstandigheden rekening. Door de enorme temperatuurverschillen, kan in sommige gevallen de buitenbeplating los komen. Door voortdurende blootstelling aan de zon, kunnen tevens belangrijke kleurverschillen doen ontstaan.
 • Materialen en hun afwerkingsgraad: de garantieperiode zegt heel wat over de kwaliteit van de gebruikte materialen, en de afwerkingsgraad van garagedeuren. Kies voor de poort met de langste garantieperiode. Deze extra investering, zal zich uiteindelijk zelf terugbetalen.
 • Paneeldikte: voor een lange levensduur en de stabiliteit van je garagedeur, is een paneeldikte van minimum veertig millimeter aan te raden.
 • Beschermende kunststoflaag: deze verhoogt niet alleen de levensduur en gebruiksvriendelijkheid van garagedeuren. In de gebruikte coatings wordt een bepaald patroon of kleur aangebracht, die je poort een exclusieve look geeft.
 • Symmetrische garagedeuren: bij de keuze van je nieuwe garagedeur moet je zeker letten op zijn symmetrisch karakter. De panelen waaruit de poort is opgebouwd, moeten steeds dezelfde afmetingen hebben. Dat garandeert een symmetrische garagedeur met een kwalitatieve look

 

Plaats zelf je garagepoort en bespaar tot 50%

Tags: , , , , , , , , , , ,

Wat zijn de goedkoopste manieren om je huis te verwarmen?

De verwarming van onze woning neemt een groot deel van ons energiebudget voor zijn rekening. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar de manieren om onze woning doeltreffend en goedkoop te verwarmen. Wat zijn de verschillende soorten verwarming, en wat is de goedkoopste verwarming voor je woning, en w?

houtkachels

Duurzame manieren om je woning degelijk te verwarmen liggen niet zomaar voor het grijpen. Er komen wel meer mogelijkheden, maar deze moeten in de meeste gevallen nog steeds met de klassieke verwarmingsmethoden gecombineerd worden om je woning degelijk te verwarmen. Toch wordt er de laatste jaren steeds meer gekozen voor hout, zonnecollectoren en voor systemen met een combinatie van een lucht- en waterpomp om onze woningen efficiënt te verwarmen.

Zo wordt een combinatie van een houtkachel met de centrale verwarming steeds populairder. Met deze manier kun je je woning niet alleen gemakkelijk, maar ook goedkoop verwarmen.

Houtkachels winnen veld

De laatste jaren winnen deze houtkachels dan ook meer en meer veld. Ook hier stond de technische vooruitgang niet stil. De recentste houtkachels worden slimmer,  en kunnen meer en meer. Zo worden de meeste houtkachels uitgerust met een gebruiksvriendelijke afstandsbediening. Daardoor werd de verbranding met houtkachels heel wat efficiënter. De laatste nieuwe houtkachels geven zelfs een signaal op het moment dat ze moeten bijgevuld worden. Houtkachels worden vooral gebruikt als bijverwarming, en zijn ook stukken milieuvriendelijker dan enkele jaren geleden. Dankzij hun drie verbrandingsfases wordt de uitstoot van fijn stof nu tot een strikt minimum beperk.

Geluidsarme pellet kachels

pelletkachelluchtventilatie

Een andere manier van je woning verwarmen die meer en meer opgang maak zijn pellet kachels. Ook deze ondergingen de laatste jaren een opmerkelijke technische vooruitgang. Deze pellet kachels verwarmen je woning door het verbranden van geperste houtkorrels of pellets. Dat zorgt voor een verrassend hoog rendement. De aanvoer van pellets kan perfect worden afgestemd op de noodzakelijke warmte om je woning te verwarmen. Belangrijk voordeel van deze pelletkachels is ongetwijfeld dat ze dag en nacht kunnen branden zonder te moeten bijgevuld worden met pellets. Pellet kachels kunnen zelfs geïnstalleerd worden in woningen die zelfs over geen rookafvoer beschikken. Hun rookgassen worden immers via een geruisloze ventilator afgevoerd. De nieuwste modellen pellet kachels passen hun verbruik aan de omgevingstemperatuur aan. Via een digitaal aanraakscherm ben je zelfs in staat om maar liefst zeven verschillende temperaturen te programmeren in een tijdspanne van 24 uur.

Gashaarden van de jongste generatie zijn zuiniger én realistischer

Gashaarden van de jongste generatie zijn zuiniger én realistischer

Zuinige gashaarden

Gashaarden met zichtbare vlammen doen het bij ons nog altijd uitstekend. Velen beschouwen verwarmingstoestellen met zichtbare vlammen nog steeds als de meest gezellige manier om hun woning te verwarmen. Ze combineren daarbij het gebruiksgemak van gasverwarming met het uitzicht van een open haard. Voor écht mooie vlammen moest tot voor kort de gastoevoer steeds hoger worden gezet. De meest recente gashaarden zijn nu ook in staat levendige vlammen met een laag verbruik te combineren, zelfs in een zuinige in eco- stand.

Verwarmen met zonnecollectoren

We verwarmen onze woning ook meer en meer via zonnecollectoren. In plaats van de meer bekende zonnecellen, wordt hier dus gebruik gemaakt van zonnecollectoren. Voordeel hiervan is dat je deze zonnecollectoren gemakkelijk zelf kunt plaatsen. Belangrijkste nadeel van verwarmen met zonnecollectoren is ongetwijfeld dat wanneer je boiler volledig gevuld is met warm water en je huis voldoende is verwarmd, die extra warmte niet kan gebruikt worden. Dat in tegenstelling met zonnecellen, waarbij het teveel aan energie aan de energiemaatschappij kan verkocht worden.hoewaarluchtwarmtepomp

Verwarmen met combinatie Lucht-, water- en warmtepomp

Een van de meest recente ontwikkelingen op het vlak van energiezuinig verwarmen is je woning verwarmen met een combinatie van een luchtpomp en een waterpomp met een warmtepomp. Bijzonder aan deze recent ontwikkelde warmtepomp, is ongetwijfeld de werking van zijn buiteneenheid. Die zorgt er immers voor dat het rendement van deze warmtepomp uitzonderlijk hoog is, in vergelijking met de al bestaande types warmtepompen. Om dit bijzonder hoge rendement te realiseren, combineert deze nieuwe warmtepomp de talrijke voordelen van de bodem en water-warmtepomp, met de sterkste troeven van de lucht en water- warmtepomp. Een warmtepomp haalt zijn energie uit de aardbodem, het grondwater of uit de omgevingslucht. Het gaat hier dus om twee verschillende systemen, elk met hun voor- en hun nadelen. De installatiekosten bij een lucht en water- warmtepomp liggen duidelijk lager dan bij een bodem- en water- warmtepomp. Bij de installatie van een warmtepomp met een combinatie van lucht en water, zijn immers geen tijdrovende en dus dure boringen en grondwerken noodzakelijk. Zo een lucht en water- warmtepomp heeft echter een kleiner rendement dan een bodem en water- warmtepomp. Deze laatste is op dit vlak dus meer efficiënt. Terwijl zowel de bodem als het grondwater het hele jaar door een constante temperatuur hebben en dus steeds renderen, is de buitenlucht in de winter ijskoud en dat is nu net de periode waarin we de meeste warmte nodig hebben.

Beste-verwarmingofferte

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Hoe dakkapellen schoonmaken voor lange levensduur?

Dakkapellen geven meer ruimte aan je woning en zorgen op die manier voor een belangrijke meerwaarde. Om de duurzaamheid en de levensduur van je dakkapel te verlengen is een regelmatig en aangepast onderhoud onmisbaar. Het schoonmaken van je dakkapel neemt daarbij een belangrijke plaats in. Hoe ga je te werk bij het schoonmaken van je dakkapel? Kun je dat zelf, of laat je schakel je daarvoor best een ervaren vakman In? Om zo lang mogelijk van je dakkapel te kunnen genieten, is een regelmatig en juist onderhoud onmisbaar.

Dakkapellen geven meer ruimte aan je woning en zorgen op die manier voor een belangrijke meerwaarde

Dakkapellen geven meer ruimte aan je woning en zorgen op die manier voor een belangrijke meerwaarde

Dakkapellen worden ook bij ons steeds populairder en worden vooral op schuine daken geplaatst. Zo een dakkapel is in veruit de meeste gevallen een uitbouw van je woning. Bij nieuwbouw wordt meestal niet aan een dakkapel gedacht, die wordt meestal achteraf bijgebouwd. Lange tijd werd die ter plaatse gebouwd, maar daar wordt nu meer en meer van afgestapt. Men kiest meer en meer voor prefab dakkapellen. Een prefab dakkapel zorgt zo voor heel wat tijdwinst, en maakt hun kostprijs relatief goedkoper. Een prefab dakkapel wordt in het werkhuis in mekaar gestoken en daarna in zijn geheel op het dak van je woning geplaatst.

 • Investeer in een goede dakkapel: die betaalt uiteindelijk zichzelf terug. Een duurzame dakkapel met een lange levensduur is goed, waterdicht, bestand tegen de meest uiteenlopende weersomstandigheden én vraagt zo weinig mogelijk onderhoud

Hoe maak je je dakkapel regelmatig schoon?

Een regelmatig en aangepast onderhouden en schoongemaakte dakkapel verlengd niet alleen zijn levensduur, maar verhoogt tegelijk het esthetisch karakter van je woning. Je kan je dakkapel uiteraard zélf schoonmaken en onderhouden, maar je kan dit werk ook door de ervaren vakman laten uitvoeren. Het zijn vooral mos en algen die dakkapellen verontreinigen. Heb bij het zelf schoonmaken dakkapel zeker ook oog voor moeilijk bereikbare hoeken. Als je dakkapel niet regelmatig is onderhouden en schoongemaakt, dan kan dit heel wat schade aan je woning veroorzaken. Waterinsijpeling en vorming van schimmel zijn de belangrijkste gevolgen van slecht onderhouden dakkapellen.

Een regelmatig en goed onderhoud vergroot aanzienlijk de levensduur van je dakkapel

Een regelmatig en goed onderhoud vergroot aanzienlijk de levensduur van je dakkapel

Kunststof dakkapel schoonmaken

Een kunststof dakkapel vraagt uiteraard een ander onderhoud dan een uit hout. Voor een regelmatige schoonmaakbeurt van je dakkapel uit kunststof, volstaat een mengsel van een klassieke allesreiniger met lauw water. Gebruik hiervoor zeker geen geconcentreerde en meestal agressieve allesreinigers, zijn doen meer kwaad dan goed. Ze tasten het het materiaal van je dakkapel aan en zijn zo verantwoordelijk voor schade aan je woning. Spoel je dakkapel eerst grondig schoon, bij voorkeur met je tuinslang. Mos en algen pak je best aan met je kun je best aanpakken met je hogedrukreiniger op een zo laag mogelijke druk om je dakkapel niet te beschadigen. Maak daarna alles schoon met een zachte spons of een met  microvezeldoek en spoel alles nog eens grondig na met zuiver water. Het onderhoud dakkapel is dus veel belangrijker dan de meesten denken.

Houten dakkapel schoonmaken

Een houten dakkapel vraagt meer onderhoud dan een uit kunststof. Hout vraagt regelmatig een nieuwe beschermlaag met een houtbeschermer, evenals een nieuwe verflaag. Dicht eerst alle gaatjes en werk alle oneffenheden weg voor je start met het aanbrengen van de bescherm- en de verflaag. Agressieve schoonmaakmiddelen zijn hier zeker niet op hun plaats. Zij tasten zowel de bescherm- als de verflaag aan.

 • Kwaliteit afvoerbuizen dakkapel: controleer bij het schoonmaken van je dakkapel zeker ook de afvoerbuizen. Deze kunnen verstopt geraken door bladeren en andere verontreiniging. Gebruik voor het schoonmaken van deze afvoerbuizen zeker geen hogedrukreiniger of schuurmiddelen. Die kunnen het materiaal van zowel je afvoerbuizen als van je dakgoten ernstig beschadigen

klusjobs.be win een iPad

Tags: , , , , , ,

Hoe bespaar je energie met je gevel?

Energie besparen krijgt tegenwoordig steeds meer aandacht. Het verkrijgen van een goed energielabel kan bijdragen aan je woningwaarde en de snelheid van verkoop of verhuur. Daarnaast is het besparen van energie goed voor de portemonnee, het wooncomfort en voor het milieu. Hieronder lees je hoe je met je gevel energie kunt besparen.

Warmteverlies

Warmte opwekken is iets wat in de huidige maatschappij vanzelfsprekend gevonden wordt. In de winter zetten we zonder na te denken de verwarming aan en in de ochtend nemen we een lekkere warme douche om fris aan de dag te beginnen. Veel warmte gaat echter onnodig verloren en dat is zonde. Warmte opwekken kost namelijk energie, dat meestal resulteert in veel CO2-uitstoot en een hoge energierekening. Het is dus belangrijk om warmte zo efficiënt mogelijk te gebruiken. In ongeïsoleerde woningen gaat er veel warmte verloren via verschillende wegen. Zo kan er tot wel 20% van de warmte verloren gaan door de gevel. Door dit warmteverlies moet de verwarming vaker aanslaan om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Beter warmtebehoud kan worden bereikt door het isoleren van je woning. Een van de populairste manieren van isolatie is gevelisolatie. Hieronder lees je op welke manieren je dit het beste aan kunt pakken.

energie1Spouwmuurisolatie

De meest voorkomende manier van gevelisolatie is spouwmuurisolatie. Dit is over het algemeen ook de goedkoopste variant van gevelisolatie. Bij spouwmuurisolatie worden kleine gaatjes in de muur geboord en met behulp van een slang wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie is alleen mogelijk bij woningen die beschikken over een spouw. Over het algemeen beschikken woningen van na 1920 al over een spouwmuur. Gebouwen die gebouwd zijn na 1975 zijn vaak zelfs al enigszins geïsoleerd.

Gevelbekleding

Een andere vorm van gevelisolatie is isolatie van de buitenmuur. In dit geval wordt de buitenmuur bedekt met een sierpleister of isolatieplaat op de originele gevel. Deze plaat is gemaakt van kunststof of hout. Isolatie aan de buitenzijde heeft relatief het beste isolatierendement. Naast de isolerende werking biedt deze bekleding van de gevel ook nog andere voordelen. De gevel krijgt namelijk een heel nieuw uiterlijk. Men kan bijvoorbeeld een frisse kleur aan de gevel geven of zelfs de gevel bedekken met plantjes of mossen. In het laatste geval is de ingreep extra duurzaam. Plantjes en mossen nemen schadelijke stoffen, zoals CO2, op vanuit de buitenlucht en zetten dit om in zuurstof. De luchtkwaliteit en de sfeer in de omgeving worden een stuk beter. Een ander voordeel van gevelbekleding is dat het onderhoud aan de originele gevel in grote mate afneemt. De gevel wordt beschermd tegen weer en wind en dit voorkomt dat er schade aan de originele gevel optreedt. Het onderhouden van de gevelplaat, bijvoorbeeld een kunststof gevelbekleding, is daarnaast erg eenvoudig. Isolatie van de buitenmuur is wel de duurste variant van gevelisolatie. Hiervoor kun je rekenen op een prijs tussen de €100 en €130 per m².

Binnenmuur

Gevels kunnen ook van binnenuit worden geïsoleerd. Dit wordt gedaan door het plaatsen van een isolatiewand tegen de gevel aan de binnenkant van de woning. Deze isolatieplaat wordt vervolgens afgewerkt door middel van een stuclaag, verf of behang zodat deze een mooie uitstraling krijgt. Het nadeel van isolatie van de binnenmuur is dat de woning een klein stukje woonruimte inlevert, afhankelijk van de dikte van de isolatieplaat.

energie2Wooncomfort

Door middel van isolatie van de gevel, wordt de warmte binnen de woning een stuk beter behouden en stijgt ook het wooncomfort. Voor nog meer wooncomfort en meer duurzaamheid kun je kiezen voor het installeren van vloer- en/of muurverwarming. Met vloer- of muurverwarming voelt uw huis een stuk aangenamer aan en bereikt u een hogere gevoelstemperatuur, terwijl de verwarming lager staat. Deze typen verwarming zijn alleen mogelijk indien een huis goed is geïsoleerd. Dit zijn namelijk vormen van lage temperatuur verwarming die het grote warmteverlies in een ongeïsoleerde woning niet kunnen compenseren. Vloer- of muurverwarming zorgen voor een geleiderijkere warmtetoevoer. Verwarmen door middel van een radiator zorgt voor direct opstijgende lucht. Vloerverwarming komt vanaf de grond en zal dus de gehele ruimte verwarmen. Bij vloerverwarming zal er dus ook minder warmte verloren gaan door het dak. Tegen de tijd dat de warmte die hoogte bereikt is het namelijk al enigszins afgekoeld.

Kortom, het isoleren van de gevel kan enorm bijdragen aan een lagere energierekening. De warmte in je woning wordt beter behouden en in sommige gevallen kun je je huis tegelijkertijd zelfs een nieuw uiterlijk meegeven. Indien je huis al goed is geïsoleerd kun je kiezen voor vloer- of muurverwarming voor extra wooncomfort.