Aantal banen in schoonmaak in België groter dan kandidaten

poetsenOndanks het enorme succes van het systeem met dienstencheques, blijft er aan goede, gemotiveerde en betrouwbare poetsvrouwen en mannen nog steeds een groot gebrek. De sector van de schoonmaak is nu al enkele jaren aan een echte boomperiode bezig, en het einde ervan lijkt nog lang niet in zicht. Jaarlijks stijgt de sector van de dienstencheques met zo’n twintig procent, en deze opmerkelijke groei is niet te stoppen. Een betrekking als poetsvrouw of man valt nochtans niet te onderschatten. Wat is een goede poetsvrouw/man? Hoe pakken we het zoeken naar een geschikte schoonmaakjob best aan, en wat zijn de mogelijkheden? En, nog belangrijker: hoeveel verdient een poetsvrouw/man nu precies?

Ambieer jij een job in de schoonmaak? Geen probleem, jobaanbiedingen genoeg. Groter dan het aantal gegadigden, zodat je vlug een gepaste schoonmaakjob zal vinden. Ga bij het zoeken naar een betrekking als poetsvrouw of man nochtans niet lukraak tewerk. Het is een fysiek zware job. Ondankbaar ook, zeker in de industriële
schoonmaak.

Uitgebreide tewerkstellingsmogelijkheden

Er zijn verschillende kanalen om als poetsvrouw/man aan de slag te gaan. We kunnen het in de industrie proberen, en dan worden we meestal ingezet voor het poetsen van
burelen of openbare gebouwen als ziekenhuizen. Poetsvrouwen en mannen geraken meestal aan een job via een interim buerau, maar de laatste jaren steeds
meer en meer in de sector van de dienstencheques. Alle kanalen hebben hun voor- en nadelen. Wie als poetsvrouw/man aan de slag wil, moet zeker rekening houden met het relatief lage inkomen. Toch is het merkwaardig dat zij die via dienstencheques aan de slag zijn, bijzonder tevreden zijn over hun tewerkstelling.

Poetshulpen onmisbaar

Zonder de inzet van huishoudhulpen zou het in vele huishoudens mank lopen. Alleen al in dit opzicht verdienen deze huishoudhulpen veel meer waardering dan vandaag het geval is, vooral dan bij het industrieel schoonmaken. Schoonmaken bij particulieren is volgens de meerderheid der huishoudhulpen veel aangenamer

Direct aan de slag

Dat men is poetshulp direct aan de slag kan, vooral dan in het systeem der dienstencheques, is zeker een niet te onderschatten voordeel. In een kleine minderheid krijgen de toekomstige huishoudhulpen een opleiding, maar in veruit de meeste gevallen worden ze direct uitgestuurd. Met dienstencheques kunnen we onze uurregeling, in samenspraak met onze werkgever, zélf bepalen en werken we haast uitsluitend in eigen regio. Om wettelijk in orde te zijn, is twaalf uur schoonmaken per week voldoende. De meeste huishoudhulpen werken gemiddeld 24 uur per week, slechts een kleine minderheid werkt full- time (38 uur). Poetsvrouwen/mannen krijgen vakantiegeld? en zijn uiteraard ook met de ziekteregeling in orde.

Hoe werkt poetsen via dienstencheques

Eens bij een bureau voor dienstencheques ingeschreven, kunnen we als huishoudhulp vrijwel onmiddellijk aan de slag. Schoonma(a)kers(sters) worden meestal veertiendaags of maandelijks betaald.

Via dienstencheques kunnen huishoudhulpen door de klanten ook worden ingezet voor koken van maaltijden en strijkwerk, en kunnen ook instaan voor de boodschappen, maar dat is meestal een uitzondering.

Eenzaam beroep

Is het beroep van poetsvrouw/man fysiek bijzonder zwaar, dan is het zeker en vast ook een erg eenzaam beroep. Op de werkvloer staan ze er meestal alleen voor. Naast bejaarden, zijn de meerderheid der klanten immers tweeverdieners, die tijdens de werkuren afwezig zijn. Daar dienen we bij onze keuze zeker rekening mee te houden. Vele poetsvrouwen en mannen die in hun job uitblinken, geven er toch de brui aan omdat ze de eenzaamheid in een vreemde omgeving niet aankunnen.

Wat verdienen poetsvrouwen en mannen?

Poetsvrouwen en mannen worden nog steeds ondergewaardeerd, en dat is zeker ook zo op het vlak van hun loon. Velen starten als huishoudhulp omdat ze zo een normaal pensioen kunnen opbouwen, ze vakantiegeld krijgen en omdat ze in orde zijn met de ziektewet.

Loon deeltijds schoonmaken: 1150 euro netto.
Loon voltijds schoonmaken met dienstencheques: 1300 euro.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,