Aangepast dieet kan jicht voorkomen

Heb je last van hevige pijnen aan gezwollen en dan vooral aan je grote teen, heb je problemen met het bewegen van sommige gewrichten, is je huid op sommige plaatsen  fel roodgekleurd of sterk verhit ter hoogte van een pijnlijk gewricht? Dan is de kans erg groot dat je het slachtoffer bent van jicht. Een vlugge diagnose is van  groot belang, maar in vele gevallen ontdekt men de ziekte pas na de eerste pijnaanvallen. Wat is de oorzaak van jicht en kunnen we er zelf iets aan doen om deze ziekte te voorkomen of te genezen?

De gevolgen van  jicht worden onderschat. Wie er mee geconfronteerd wordt  weet beter. Jichtaanvallen zijn bijzonder pijnlijk, en bedreigen  je levenskwaliteit aanzienlijk.  Wat is jicht eigenlijk en wat zijn de oorzaken van deze nochtans veel voorkomende ziekte?

Reumatische aandoening

Jicht wordt gerangschikt bij de vele reumatische aandoeningen, en ontstaat als gevolg van teveel urinezuur in je lichaam. Urinezuur wordt gevormd bij de afbraak van purine, dat op zijn beurt wordt gevormd bij de afbraak van lichaamseiwitten.

Slecht functionerende nieren

Purine vormt voor onze gezondheid niet het minste probleem wanneer je nieren goed functioneren. Dan wordt purine langs die weg uitgescheiden. Werken je nieren echter niet zoals het hoort, dan scheiden ze het urinezuur ook minder goed af. Dan wordt dit urinezuur opgeslagen in je bloed, met ernstige ontstekingen in je  gewrichten tot gevolg.

 Andere oorzaken van jicht

Overgewicht, onvoldoende drinken, overmatig alcoholgebruik, het gebruik van purinerijke voeding, acute infecties, koorts, ernstig gewichtsverlies op korte tijd en het gebruik van plasbevorderende geneesmiddelen werken het ontstaan van purine en jicht extra in de hand. Deze aandoening kan, mits een vlugge diagnose, goed behandeld én in vele gevallen zelfs voorkomen worden. Voeding speelt een hoofdrol bij het voorkomen of behandelen van jicht.

Jicht dieet om urinegehalte te verlagen  

Door het nauwgezet volgen van een aangepast jicht dieet, verlaag je het urinezuurgehalte in je bloed. In dit kader past een energiebeperkt dieet, waarbij vet, suiker en alcohol zoveel mogelijk worden vermeden. Bier is de grootste boosdoener. Naast alcohol bevat het ook hoge concentraties purine. Tijdens het jicht dieet is het belangrijk veel te drinken, minstens drie liter verdeeld over de hele dag.

Veel groenten en fruit

Bij het jicht dieet past een gevarieerd voedingspatroon met veel groenten en fruit. Vetrijke voeding en  dierlijke eiwitten als vlees en vis zullen jicht verergeren. Tijdens het jichtdieet volstaan 125 gram vlees of vis per dag ruimschoots. Purinerijke voeding moet vermeden worden. Een klassiek voedingspatroon bevat gemiddeld 400 mg purine per dag. Met het jicht dieet wordt dit tot de helft terug gedrongen.

Voeding dat je best niet eet

Vooral vlees en vis zijn rijk aan purine. Alle orgaanvlees als hart, hersenen, lever, nieren, zwezerik, eend, kip, konijn,  en vleesextracten als vleesjus of vleestabletten maar ook ansjovis, haring, makreel, mosselen, sardines, kabeljauw, spiering, alle gistextracten en gistproducten, groenten als asperges, bloemkool, sperziebonen, spinazie, paddestoelen, peulvruchten en alle volkorenproducten en alcohol.

Jicht dieet zonder eiwitten

 Het aangepast jicht dieet is in eerste instantie een eiwitafbrekend dieet , waarbij vier weken per jaar zowel alle vlees-  vissoorten worden vermeden.  Alle plantaardige voeding, maar geen eiwitrijke sojabonen, zijn wél toegestaan. Voedingsmiddelen met een laag purinegehalte zijn bladgroenten, fruit, melk, kaas, eieren, rijst, deegwaren, granen, pasta, aardappelen, brood en confituur.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,