Aanschaf van nieuwe audioapparatuur

Wanneer je besluit nieuwe audioapparatuur aan te schaffen kan dit een hele zoektocht worden. Als je als gebruiker hogere eisen stelt dan zal dit zeker het geval zijn. Om je te helpen bij je keuze geeft dit artikel je een aantal tips.

Het belangrijkste bij je keuze is om te bepalen waar je de apparatuur voornamelijk voor gaat gebruiken. Natuurlijk, om geluid mee af te spelen maar ga je vooral films kijken of juist muziek luisteren?

Ga je de installatie met name gebruiken voor het laatste, om muziek mee te luisteren, dan is het raadzaam om te kiezen voor een stereo opstelling. Je kiest voor een stereo opstelling omdat muziek voornamelijk afgemixt wordt voor twee speakers, een linker- en een rechterspeaker: stereo. Een dergelijke opstelling bestaat meestal uit twee frontspeakers eventueel ondersteund door een subwoofer voor de lagere tonen. Er wordt dan gesproken over een 2.0 systeem of een 2.1 systeem wanneer je gebruikt maakt van een subwoofer.
Wanneer je de installatie juist gaat gebruiken om films mee te kijken, is het aan te raden om te kiezen voor een home cinema opstelling. Deze opstellingen bestaan meestal uit twee frontspeakers, een center speaker, twee rear speakers en een subwoofer, dit heet dan een 5.1 opstelling. Er zijn overigens ook 6.1, 7.1, 9.1, 7.2 enz. opstellingsmogelijkheden. Maar ook hier geldt dat de meeste films door de geluidstechnicus op een bepaalde manier zijn afgemixt. De standaard voor de meeste films is 5.1 geluid van de Dolby Digital of DTS standaard. Het is hier dus ook van belang om de juiste afweging te maken.

Uiteraard is het met een home cinema set ook mogelijk om muziek te beluisteren. Je kunt de meeste systemen gewoon instellen zodat deze stereo geluid weergeven. Echter blijft het van belang om voor de aankoop de overweging surroud sound versus stereo te maken. Wanneer je een gerichte keus hebt gemaakt voor een van de twee, kun je gericht al je budget besteden aan een set die het beste voldoet aan je voorkeur.
Maar uiteindelijk is misschien nog wel de belangrijkste tip dat geluid een kwestie van smaak is, kies dus vooral voor hetgeen wat jij ‘lekker’ in het gehoor vindt liggen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...