Belastingen: bedrijfswagen fiscaal niet meer interessant

In zowel financiële als economische crisistijden zoekt de overheid extra inkomsten daar ze gemakkelijkst te vinden zijn. Bij de werkende klasse dus, want wie niet werkt niet heeft… Zo krijgen sinds begin dit jaar tienduizenden werknemers minder in hun loonzakje omdat ze door hun werkgever voor hun inspanningen worden ‘beloond’ met een bedrijfswagen. Dit  voordeel wordt voortaan immers zwaarder belast. In vele gevallen betreft het zelfs een groot verlies. Wat kun je hier aan doen wanneer je in dit geval verkeerd?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In ons land rijden zowet 600000 bedrijfs- of firmawagens rond. De belastingsdiensten spreken over het ‘voordeel van alle aard’. Dit voordeel wordt door de fiscus voortaan op de kataloguswaarde, dus btw en alle opties inbegrepen), de CO- uitstoot en de ouderdom van je bedrijfswagen berekend. Er wordt daarbij ook een klein onderscheid gemaakt tussen benzine en dieselrijders. Er zijn heel wat kleinere bedrijfswagens die een interessante aankoopprijs combineren met een lage uitstoot. Maak je met een dergelijk model je werkverplaatsingen, dan behoor je tot de gelukkigen. Aan je inkomsten wordt immers niet geraakt. In dit geval is het zelfs zo dat je netto soms meer zal overhouden.

 

Met een bedrijfswagen verdien je minder

 

De meerderheid doet sinds dit jaar verlies, ze verdienen minder.  Velen onder hen willen hun ‘verlieslatende’ firmawagen best inruilen voor meer loon, maar hoe pak je dit aan? Er zijn verschillende mogelijkheden, maar tot hiertoe vonden financiële experts nog geen goede oplossing. Dat kan wél wanneer je jouw mobiliteit drastisch zou veranderen en voortaan met de fiets je verplaatsingen zou maken. Zélf kan je als werknemer of bediende uiteraard niets beslissen. Je zal dit probleem steeds na samenspraak met je werkgever en/of de verantwoordelijken van de betrokken leasingmaatschappij moeten oplossen.

 

Overstappen op kleiner model?

 

Rij dus nu al met een wagen van de firma rond, dan zou je kunnen kiezen voor een kleinere bedrijfswagen. Dat gaat  niet zomaar. In dit geval vraagt de leasingmaatschappij ongetwijfeld een schadevergoeding voor het verbreken van het bestaande contract.

Een andere mogelijkheid is de looptijd van je huidig contract te verkorten waardoor je vlugger voor een kleinere wagen kan kiezen. Daar zal je werkgever dan weer niet mee akkoord gaan, want een kortere looptijd betekent voor hem een hogere maandelijkse leasingkost. Bij een langere looptijd zal deze maandelijkse uitgave dalen, maar dan zit je weer langer vast aan je auto waarop een hogere belasting moet worden betaald…

 

Electrische bedrijfswagen

 

Ben je aan je eerste bedrijfswagen toe, of  is je huidige firmawagen aan vervanging, dan kan je niks gebeuren. Dan kun je immers een model kiezen dat je maximaal belastingsvoordeel oplevert. Het zijn de duurdere bedrijfswagens met een hoge CO2- uitstoot die het gelag betalen en hun verkoopcijfers opmerkelijk zien terug lopen. Spijtig genoeg zijn milieuvriendelijke electrische wagens momenteel geen oplossing vanwege hun duur prijskaartje.

 

Met eigen wagen rijden

 

Je kan je firmawagen ook inruilen en voor je eigen wagen. Je kan dan kiezen voor een kilometervergoeding. Je kan deze onkosten ook op je belastingsaangifte inbrengen. In dit geval staat de fiscus een belastingsaftrek toe van 0,15 cent per kilometer. Of dit de beste oplossing is, is zeer de vraag. Zo moet je immers alle beroepsonkosten kunnen bewijzen. Volgens financiële analysten blijft voor de meerderheid een bedrijfswagen het meest interessant. Je beroepsverplaatsingen afleggen met je eigen wagen en je per kilometer laten  betalen is alleen interessant wanneer je veel voor het bedrijf op de baan bent en weinig voor jezelf.

  • Tip: de belangrijkste leasingmaatschappijnen bieden op hun websites een rekenmodule waar iedereen zijn meest voordelige leasingformule kan berekenen.
    </

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,