Auto: op wat moet je letten bij het kopen van zomerbanden?

Een auto, nieuw of tweedehands, kost handenvol geld. Je wagen goed onderhouden neemt eveneens een flinke hap uit je budget.  Voor je eigen veiligheid en die van je passagiers is het tijdig vervangen van je autobanden een must. Eens de winter achter de rug is het tijd om je winterbanden te vervangen door zomerbanden. Controleer je zomerbanden vooraleer je ze laat monteren, dat zal je ongetwijfeld tijd en geld besparen. Ben je aan nieuwe zomerbanden toe? Kies dan de juiste en in de eerste plaats veilige zomerband voor je auto. Op wat moet je zeker letten bij de aankoop van zomerbanden en zijn goedkope zomerbanden ook veilige autobanden?

Aquaplaning zorgt voor levensgevaarlijke toestanden. De kwaliteit van je banden speelt hierbij een hoofdrol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kwaliteit van autobanden is niet alleen in de winter belangrijk. Dat is even goed tijdens de andere seizoenen het geval. Ook tijdens de zomer moeten je autobanden heel wat doorstaan gaande van grote temperatuurschommelingen tot hevige regen en onweersbuien met het levensgevaarlijke aquaplaning tot gevolg. De kwaliteit van de zomerbanden is er de laatste jaren opmerkelijk op vooruit gegaan, vooral op een nat wegdek. Zomerbanden zijn niet alleen van belang voor je veiligheid. Onderzoek van zowat alle belangrijke verbruikersorganisaties in Europa toonde aan dat een goed gekozen zomerband je jaarlijks gemiddeld honderd euro aan brandstof doet besparen!

Europees bandenlabel

Sinds eind 2012 moeten alle autobanden die na 1 juli 2012 werden geproduceerd aan de veiligheidsvoorschriften van het Europees bandenlabel voldoen. Dat Europees veiligheidslabel voor autobanden geldt voor alle voertuigen en dus ook voor bedrijfswagens. Het is echter niet van toepassing op motoren, voor autobanden die een nieuw loopvlak kregen en voor 4 x 4 terreinbanden. Het Europees bandenlabel legt de veiligheidsnormen voor autobanden vast op drie vlakken:

De kwaliteit van autobanden staat centraal bij een veilige wegligging en wordtd an ook uitvoerig getest

  • De rolweerstand: of de invloed van de band op het brandstofverbruik van je wagen. Onder invloed van het gewicht van je wagen gaan autobanden vervormen, en moet de motor extra energie leveren om een hogere rolweerstand te realiseren. De rolweerstand is één van een ganse reeks aspecten die het verbruik van je wagen bepalen. Andere belangrijke factoren die een grote rol spelen bij het brandstofverbruik van je wagen zijn de aerodynamica, het gewicht, het type motor, het gebruik van de airconditioning en je rijstijl. De rolweerstand speelt beslist een belangrijke rol en kan de brandstofkosten gevoelig de hoogte in jagen. De rolweerstand wordt op het bandenlabel aangegeven met hoofdletters A tot G.
  • Grip op nat wegdek: is uiteraard een van de belangrijkste criteria waarop de veiligheid van autobanden wordt getest. De remkwaliteit is bepalend voor de veiligheid van je auto. Na de nodige testen wordt de kwaliteit van de grip van autobanden eveneens aangeduid met een waardering van A tot G.
  • Het rolgeluid: van autobanden wordt tijdens de test gemeten met een sonometer tijdens snelheden van respectievelijk zeventig en negentig kilometer per uur zonder dat de bestuurder gas geeft. De resultaten van deze test worden weergegegeven in decibel. Hoe meer zwarte golven op het bandenlabel staan hoe hoger hun rolgeluid.

Een écht goedkope band is meestal onveilig en gevaarijk. Kies ook hier voor de gulden middenweg

Veilig én duurzaam

Een goede band voor je auto is in de eerste plaats veilig én duurzaam. En in tegenstelling tot wat dikwijls wordt gezegd, kan een veilige autoband zeker ook duurzaame zijn. Goede wegprestaties van autobanden gaan wel degelijk samen met een lange levensduur. Oppassen is echter de boodschap, want er zijn heel wat zomerbanden voor je auto waarbij de veiligheid ten koste van zijn levensduur gaan. Daarbij vraag je dus best raad van je bandenspecialist. Dat kan bij een bandencentrale maar nu worden steeds meer banden online gekozen en gekocht.

Goedkope banden zijn gevaarlijk

De prijs van autobanden is uiteraard een belangrijk aspect dat in grote mate ook je keuze zal bepalen. Investeer echter in veilige banden. De kwaliteit van zowel zomerbanden als van winterbanden ging er de laatste jaren opmerkelijk op vooruit, maar dat is spijtig genoeg niet altijd het geval. Kies ook hier voor de gulden middenweg. Super goedkope banden zijn meestal ook gevaarlijke banden, vooral op een nat wegdek.

  • Banden online kopen:  zowel zomer- als winterbanden worden meer en meer online gekocht. De keuze aan autobanden online gaat er dan ook sterk op vooruit. Zomer- en winterbanden met de beste prijs/kwaliteitsverhouding koop je nu ook online. Op de gespecialiseerde websites die autobanden aanbieden kan je de nodige informatie vanuit je luie zeten raadplegen. Het is dan ook nuttig deze websites te raadplegen, ook al koop je jouw autobanden in een bandencentrale of bij je vertrouwde garagist.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,