Beste prijzen graszoden: zaaien, grasmaten of kunstgras?

Leg je nog dit najaar een gazontapijt aan,  dan kan je volgend voorjaar volop genieten van een fleurig tapijt in je tuin. Weet je al op welke manier je dit gazon zal aanleggen? Naast zaaien,  zijn er immers nog tuinmatten en kunstgras. Waar moet je op letten bij de aanleg van graszoden of grasmatten en het gebruik van kunstgras? Vragen ze  dezelfde verzorging en onderhoud als  gezaaid tuingras en, minstens even belangrijk: wat zijn de beste prijzen voor de aanleg van graszoden en kunstgras?

Het gebruik van graszoden of grasmatten biedt vele voordelen. Koos je de meest geschikte grassoort, en legde je de graszoden aan zoals het hoorde,  dan mag je er zelfs onmiddellijk na aanleg op lopen. Niettemin moet je de eerste weken intensief gebruik zeker vermijden. Graszoden hebben voldoende tijd nodig om sterke wortels én een dichte grasmat te vormen.

Graszoden zorgen voor gelijkmatige verdeling

Mos en onkruid zijn de grootste vijanden van je gazon. Met graszoden krijg je een gelijkmatige verdeling, zodat je een erg dichte grasmat verkrijgt. Hoe dichter je grasmat, hoe minder kans onkruid en mos krijgen om je gazon te ontsieren. Onderhoud wordt zo tot een minimum beperkt, zodat je volop van je tuin kan genieten.

Struisgras meest gebruikt bij graszoden

Zal je gazon intensief door kinderen worden gebruikt als ravotterrein, of wordt het een siergazon? Hou er rekening mee dat met het gebruik van graszoden het aantal grassoorten eerder beperkt is. Struisgras is veruit de meest gebruikte grassoort. Struisgras is van nature stevig en groeit zelfs in zure ondergrond, dat zijn bodems met een lage ph- waarde. Struisgras bezit een hoge dichtheidsgraad, en is uitstekend bestand tegen volle zon en langdurige droogte. Je gazon blijft zo langer groen, zodat dit struisgras vooral wordt gebruikt als siergazon.

Raaigras voor intens gebruik

Engels raaigras en van de sterkste graszoden en groeit van nature uit ook in Nederland. Het is uitstekend geschikt voor intens gebruik, die steeds diepgroen blijft, zelfs tijdens de droogste en warmste zomers. Het is winterhard, maar gevoelig voor allerlei ziektes als kroonroest en voetrot, en is ook minder bestand tegen overvloedige regenval. Raaigras wordt veel gebruikt bij de aanleg van sport- en speelterreinen.

Veldbeemgras geschikt voor alle terreinen

Veldbeemgras wordt gebruikt voor de aanleg van alle soorten grasvelden. Het is winterhard en bestand tegen intensief gebruik en droogte. Deze grassoort is wel erg gevoelig voor bladvlekkenziekte, meeldauw, strepen- en vlekkenroest, en wordt gebruikt voor de aanleg van ravotterreinen en sportvelden.

Roodzwenkgras voor zand- en kleigronden

Roodzwenkgras, groeit zowel op arme en zanderige gronden als op kleigronden. Deze stevige en robuuste grassoort is ongeschikt om te combineren met struisgras.  Rooszwenkgras is aan te bevelen voor schaduwrijke plaatsen en wordt bijna uitsluitend gebruikt bij de aanleg van siergazon.

Laat je graszoden nooit uitdrogen

Eens de ondergrond klaar en egaal, rol je de graszoden uit met hun rechte kant. Je legt de matten steeds zo strak mogelijk tegen mekaar. Druk de naden goed aan, zodat ook op die plaats de wortels zich goed kunnen vasthechten.  Je voorkomt uitdroging van je graszoden door aan de randen extra potgrond aan te brengen. Graszoden mogen nooit uitdrogen. Druk ze daarom goed tegen de bodem, en hou deze altijd goed vochtig. Bij droog weer zeker driemaal daags grondig sproeien. Doe dit tot de zoden zich goed vastgeworteld hebben. Wacht met sproeien niet tot de zon verdwenen is, uitdroging is nefast voor je graszoden.

Laat graszoden nooit te lang worden

Zes weken na aanleg zijn je graszoden voldoende vast geworteld en kan je een eerste keer maaien. De maaihoogte hangt hoofdzakelijk af van het soort gras dat je gebruikte. Laat het echter nooit langer worden dan zes centimeter. Siergras maai je bij voorkeur op drie centimeter, voor speelgazon bedraagt de ideale maaihoogte vier centimeter.

Onderhoudsarm kunstgras

Naast zaaien van gazon en het leggen van graszoden, kan je ook kiezen voor kunstgras, dat de laatste jaren zo’n evolutie kende dat je het nauwelijks van gezaaid gazon kan onderscheiden. Hou je van een groene tuin, maar niet van zijn onderhoud, ga dan voor kunstgras. Kunstgras is gemakkelijk in aanleg, vraagt geen onderhoud, en is uitstekend bestand tegenb de strengste strenge vorst en sneeuw.

Beste prijzen graszoden

De beste prijzen voor graszoden vind je ongetwijfeld op internet, waar je heel wat gespecialiseerde websites aantreft.

  • Richtprijs kunstgras : tot een oppervlakte van 50 m2: 34,50 euro, van 50 tot 100 m2: 35,50 euro en vanaf 100 m2 30,50 euro.
  • Nieuwgazon.be: tot 25 m2 betaal je hier 8 euro/m2, tot 50 m2 is dat 7 euro/m2, tot 100 m2 nog 6,25 euro/ m2 en tot 200 m2 betaal je slechts 5,5 euro/m2.
  • Geralds Graszoden: tot 19 m2 (3,58 euro), tot 29 m2 (3,32 euro), tot 39 m2 (3,16 euro) tot 59 m2 (2,48 euro).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , ,