Besparen met verwarming op aardgas

Nu alle energieprijzen blijven stijgen en het einde ervan nog lang niet in zicht is, zoeken we allemaal naar mogelijkheden om onze energiefactuur toch nog min of meer binnen aanvaardbare perken te houden. Velen schakelen over op aardgasverwarming,  maar is dat wel een verstandige keuze? Overstappen op aardgas betekent immers ook het installeren van een nieuwe verwarmingsketel,  en daar hangt toch al een niet onaardig prijskaartje aan vast.  Een nieuwe verwarmingsketel op aardgas betekent al vlug een flinke investering, die je echter al relatief vlug zal terug verdienen. En daar houd het zeker niet bij op. Kies je voor aardgas als energiebron, dan kun je rekenen op heel wat (overheids) premies én fors fiscaal voordeel. Wat is dan de prijs van een verwarmingsketel op aardgas, en welke (financiële) voordelen zijn daar aan verbonden?

 

Met de sterk stijgende brandstofprijzen in hun achterhoofd, kiezen steeds meer landgenoten voor aardgas als energiebron. Deze evolutie laat zich ook gevoelen op het vlak van de aardgasketels, die de laatste vijftien jaar een geweldige evolutie kenden. De jongste generatie verwarmingsketels werd er duidelijk energiezuinig en dus meteen ook milieuvriendelijker op.  Is je verwarmingsketel minstens vijftien jaar oud, dan ben je in Vlaanderen verplicht een grondige doorlichting van je energieverbruik te laten uitvoeren. Voor velen extra reden om voor de plaatsing van een nieuwe verwarmingsketel te kiezen.

Aanzienlijke besparing energieverbruik

 

 De jongste condensatieketels zijn  uitgerust met zo’n innoverende technieken dat energiebesparing van meer dan veertig procent lang geen uitzondering meer is maar algemene regel zijn. Een verwarmingsketel op aardgas is bovendien bijzonder eenvoudig en vlug te installeren. Dat betekent meteen ook  kleinere investering. Meteen het grootste verschil in vergelijking met andere verwarmingssystemen, én een verklaring voor de sterk groeiende populairieit van verwarmen en koken met aardgas.

Investering volgens keuze toestellen

 

Toch komt er bij de plaatsing van je verwarmingsketel op aardgas nog heel wat kijken.  De kostprijs van je verwarmingsketel varieert tussen gemiddeld 1500 en 3900 euro. Het grote prijsverschil hangt in belangrijke mate af van de keuze van je toestellen voor verwarmen,  warm water en koken. Dé vraag hierbij is uiteraard of je over centrale verwarming beschikt, en of de aardgasleiding al tot in je straat werd doorgetrokken. Zijn beide antwoorden positief, dan volstaat enkel de aankoop van een verwarmingsketel op aardgas, en dat beperkt uiteraard de nodige investering aanzienlijk, zéker in vergelijking met het aanleggen van bijvoorbeeld vloerverwarming wanneer je nog niet voor centrale verwarming beschikt. Bij het beëindigen der werkzaamheden, moet jouw aardgasinstallatie door een officieel erkend organisme worden gekeurd. Kies daarom voor een officieel erkend Cerga- installateur, dan is zo’n keuring niet nodig.

 

 

Fiscale voordelen en premies

 

Aan je keuze voor aardgas zijn nog enkele bijzonder aantrekkelijke financiële voordelen verbonden. De federale overheid moedigt nu al enige tijd rationeel energieverbruik aan door een flinke belastingsvermindering voor diegenen die energiebesparende investeringen doorvoeren. De fiscale vermindering bedraagt ruim veertig procent van het totale factuurbedrag.  Voor de uitgaven die je dit jaar maakt, werd een maximum belastingsvoordeel voorzien van 2830 euro voorop gesteld, bedrag dat eventueel kan overgedragen worden naar de twee volgende jaren. Deze belangrijke belastingsvermindering is zowel geldig voor eigenaars als voor huurders van een woning die, bij aanvang der werken, ten minste gedurende een periode van vijf jaar wordt bewoond. Je kan dus ook als huurder gebruik maken van deze belastingsvermindering. Je moet daarvoor uiteraard je investeringen kunnen bewijzen aan de hand van facturen. Om van dit fiscale voordeel te kunnen genieten, volstaat het de facturen en het betalingsbewijs bij je eerstvolgende belastingsaangifte te voegen.

  • Info over kosten, premies en belasingsvoordeel op aardgas.be

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , ,