Bevroren regenpijpen kunnen veel schade veroorzaken

Met de winter in het verschiet en de uitzonderlijk strenge winters van de laatste jaren in je geheugen, kun je best nu al de nodige voorzorgen nemen om eventuele schade aan je woning te voorkomen. Zorg er zeker voor dat alle regenpijpen en dakgoten vrij zijn van herfstbladeren en van alle andere zaken die afvoerleidingen kunnen verstoppen en zo voor heel wat schade kunnen zorgen. Dat is nodig, want eerder onschuldige schade kan op termijn grote, lees perperdure, gevolgen hebben. Dat is onder meer het geval wanneer je regenpijpen bevroren geraken. Op zich een niemandalletje, tot je er zelf  last van krijgt. Bij aanhoudende vorst kunnen bevroren regenpijpen

en waterleidingen je veel schade berokkenen. Maar kunnen we dit eigenlijk wel voorkomen, en wat gedaan als  al het smeltwater terug gaat bevriezen en zo je regenpijpen verstoppen?
 
 

 

Vooraleer je regenpijp zal bevriezen, is er ongetwijfeld veel méér nodig dan enkele dagen vorst. Bij bevroren regenpijpen heb je beslist een lange periode van strenge vorst achter de rug. Grote boosdoener is het vele smeltwater, afkomstig van smeltende sneeuw op het dak. Dat smeltwater moet uiteindelijk toch je regenpijpen passeren. Daar kan het weer bevriezen en voor allerlei ongemakken zorgen. Hoe groter het aantal vorstdagen,  hoe dikker de ijslaag in je regenpijp wordt.

Schade door bevroren regenpijpen

 

Een bevroren regenpijp lijkt onschuldig, maar de eventuele gevolgen zijn dat veel minder. Wil koning winter van geen wijken weten, dan zijn de gevolgen meestal niet te voorzien. Smeltwater dat onmogelijk weg kan, zoekt zijn weg langs de regenpijp. Smeltwater dat naar beneden loopt als gevolg van een bevroren regenpijp, kan voor waterlekken zorgen, met heel wat schade aan je woning tot gevolg. Overvloedig smeltwater kan ook de dakgoten beschadigen die, onder het gewicht van sneeuw, ijs en smeltwater,  het zelfs kunnen begeven, en samen met ijspegels voorbijgangers verwonden, waar jij eventueel financieel kunt voor opdraaien. 

Hoe bevriezing regenpijpen voorkomen? 

 

Om bevroren regenpijpen proberen te voorkomen, kan je enkel voor een regelmatig en efficiënt onderhoud van je regenpijpen zorgen. Laat geen bladeren of andere zaken in je dakgoten liggen, die kunnen er oorzaak van zijn van verstopte regenpijpen, waardoor het smeltwater nog moeilijker of helemaal niet meer weg kan. Dit kan je uiteraard beter voorkomen. Krijg je toch met verstopte en bevroren regenpijpen te kampen waardoor schade aan je woning wordt veroorzaakt kosten een tussenkomst van de loodgieter en/of andere vaklui voor noodzakelijk herstellingswerken immers véél meer.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,