Baby: hoe kies je de beste babyfoon?

Een babyfoon is onmisbaar om de veiligheid van je baby in alle omstandigheden te vrijwaren. Dit toestel ontbreekt dan ook op geen enkele babykamer. Ben jij ook op zoek naar de beste babyfoon voor je babykamer, dan moet je zeker met enkele belangrijke richtlijnen rekening houden. De ene babyfoon is immers de andere niet en kwaliteit is soms wel erg ver te zoeken. Het aanbod babyfoons wordt steeds uitgebreider en dat maakt je keuze er uiteraard niet gemakkelijker op, integendeel. Op wat moet je dan precies letten tijdens je zoektocht naar de beste babyfoon?

De kwaliteit en de mogelijkheden van je babyfoon zijn erg belangrijk. Een babyfoon waakt immers over de veiligheid van je baby

Je zou het wellicht niet vermoeden, maar de keuze aan babyfoons is enorm. De nieuwe generatie babyfoons krijgt steeds meer en meer functies gaande van de klassieke analoge babyfoon tot babyfoons uitgerust met een beeldscherm, babyfoon die baby in slaap spelen met passende kinderliedjes tot smartphone babyfoons. Hoe meer uitvoeringen en mogelijkheden hoe hoger de prijs. Je hebt al een babyfoon voor amper dertig euro maar er zijn er ook van driehonderd euro en zelfs meer. Kies ook hier de gulden middenweg. Investeer in kwaliteit, dat zal je zeker niet beklagen. Per slot van rekening waakt de babyfoon over de veiligheid van je baby en is de babyfoon daardoor een belangrijker toestel dan je wel denkt!

Babyfoon is in eerste plaats betrouwbaar

Kies voor kwaliteit maar vraag je tegelijk ook af of je de vele leuke extraatjes die heel wat babyfoons aan boord hebt wel écht nodig hebt en ook zult gebruiken. Dergelijke extra’s jagen de kostprijs van een babyfoon razendvlug  de hoogte in terwijl de kwaliteit van dergelijke toestellen dikwijls slechter is dan toestellen zonder al die gadgets. Maak tijdens je zoektocht naar de beste babyfoon zeker onderscheid tussen de noodzakelijke basisfuncties en meestal dure bijkomstigheden.  Een babyfoon gebruik je uitsluitend om baby’s veiligheid in zijn slaapomgeving zo goed mogelijk op te volgen. Bereikbaarheid én betrouwbaarheid zijn dan ook de belangrijkste criteria bij je uiteindelijke keuze van de meest geschikte babyfoon. Kies voor een babyfoon waar je in alle omstandigheden kunt op rekenen en controleer zeker de rijkwijdte van de toestellen. In geval de slaapkamer verder verwijdert is van de woonkamer moet je babyfoon voldoende rijkwijdte hebben om je ook dan te verwittigen wanneer er op de babykamer iets verkeerd loopt.

Een babyfoon is een vertrouw toestel op iedere babykamer.

Analoge babyfoon

Wordt het een analoge babyfoon of een digitale babyfoon? Dat is nog zo’n belangrijke knoop die je zal moeten doorhakken. Bij een analoge babyfoon loopt de communicatie via radiofrequentie, terwijl een digitale babyfoon via  Digital Enchanced Cordless Telecommunications (DECT) functioneert, dezelfde technologie dan bij draadloze telefoons.

Er bestaan uiteraard belangrijke verschillen tussen een analoge en een digitale babyfoon.

Ieder systeem heeft zowel voor- als nadelen en je uiteindelijke keuze hangt van je persoonlijke smaak af.

Zaken waar je bij de aankoop van een babyfoon zeker moet op letten zijn:

 • Bereik: het bereik van je babyfoon is uiteraard belangrijk en varieert tussen de 250 meter en de… drie kilometer. Een digitale babyfoon heeft in ‘ t algemeen een groter bereik dan een analoog toestel.
 • Geluidskwaliteit: is eveneens een belangrijk aspect van een babyfoon. Volgens gebruikersorganisaties als Testaankoop is de geluidskwaliteit van digitale babyfoons niet alleen beter. Bij deze toestellen is het risico voor storingen ook beperkt. Bij analoge toestellen is de kans op vervelend geruis en storingen het grootst omdat zender en ontvanger via een bepaalde frequentie communiceren. Andere elektrische toestellen of babyfoons (bijvoorbeeld van de buren) kunnen storingen en geruis veroorzaken. Dat kun je oplossen door naar een ander kanaal over te schakelen, tot wanneer je ook daar op storingen van de buren stuit.

Een babyfoon met camera en beeldscherm is geen nutteloze investering. Zo merk je in één oogopslag wat er op de babykamer aan de hand is

 • Analoge babyfoons: proberen het storend geruis en storingen te beperken door de geluidsgolven van deze toestellen digitaal te coderen. Om hun bereik te vergroten maakt ze dan weer gebruik van de Professional Mobile Radio- technologie, hetzelfde systeem dat ook door walkietalkies wordt gebruikt. Daardoor hebben sommige babyfoons een bereik van meer dan drie kilometer!
 • Straling: er is ook al heel wat te doen geweest omtrent de straling van babyfoons. Dat is een van de belangrijkste nadelen van een digitale babyfoon. Vergelijkbaar met je draadloze binnenhuistelefoon of je GSM zijn ook bij een digitale babyfoon zender en ontvanger met mekaar constant in contact dankzij deze stralen. Tot hiertoe werd nog nooit wetenschappelijk bewezen dat de straling van een babyfoon schadelijk zou zijn voor onze gezondheid. Vele producenten van babyfoons lossen dit probleem echter op door hun babyfoons enkel een verbinding te laten maken vanaf het moment dat je baby geluid maakt. Op die manier wordt de straling van dergelijke toestellen tot een strikt minimum beperkt.
 • Uitbreidbare babyfoon: is gezinsuitbreiding niet uitgesloten? Ga dan voor een uitbreidbare babyfoon. Wanneer er later nog een broertje of zusje bijkomt moet je op deze manier geen nieuwe babyfoon kopen, maar volstaat een extra ontvanger. Hou er rekening mee dat lang niet alle babyfoons uitbreidbaar zijn!
 • Geluidsindicatie: is zeker geen nutteloze functie, integendeel.  Hier verwittigd een lampje als er lawaai is en op welke babykamer. Een babyfoon met camera laat je onmiddellijk zien wat er juist aan de hand is.
 • Terugspreekfunctie: bij een babyfoon uitgerust met een terugspreekfunctie is de ontvanger ook de zender van het toestel. Dat stelt je in staat je baby op afstand te kalmeren of te verwittigen dat je op komst bent.
 • Thermometer: vele babyfoons zijn ook uitgerust met een thermometer zodat je in alle omstandigheden voor een ideale temperatuur in je babykamer kan zorgen.
 • Kanalen: vooral belangrijk als je in een  buurt woont met veel kleine kinderen. Kies in dit geval voor een babyfoon met meerdere kanalen, zodat je steeds kan overschakelen op een kanaal dat nog niet wordt gebruikt en je zeker bent dat jouw baby huilt.
 • Prijs babyfoon: varieert, afhankelijk van kwaliteit en mogelijkheden, tussen 29 en 299 euro.
 • De beste babyfoons koop je bij Babyfoonstore.be, onderdeel van Coolblue, beste webshopketen van België. Vandaag bestellen voor 22u is morgen al in huis!

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , ,