Hoe Waar

De zomer komt eraan: tijd voor nieuwe tuinmeubelen!

Nu het weer wat beter wordt en we de koude wintermaanden achter ons kunnen laten, kunnen we eindelijk beginnen verlangen naar de momenten waarop we buiten in onze tuin kunnen zitten. Gezellig genieten van de zon met een lekker drankje in de hand, zalig. Maar na de winterperiode zijn heel veel tuinmeubelen vaak versleten en zijn ze dus aan vervanging toe. De periode net na de winter is dan ook het ideaal moment om op zoek te gaan naar een nieuwe set tuinmeubelen. Zo kun je volop van de zomer genieten in een stralende tuin. Wij helpen je alvast een handje bij de zoektocht naar een nieuwe set tuinmeubelen.

Welke soort tuinmeubelen kies je?

Om op zoek te gaan naar de juiste set tuinmeubelen, moet je eerst voor jezelf uitmaken welke tuinmeubelen je precies wenst. Eet je bijvoorbeeld veel buiten, dan is het handig om zeker een volwaardige eettafel te kopen met de bijhorende stoelen. Zit je eerder als ontspanning in de tuin, dan kan het leuk zijn om op zoek te gaan naar een loungeset of eventueel ligzetels waar je lekker kunt in wegdromen tijdens een zomerse dag.

Wat is er mogelijk in jouw tuin?

Een tweede factor waar je rekening moet mee houden is de grootte van jouw tuin. Een prachtige loungeset van Gamma ziet er natuurlijk super uit, maar kijk dan wel dat de set niet jouw volledig tuin inpalmt. Ga op zoek naar een set tuinmeubelen of een loungeset die qua afmetingen perfect past in jouw tuin. Kijk ook of je bijvoorbeeld niet beter op zoek gaat naar een hoekbank dan voor een lange rechte bank. Hoe groter jouw tuin is, hoe meer tuinmeubelen je kan plaatsen.

Welke sfeer wil je creëren?

Door te kiezen voor bepaalde tuinmeubelen, creëer je automatisch ook een bepaalde sfeer. Als je bijvoorbeeld kiest voor een lounge set, dan kies je voor een eerder ontspannende en relaxte sfeer. Wanneer je kiest voor een eettafel met bijhorende stoelen, dan kies je misschien voor een meer moderne en trendy sfeer in jouw tuin. Bekijk daarom op voorhand welke tuinmeubelen er het beste passen bij de sfeer die jij in jouw tuin wenst te creëren.

Zorg voor genoeg bergruimte

Als je beslist hebt om dan toch nieuwe tuinmeubelen te kopen zoals bijvoorbeeld een lounge set, zorg er dan ook voor dat je genoeg bergruimte hebt. Meestal kun je in dezelfde materialen en dezelfde kleuren een opbergbox kopen waarin je de kussens van jouw loungeset kunt opbergen. Erg handig als het plots slecht weer wordt, dan kun je de kussens vlug opbergen. Als het mooi weer wordt, haal je de kussens opnieuw uit de box, simpel!

Zo maak je jouw tuin klaar voor de zomer

De winter is bijna voorbij en dat betekent niet alleen dat we de koude temperaturen en het slechte weer achter ons kunnen laten, maar het betekent ook dat de lente en natuurlijk ook de zomer voor de deur staat. Dagen die langer duren, warmere temperaturen, terrasjesweer, … Kortom, de zomer is voor heel veel mensen de leukste periode.

Maar ook bij jou thuis kun je ten volle genieten van de mooie zomerdagen, in jouw tuin bijvoorbeeld. Als je een leuke tuin hebt, dan hoef je eigenlijk niet altijd buitenshuis te gaan om het maximale uit de zomer te halen. Gezellig iets drinken, een barbecue met vrienden, wat zonnen, spelen met de kinderen, … een eigen tuin biedt heel veel mogelijkheden. Maar na een lange winterperiode neem je toch best even de tijd om jouw tuin volledig op punt te zetten voor de aankomende zomermaanden. Zo zijn er toch enkele zaken waar je mee rekening moet houden.

Zet jouw gazon in orde

Heel veel mensen hebben thuis een gazon. Gedurende de winter heeft het gras het vaak hard te verduren gehad door bijvoorbeeld de koude temperaturen. Dus is het belangrijk om tijdens de lente jouw gazon goed te verzorgen, zodat het tegen de zomermaanden op z’n best is. Begin bijvoorbeeld tijdig met het aanbrengen van mest of met het verticuteren van het gras. Voor een grondige onderhoudsbeurt van jouw gazon heb je al snel wat materiaal nodig.

Maak je terras schoon

Tegenwoordig zijn er heel veel tegels die bestand zijn tegen de winterse omstandigheden. Maar vooral oudere terrassen moet je na de winterperiode toch een onderhoudsbeurt geven. Vooral in het voorjaar komt er vaak onkruid op te staan of heel veel tegels zijn na de wintermaanden groen geworden door de regen en de koude

Onderhoudsbeurt voor jouw tuinmeubelen

Voor de winter heb je niet altijd de ruimte om jouw tuinmeubelen binnen te zetten gedurende de wintermaanden. Daarom blijven ze bij heel veel mensen buiten staan gedurende de koude winterperiode. Na de winter is dat vaak te zien aan de meubelen omdat ze misschien wat groen uitslaan of omdat ze gewoon erg vuil zijn. Een zonnige dag tijdens de lenteperiode is dan ook het ideale moment om jouw tuinmeubelen eens een grondige onderhoudsbeurt te geven, zodat je er tijdens de zomermaanden volop van kunt genieten.

Maak het gezellig

De lenteperiode is de ideale periode om jou even bezig te houden met de inrichting van jouw tuin. Kijk bijvoorbeeld welke planten je er kunt plaatsen om zo jouw tuin zo aangenaam mogelijk te maken. Verder kun je bijvoorbeeld ook op zoek gaan naar een leuke loungeset voor in de tuin waar je op een warme zomerdag gezellig kunt genieten van een lekkere cocktail samen met enkele vrienden. Tegenwoordig vind je loungesets in allerlei verschillende vormen en kleuren.

Ruim jouw tuinhuis op

Op het eerste zicht lijkt het een lastig klusje, maar eens je het gedaan hebt, zal je echt trots zijn op jezelf. Door je tuinhuis op te ruimen merk je welke toestellen of materialen er kapot zijn of welke je niet meer nodig hebt. Dit is trouwens ook het ideale moment om een lijstje aan te maken met alle zaken die je nodig hebt voor de komende lente of zomer.

Is mijn cv-ketel al aan vervanging toe?

Vermoed jij dat jouw gasketel of mazoutketel aan vervanging toe is? Of ben je benieuwd naar wanneer dit het geval is? Jouw cv-ketel vervangen is al sneller nodig dan je denkt. Meestal is dit al na 13-15 jaar het geval. Wil jij weten of jouw ketel toe is aan vervanging of onderhoud? Je leest het hier.

De kosten van het vervangen

De prijs van het vervangen van jouw cv-ketel is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is het belangrijk een geschikte service professional te vinden. De vakspecialist met het OK CV-keurmerk verzekerd je van een goede vervanging. Naast de prijs die de vakspecialist hanteert is het type ketel dat je kiest belangrijk. Zo betaal je voor het vervangen van een mazoutketel gemiddeld € 4.000 tot € 8.000 en voor een condensatieketel die werkt op aardgas € 3.000. Denk je dat jouw ketel nog niet aan vervanging toe is? Onderhoud de gasketel of mazoutketel dan goed. Dit verlengt de levensduur. Het onderhouden van een cv-ketel kost zo’n € 12 per maand. Weinig geld als je je bedenkt wat een nieuwe cv-ketel kost.

Waarom zou ik mijn cv-ketel vervangen?

Door je cv-ketel te vervangen maak je gebruik van een aantal voordelen. Pas na 13-15 jaar is de ketel toe aan vervanging. Hierna werkt de ketel nog wel maar is het rendement gemiddeld tot 35% lager. Deze drastische verlaging van het rendement zal je merken in de stookkosten. Als je je cv-ketel op tijd vervangt bespaar je al snel honderden euro’s. Daarnaast is het vervangen van je cv-ketel een stuk voordeliger dan de vele reparaties die veel ketels nodig blijken te hebben. Een oude ketels zijn moeilijk te repareren. De brander die ervoor zorgt dat de brandstof verbrand zodat hitte gecreëerd wordt, is al snel aan vervanging toe. Na verloop van tijd is deze niet meer te vervangen en zal alsnog de gehele ketel vernieuwd moeten worden. Tenslotte is het belangrijk om te weten dat de energiezuinigheid een belangrijk onderdeel is van de bepaling van het energielabel van je woning. Een oude cv-ketel vervangen voor een nieuwe heeft hier een grote rol in.

3 tips voor het plaatsen van zonnepanelen op platte daken

Bent u in het bezit van een plat dak? Dan kunt u gemiddeld meer geld halen uit zonne energie dan bezitters van schuine daken. Hoe u ervoor zorgt dat u het maximale rendement haalt aan de (potentiele) zonnepanelen op uw platte dak? Volg dan de volgende 3 belangrijkste tips op.

  1. Hellingshoek van de zonnepanelen

In België is de meest perfecte hellingshoek voor zonnepanelen 36 graden. Op platte daken zorgt dit echter voor veel schaduw aan de achterkant van het paneel, als de zon lager hangt. Dit houdt dus in dat alleen het eerste paneel van de rij de optimale hoeveelheid zonne energie opwekt, als de zonnepanelen dicht op elkaar zitten op een plat dak. De hellingshoek is dus bepalend voor de hoeveelheid zonne energie. Waar een hellingshoek van 35 graden een optimale hoeveelheid oplevert, biedt een hellingshoek van 15 graden evenredig 5% minder rendement.

  1. Afstand tussen de rijen

Naast de hellingshoek van de zonnepanelen, is ook de afstand tussen de panelen belangrijk. Zoals hierboven uitgelegd komt dit door de schaduw die de zonnepanelen veroorzaken op het platte dak. Gelukkig staat het internet vol met calculators om de ideale afstand te berekenen tussen de rijen zonnepanelen en zo het optimale uit de zonnepanelen prijs te halen. Hierbij wordt rekening gehouden met de lengte van de zonnepanelen en de breedtegraad van de woonplaats. Ook is de afstand tot de dakrand van het platte dak van belang. Als de zonnepanelen te dicht bij de rand van het dak liggen, bestaat de kans dat de panelen schade krijgen als er storm is. De dakrand is namelijk een van de meest windsterke gedeeltes rondom het huis.

  1. Richting van de zonnepanelen

Een andere belangrijke factor voor de hoeveelheid opgewekte zonne energie is de richting waarnaar de zonnepanelen staan. Voor platte daken wordt meestal een oost-west richting gehanteerd, zoals hieronder afgebeeld.

Het nadeel van deze opstelling is echter dat de zonnepanelen sneller vuil worden, doordat vuiligheid gemakkelijker blijft liggen. Ook is de terugverdientijd langer dan panelen die op het zuiden gericht staan in een hoek van 35 graden. Toch is deze opstelling vaak voor de langere termijn een betere optie.

4 slimme tips voor duurzaam beveiligen

Beveilig je woning voordat het te laat is. Door hierbij duurzaam na te denken draag jij je steentje bij aan een groen leven. In dit artikel lees je hoe je duurzaam beveiligt.

Buitenverlichting verjaagt indringers

Buitenverlichting toevoegen aan je woning is een eenvoudige stap. Je voorkomt zo dat de inbrekers ongezien door het donker aan je deurslot gaan rommelen. Maak gebruik van bewegingssensoren en zuinige led buitenverlichting. Hierdoor hoeft de verlichting niet continu te branden. Ook kan je de buitenverlichting zo instellen dat het licht niet te lang brand. Vaak is alleen de lichtflits al voldoende om de inbreker weg te jagen. Vaak brand het licht daarna nog enkele minuten door. En dit is daarom dus niet zozeer nodig.

Duurzaam hang en sluitwerk

Door kwalitatief goede scharnieren en sloten te installeren maakt u het de inbrekers ongelofelijk lastig. Sloten van een hogere kwaliteit gaan langer mee omdat zij uit beter materiaal bestaan. Het voordeel is dat je de sloten pas weer na een lange tijd hoeft te vervangen. En dit is uiteindelijk goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Altijd controle met camerabewaking

Een camerabewaking in en rondom je woning zorgt voor een gevoel van rust en controle. Wanneer je niet thuis bent kun je altijd en overal bekijken wat zich rondom je woning afspeelt. Ook hebben de camera’s een afschrikkend effect op inbrekers. Inbrekers slaan al gauw je huis over als ze zien dat je deze inbraakbeveiliging hebt hangen. Net zoals bij het duurzame hang- en sluitwerk kan je kiezen voor camera’s van goede kwaliteit. Hierdoor gaan de camera’s langer mee en hoef je deze dus minder snel te vervangen.

Een duurzame installateur zoeken

Zodra je een installateur inhuurt weet je zeker dat jouw huis optimaal beveiligt is. Als je van plan bent alarmsystemen aan te schaffen, kies dan voor een duurzame installateur. Veel zelfstandige installateurs zijn milieubewust. Deze installateur maakt dan gebruik van duurzame, gekeurde producten. Door voor duurzaamheid te kiezen, stimuleer je de ondernemers om nog bewuster te werken en ben je daarnaast ook nog zelf ook nog milieubewust bezig.

Het 6-stappenplan voor een soepele badkamerrenovatie

Ben jij ook toe aan iets nieuws in je badkamer, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met dit stappenplan ben je verzekerd van een soepel verloop van je badkamerrenovatie.

1) Stel een planning op

Voordat je begint met renoveren is het verstandig om een planning op te stellen. Hierin kun je je budget opstellen en de maximale tijdsduur of deadline van de renovatie aangeven. Wees zo volledig mogelijk zodat je van tevoren een goed beeld van de renovatie kunt vormen.

2) Kies de juiste aannemer

Een badkamerrenovatie is geen klus die je zelf even klaart. Hierom schakelen de meeste mensen een specialist in om hen hierbij te helpen. Je kunt de kosten van specialisten zoals aannemers makkelijk met elkaar vergelijken door offertes aan te vragen. Zorg er na je keuze voor dat je alle afspraken tussen jou en de specialist op papier zet. Hiermee kun je langslepende discussies of andere onenigheden na de renovatie voorkomen.

3) Controleer zelf de leidingen

Je oude badkamer moet gesloopt worden voordat de bouw van je nieuwe badkamer kan beginnen. Na de sloop liggen alle leidingen open, dit is het perfecte moment om alle leidingen te controleren en waar nodig te vervangen. Laat niet alleen de specialist alle leidingen controleren, maar doe dit ook zelf. Jij bent tenslotte degene die de problemen van een kapotte leiding zult ondervinden. Het vervangen van kapotte leidingen na de badkamerrenovatie kost veel tijd en geld, omdat je nieuwe badkamer deels verwijderd en opnieuw geplaatst dient te worden. Voorkom onnodige kosten en tijdverspilling door alle leidingen tijdens de renovatie goed te controleren.

4) Maak een schets

Voor de beeldvorming is het handig om een schets te maken. Zo creëer je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de aannemer een duidelijk beeld van je verwachtingen. Meet je badkamer op en bedenk welke materiaalsoorten je wilt gebruiken. Maak vervolgens een kostenoverzicht. Neem alle afmetingen en kosten op in je schets om een goed beeld van je verwachtingen te creëren. Zo weet je van tevoren precies waar je naartoe moet werken en kun je vertragingen voorkomen.

5) Vergelijk meerdere producten

Bij deze stap is het, net als bij het kiezen van een aannemer, belangrijk om te vergelijken. Ga naar verschillende winkels, houd je budget in het achterhoofd en vergelijk prijs-kwaliteitsverhoudingen van verschillende badkamermeubels, toiletten, spiegels en badkamertegeltjes. Alleen door te vergelijken weet je 100% zeker dat je de juiste keuze maakt.

6) Bespaar op je renovatie

Om een badkamerrenovatie binnen het budget te houden kun je op meerdere manieren geld besparen. Voer bijvoorbeeld zelf puin af. Specialisten brengen hiervoor gemiddeld € 350 in rekening, terwijl je deze klus prima zelf kunt verrichten. Door de prijs en kwaliteit van verschillende producten te vergelijken kun je meer dan € 500 besparen op je badkamerrenovatie. Hetzelfde geldt overigens voor het vergelijken van verschillende specialisten. Ten slotte doe je er verstandig aan om een specialist uit de buurt te kiezen. Zo bespaar je namelijk op de voorrijkosten.