Aankoop nieuwe auto: je tweedehands auto inruilen bij garagist of partuculier verkopen?

Besloot je na lang wikken en wegen een nieuwe auto te kopen en twijfel je nog tussen het inruilen van je huidige wagen bij je vertrouwde garagist of hem zelf proberen te verkopen? Voor welke mogelijkheid je ook kiest, in beide gevallen zal je de waarde van je auto perfect moeten kennen om er een aanvaardbare prijs voor te krijgen. Kortom, hoe ga je bij voorkeur te werk bij het inruilen van je huidige wagen en op welke zaken moet je letten om dit tot een goed einde te brengen?

Je tweedehands auto inruilen bij je garagist of hem door verkopen op de tweedehandsmarkt?

Je tweedehands auto inruilen bij je garagist of hem door verkopen op de tweedehandsmarkt?

Om de juiste prijs van je huidige wagen te kunnen vaststellen zal je met tal van factoren moeten rekening houden. In de eerste plaats met het merk en het model , maar even goed met het bouwjaar, de cilinderinhoud, de staat van je voertuig, met de kilometerstand, en eventuele opties. Hou er zeker ook rekening mee dat de prijs van je auto ook afhankelijk is van zowel het soort aanbieder en koper. Bij tweedehandsauto’s kent men meerdere waardebepalingen, en dit steeds met andere richtprijzen en verkoopsvoorwaarden. Verkoop je als particulier, dan ben je niet verplicht om  een jarenlange garantieperiode te voorzien. Bij een professionele verkoop moet je dienst na verkoop garanderen.

 

Auto inruilen: verwacht niet teveel

Om de huidige waarde van je auto juist in te schatten vergelijk je de richtprijzen met de actuele aanbiedingen in allerlei automagazines en/of huis- aan huis bladen. Op die manier krijg je een juist beeld van de waarde van je auto. Wees daarbij realistisch, en koester geen té hoge verwachtingen.

De meeste garagehouders, ook je vertrouwde garagist, bieden je ongetwijfeld een lager bedrag dan op de particuliere markt. Je tweedehandsauto kost je garagist geld voor het uitvoeren van eventuele herstellingen, voor het poetsen van je wagen en voor het verkopen. Het verschil in prijs tussen de particuliere verkoop en je auto inruilen bij de garagist bespaart je zelf veel tijd, extra kosten en problemen bij het regelen van de verkoop zelf, dat is een vak apart.

Wees maar beter op je hoede als je garagist je een super hoge inruilwaarde voorstelt. Hij zal dat bedrag zeker willen compenseren met prijs van je nieuwe wagen, waarbij hij een minimum aan korting zal hanteren.

Auto inruilen: niet te vlug

Alvast één gouden raad: neem je tijd voor het inruilen van je wagen. Bezoek verschillende garagisten zodat je hun prijzen en voorwaarden kunt vergelijken. In het andere geval zal je garagist de aankoop van je oude wagen en de aanschaf van je nieuwe auto aan elkaar koppelen. Dan worden de prijzen zo ondoorzichtig dat je niet meer weet waar je aan toe bent.

Auto inruilen: garagist biedt eerst

Tijdens het onderhandelen over de prijs van je tweedehandswagen laat je het initiatief aan de garagist. Laat niet onmiddellijk in je kaarten kijken en reageer niet onmiddellijk als hij naar jouw verwachtingen gaat. Laat uitschijnen dat je eigenlijk géén idee hebt van de échte waarde van je auto. Laat hem dus zeker het eerste bod doen.

Auto ruilen: bod te laag?

Bij een te laag bod van de autohandelaar is er nog altijd niets verloren. De kans is zeker niet denkbeeldig dat hij je waarde van je auto onderschat om er minder voor te moeten betalen. Ligt het bod van de autohandelaar te laag, dan kan je hem nog altijd zélf op de particuliere markt verkopen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , ,