3 tips voor het plaatsen van zonnepanelen op platte daken

Bent u in het bezit van een plat dak? Dan kunt u gemiddeld meer geld halen uit zonne energie dan bezitters van schuine daken. Hoe u ervoor zorgt dat u het maximale rendement haalt aan de (potentiele) zonnepanelen op uw platte dak? Volg dan de volgende 3 belangrijkste tips op.

  1. Hellingshoek van de zonnepanelen

In Belgiƫ is de meest perfecte hellingshoek voor zonnepanelen 36 graden. Op platte daken zorgt dit echter voor veel schaduw aan de achterkant van het paneel, als de zon lager hangt. Dit houdt dus in dat alleen het eerste paneel van de rij de optimale hoeveelheid zonne energie opwekt, als de zonnepanelen dicht op elkaar zitten op een plat dak. De hellingshoek is dus bepalend voor de hoeveelheid zonne energie. Waar een hellingshoek van 35 graden een optimale hoeveelheid oplevert, biedt een hellingshoek van 15 graden evenredig 5% minder rendement.

  1. Afstand tussen de rijen

Naast de hellingshoek van de zonnepanelen, is ook de afstand tussen de panelen belangrijk. Zoals hierboven uitgelegd komt dit door de schaduw die de zonnepanelen veroorzaken op het platte dak. Gelukkig staat het internet vol met calculators om de ideale afstand te berekenen tussen de rijen zonnepanelen en zo het optimale uit de zonnepanelen prijs te halen. Hierbij wordt rekening gehouden met de lengte van de zonnepanelen en de breedtegraad van de woonplaats. Ook is de afstand tot de dakrand van het platte dak van belang. Als de zonnepanelen te dicht bij de rand van het dak liggen, bestaat de kans dat de panelen schade krijgen als er storm is. De dakrand is namelijk een van de meest windsterke gedeeltes rondom het huis.

  1. Richting van de zonnepanelen

Een andere belangrijke factor voor de hoeveelheid opgewekte zonne energie is de richting waarnaar de zonnepanelen staan. Voor platte daken wordt meestal een oost-west richting gehanteerd, zoals hieronder afgebeeld.

Het nadeel van deze opstelling is echter dat de zonnepanelen sneller vuil worden, doordat vuiligheid gemakkelijker blijft liggen. Ook is de terugverdientijd langer dan panelen die op het zuiden gericht staan in een hoek van 35 graden. Toch is deze opstelling vaak voor de langere termijn een betere optie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...