Levenslang dieet tegen glutenallergie

Steeds meer landgenoten hebben te kampen met coeliaki of glutenallergie. Gluten zijn plantaardige eiwitten,  en komen in véél meer producten voor dan je denkt. Gluten treffen we vooral aan in brood,  broodproducten of banket, maar er zijn voedingsmiddelen die deze gluten ook bevatten, maar waar je het allerminst zou van verwachten. Coeliaki of glutenallergie is een anti- immuumziekte waarbij dit eiwit het slijmvlies van je dikke darm aantast. Dat zorgt voor een sterk verminderde levenskwaliteit voor al diegenen die aan deze glutenallergie lijden. Hoe herkennen we coeliaki of glutenallergie, wat zijn de symptomen ervan, en hoe behandelen we deze veel voorkomende aandoening?
 
Honderdduizend Belgen en zeker het dubbel aantal Nederlanders kampen met glutenallergie. Toch is het zelfs voor geneeskundigen bijzonder moeilijk om de symptomen van coeliaki te herkennen. De symptomen die op glutenallergie wijzen zijn zo verschillend, dat een sluitende diagnose inderdaad bijzonder moeilijk is.  Deze symptomen wijzen niet altijd in de richting van een of ander darmprobleem.

Symptomen glutenallergie

Personen die aan een glutenallergie lijden,  kampen met ernstige verteringsproblemen, chronische diarree en buikkrampen. In  een verder stadium zijn bloedarmoede, chronische vermoeidheid, een duidelijke groeiachterstand, een verstoorde bloedstolling,  gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden, en zelfs onvruchtbaarheidsproblemen en miskramen mogelijke andere symptomen die op een glutenallergie wijzen, maar niet altijd onmiddellijk als zodanig worden herkend.

Gluten in vele voedingsmiddelen aanwezig

Het gluten- eiwit komt vooral, maar lang niet uitsluitend voor in tarwe, rogge, bloem, gerst en haver en veroorzaakt beschadiging van je dikke darmwand. Voor coeliaki- patiënten zijn al deze producten te mijden. Niet alleen in brood, broodproducten en banket maar ook in allerlei deegwaren, in pasta, paneermeel en zelfs in bouillonblokjes vinden we deze gluten terug.

Streng en levenslang glutendieet

Eens de juiste diagnose gesteld, lijkt de behandeling van coeilaki of glutenallergie op het eerste gezicht vrij eenvoudig, maar precies daarin schuilt het grootste gevaar. Een zeer streng én levenslang glutenvrij dieet is de enige behandeling van deze aandoening.

Glutenvrije bloem voor méér levenskwaliteit

Recent kwam glutenvrij brood-  en bakmix op de markt. Deze glutenvrije bloemsoorten voldoen aan de strengste Europese wetgeving terzake. Dankzij deze aangepaste wetgeving mogen vanaf 2012 uitsluitend producten met een maximum glutengehalte lager dan twintig milligram per kilogram,  het glutenvrije label dragen. Door deze maatregel zal de levenskwaliteit van de vele coeiaki- lijders ongetwijfeld verhogen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , ,