Auto: kies de juiste dakkoffer voor extra laadvermogen

Vertrek je binnenkort met de auto naar je favoriete vakantiebestemming, dan is de grootste wagen nog niet groot genoeg om alle spullen van je gezinsleden op te bergen. Met de juiste dakkoffer kun je de opbergruimte van je auto op een eenvoudige manier uitbreiden met gemiddeld zo’n vierhonderd liter, zodat je het laadvermogen van een doorsnee gezinswagen in een klap verdubbeld. De jongste generatie dakkoffers zijn in niets meer te vergelijken met hun voorgangers. Het werden échte pluimgewichten, waardoor ze ook bijzonder gebruiksvriendelijk werden. Op wat moet je bij voorkeur letten bij de aankoop van zo’n dakkoffer en welk prijskaartje hangt eraan vast?

Dakkoffers zijn échte lichtgewichten geworden en verdubbelen je laadvermogen

Niet alleen de dakkoffers maar ook onze auto’s zijn in niets meer te vergelijken met pakweg vijftien jaar geleden. En dat niet alleen , ook de accessoires zien er helemaal anders uit, hebben veel meer mogelijkheden en zijn ook in aantal sterk toegenomen. Daar waar men toen uitsluitend op de ‘porte bagage’ was aangewezen om extra opbergruimte te scheppen, ligt deze periode gelukkig al lang achter ons. Deze porte bagage verdween compleet uit het straatbeeld, en maakte plaats voor dakkoffers. Als gevolg van hun groeiende populariteit, ondergingen deze een geweldige evolutie, waardoor ze perfect tegemoet komen aan de wensen van de meest veeleisende vakantieganger. Dakkoffers werden de voorbije jaren echte lichtgewichten.  Ze  zijn dan ook gemakkelijk te hanteren en opvallend  gebruiksvriendelijk. Overweeg je de aanschaf van zo’n dakkoffer, kies dan met de meest aerodynamische vormgeving, dat beperkt het extra energieverbruik.

Iedere auto zijn dakkoffer

Je moet niet bang zijn een geschikte dakkoffer voor je auto te vinden. Dakkofferszijn er in alle modellen, formaten en prijsklassen, en dus aangepast aan iedere wagen. Het belangrijkste voor het monteren van je dakkoffer zijn de juiste stangen en dragers. Daar ben je al vlug zo’n 200 euro mee kwijt. Je kan je dakkoffer eenvoudig online kopen, en dan neem je best een kijkje op de website van dakkofferspecialist Thule op www.thule.com. Je kan je keuze vergemakkelijken door je dakkoffer bij de concessiehouder te kiezen waar je jouw auto kocht. Zo ben je steeds verzekerd van de juiste onderdelen, nodig om je dakkoffer oordeelkundig te monteren. Rij je met een break, een monovolume of een SUV, dan heb je het nog gemakkelijker. Die zijn meestal uitgerust mlet de nodige dakstangen zodat je jouw dakkoffer daar meestal rechtsreeks kunt op monteren.

Dakdragers monteren is het gemakkelijkst op een break, een monovolume of een Suv. Die zijn al uitgerust met stangen om de dakkoffer te monteren

Extra verbruik

Veruit het belangrijkste nadeel van een dakkoffers is ongetwijfeld dat ze voor een opvallend meerverbruik zorgen. Producenten doen er nochtans alles aan om ze zo aerodynamisch mogelijk te maken. Hoe aerodynamischer hoe minder ze de luchtstroom over je auto verstoren en zo voor meerverbruik zorgen. Om de dakkoffer zo aerodynamisch mogelijk te maken besteden marktleiders heel wat aandacht aan de vormgeving van de dakstangen die meer en meer op de vleugels van een vliegtuig gaan lijken. Zo slaagden ze erin de luchtweerstand met bijna zestig procent te drukken. Daardoor daalt het verbruik van je auto niet alleen, hij rijdt ook geruislozer. Door het gebruik van een dakkoffer mag je toch met een extra energieverbruik van gemiddeld zo’n tien procent rekening houden. Eens op je vakantiebestemming, haal je dus best je dakkoffer van je wagen.

Gelijkmatige verdeling bagage

Bij het gebruik van een dakkoffer moet je uiteraard met enkele belangrijke voorschriften rekening houden. Zo is zijn laadvermogen beperkt. Het maximale gewicht dat je in je dakkoffer mag opbergen vind je bij de gebruiksaanwijzigingen die bij je dakkoffer is meegeleverd. En ook de maximale belasting van het dak van je auto mag je niet over het hoofd zien. Die draagkracht is terug te vinden bij de technische gegevens van je auto. Verdeel je extra bagage zo gelijkmatig mogelijk in je dakkoffer, en zorg er voor dat er niets kan uitschuiven, zeker niet bij het remmen of accelereren. Berg de zwaarste spullen niet op in je dakkoffer maar in de koffer van. Dat komt ongetwijfeld je wegligging ten goede.

Extra tips van de autodeskundige 

  • Openen dakkoffer: de meeste dakkoffers openen langs de zijkant, maar er zijn ook uitvoeringen die openen langs de zij- én achterkant. Langs de zijkant heb je het meeste bewegingsruimte, maar zo’n dakkoffer die langs achter opent is in sommige gevallen toch wel erg handig.
  • Montage: controleer voor je vertrek of je dakkoffer op de juiste manier gemonteerd werd, en doe dat telkens bij iedere tussenstop. Dat kan heel wat problemen besparen.
  • Hoogte: meet voor je vertrek naar je favoriete vakantieoord de totale hoogte van je auto mét dakkoffer. Op die manier weet je vooraf waar je onder kunt en waar niet.
  • Opbergruimte: het is niet altijd gemakkelijk om je dakkoffer bij je thuiskomst op te bergen. De Ranger van Thule laat zich bijzonder gemakkelijk opbergen en voor sommige andere modellen bestaan er accesscoires waarmee ze gemakkelijker op te bergen zijn.

Prijs dakkoffer 

Zoveel modellen en formaten zoveel prijzen van dakkoffers. De prijs van een dakkoffer hangt in belangrijke mate af van het materiaal, zijn laadcapaciteit en zijn mogelijkheden:

De Excellence, het topmodel dakkoffer van Thule

  • Thule Pacific: Thule is ongetwijfeld de marktleider. De Pacific is een bijzonder handige en gebruiksvriendelijke dakkoffer met een capaciteit die varieert tussen 290 en 410 liter en een maximum laadvermogen van 50 kilo. Vanaf 276 euro.
  • Thule Excellence: het topmodel van Thule met een inhoud van maar liefst 470 liter, een lengte van twee meter en een maximum draagvermogen van 75 kilo. Kostprijs: 1125 euro.
  • Harpo Probox 430: gemakkelijk te monteren met een inhoud van 390, 420 of 500 liter en een maximum laadvermogen van 50 kilo, vanaf 170 euro.
  • Rameder Black Line: betaalbaar basisimodel met een inhoud van 420 liter. Het laadvermogen is echter beperkt tot 50 kilo. Met zijn lengte van amper anderhalve meter en zijn breedte van één meter een bijzonder handige dakkoffer, 167 euro.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , ,